Kritika JAV – tiktai apsimestinė

ES pareigūnai piktinasi dėl amerikiečių vykdomo elektroninio šnipinėjimo Senajame žemyne. Bet atrodo, kad paskiros šalys tiesiog nori patekti į elitinį viena kitos nešniukštinėjančių valstybių klubą.

Vokietijos lyderė A.Merkel siekia įstoti į „Penkių akių” klubą, kurio nariai – ir D.Camerono vadovaujami britai.<br>„Reuters” nuotr.
Vokietijos lyderė A.Merkel siekia įstoti į „Penkių akių” klubą, kurio nariai – ir D.Camerono vadovaujami britai.<br>„Reuters” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:59 PM

„Kaip suprantu, liūdite dėl to, kad mes jus šnipinėjame?” – taip į europiečius pirmadienio vakarą savo laidoje „The Daily Show” kreipėsi garsus JAV komikas Jonas Stewartas. Remdamasis „Der Spiegel”, BBC apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Turiu jums vienintelį klausimą: ar kada nors buvote mus susitikę? Mums įprastas kišimasis į jūsų reikalus saugant savo nacionalinius interesus”, – iškart pridūrė J.Stewartas.

Ne tik JAV komikai, bet ir politikai kritiką dėl Europos lyderių šnipinėjimo bando atremti ta pačia mantra: sąjungininkai nebūtinai yra draugai.

Ir nors Senate jau inicijuojama šalies žvalgybos operacijų užsienyje pertvarka, kai kurios Europos valstybės, regis, net nenorėtų, kad kas nors pasikeistų. Tai parodė ES viršūnių susitikimas praėjusią savaitę.

Vokiečiai ir britai pasipriešino

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, atvykusi į Briuselį, jau žinojo, kad JAV Nacionalinė saugumo agentūra šnipinėjo jos mobilųjį telefoną.

Tad bent jau žurnalistams ji net keliskart pakartojo, kad yra susirūpinusi ne dėl savo, o dėl milijonų ES piliečių privatumo, kurį pažeidžia JAV.

Tačiau vėliau, per darbinius pietus su kitų ES šalių lyderiais, A.Merkel ryžtas kovoti už visus europiečius jau buvo išblėsęs.

Daugelis pietuose dalyvavusių politikų ragino kuo greičiau užbaigti derybas dėl griežtesnių duomenų apsaugos standartų ES. Bet Vokietija ir Jungtinė Karalystė – artimiausios JAV sąjungininkės – tam pasipriešino.

Prancūzija, Italija, Lenkija ir kitos šalys siekė standartus apibrėžti dar iki rinkimų į Europos Parlamentą 2014-aisiais. Bet Londonas ir Berlynas pasiekė, kad svarbiausios diskusijos būtų atidėtos iki 2015 metų.

Pyktį greitai pakeitė abejonės

Europarlamentarai jau nuo vasaros svarsto galimybę milijardinėmis baudomis bausti interneto bendroves, neteisėtai perduodančias privačią informaciją JAV žvalgybos agentūroms.

Didžiosios JAV interneto bendrovės jau ruošėsi naujai tvarkai. Bet kai A.Merkel ir britų premjeras Davidas Cameronas ryžtingai pristabdė reformas, negalėjo patikėti savo sėkme.

Dėl D.Camerono viskas esą aišku. Vienas britų premjero patarėjų – buvęs „Google” vadovas Ericas Schmidtas.

„Bet kai paaiškėjo, kad buvo sekamas A.Merkel telefonas, manėme, jog tikrai pralaimėsime. Bet dabar atrodo, kad laimėjome”, – dienraščiui „The Financial Times” teigė vienos JAV kompanijos vadovas.

Amerikiečių negalėjo nenudžiuginti ir Liuksemburgo premjero Jeano Claude’o Junckero abejonės. Pastarasis kolegų iš kitų ES šalių klausė, ar jų pačių žvalgybos tarnybos tikrai niekada nesikėsina į privačius duomenis.

Siekia įstoti į elitinį klubą

Anot „Der Spiegel” šaltinių, Briuselyje A.Merkel apskritai net nedomino galimos duomenų apsaugos įstatymų pataisos ES mastu.

Esą Vokietijos lyderė kur kas labiau domėjosi vadinamuoju „Penkių akių” klubu. Į jį įeinančios JAV, Jungtinė Karalystė, Australija, Naujoji Zelandija ir Kanada yra sutarusios nešnipinėti viena kitos.

Bendradarbiavimo sutartis buvo pasirašyta dar 1946-aisiais, o pagal ją penkios šalys nuolat dalinasi slapta informacija.

D.Cameronas Briuselyje pasistengė pabrėžti, kiek daug teroristų sąmokslų buvo sužlugdyta būtent „Penkių akių” klubo pastangomis.

„Deja, skirtingai nei britai, mes nesame šios grupės nariai”, – norą tapti šeštąja akimi tuomet atvirai pareiškė A.Merkel.

„The New York Times” teigimu, Vokietija jau kelerius metus siekia prisijungti prie elitinio klubo. Iki šiol Vašingtonas tam prieštaravo, bet dabar situacija, regis, gali pasikeisti. („Der Spiegel”, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.