Nuteisti N.Mandelos nužudymą planavę gaujos nariai

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) baltųjų rasės pranašumu tikinčios gaujos lyderiui teismas skyrė 35 metų kalėjimo bausmę už pasikėsinimą nužudyti Nelsoną Mandelą ir bandymą išstumti juodaodžius iš šalies, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 29, 2013, 2:47 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:22 PM

Buvęs universiteto dėstytojas Mike'as du Toitas pernai už pasikėsinimą nužudyti N.Mandelą buvo pripažintas kaltu dėl valstybės išdavimo. Jo teismas truko devynerius metus. 2012 metų liepą teismas nusprendė, kad jis atsakingas už devynis sprogimus Johanesburge 2002 metais. N.Mandela buvo pirmasis už valstybės išdavimą nuteistas asmuo nuo 1994 metų, kai PAR baigėsi baltųjų mažumos valdymas.

Jo vadovaujama baltųjų rasės pranašumu tikinti grupuotė "Boeremag" 2002 metais bandė nuversti valdantįjį Afrikos nacionalinį kongresą. Dar 20 gaujos narių buvo nuteisti kalėti nuo penkerių iki 35 metų.

Analitikai teigia, kad PAR įtampa tarp rasių dar egzistuoja, bet baltųjų pranašumo grupuotės, įskaitant "Boeremag", turi labai mažai šalininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.