Paragino Gruziją palikti M.Saakašvilį ramybėje

Europos Sąjunga (ES) savo

M.Saakašvilio, kuris buvo ištikimas JAV sąjungininkas, antroji ir paskutinė kadencija baigsis, kai ateinantį mėnesį bus prisaikdintas naujas šalies vadovas.<br>AP nuotr.
M.Saakašvilio, kuris buvo ištikimas JAV sąjungininkas, antroji ir paskutinė kadencija baigsis, kai ateinantį mėnesį bus prisaikdintas naujas šalies vadovas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-30 12:00, atnaujinta 2018-02-20 17:46

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso, antradienį Briuselyje susitikęs su M.Saakašviliu, pareiškė: „Gruzijos ir visų gruzinų interesas yra spręsti politines problemas politinėmis priemonėmis – pavyzdžiui, rinkimuose, o ne teismuose.“

„Tikimės, kad Gruzija vykdys savo įsipareigojimus – be kita ko, užtikrindama, kad teismai nebūtų veikiami politinės įtakos. Esame griežtai nusistatę prieš bet kokio pobūdžio pasirinktinį teisingumą“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu M.Saakašvilis pažymėjo: „Dabartinis Gruzijos premjeras daugelį karto grasino man teismais. Jis netgi sakė, kokie bus kaltinimai, ir minėjo kalėjimą, kuriame turėčiau atsidurti … Tai aiškiai neatitinka demokratijos principų arba mūsų europinių siekių.“

M.Saakašvilis, vadovavęs Gruzijai pastaruosius 10 metų, praras prezidento teisinę neliečiamybę lapkričio viduryje, kai bus prisaikdintas naujasis valstybės vadovas – Georgijus Margvelašvilis.

Valdančioji koalicija „Gruzijos svajonė“, vadovaujama premjero Bidzinos Ivanišvilio, jau inicijavo bylas keliems M.Saakašvilio administracijos ministrams, kaltindama juos įgaliojimų viršijamu ir turto grobstymu.

Gruzijoje seniai sklando kalbos apie ekscesus per M.Saakašvilio vadovavimo laikotarpį.

Vienas šaltinis Gruzijos vyriausybėje sakė „EUobserver“, kad prezidentas planavo išsprogdinti dinamitu vieną kalną pietryčių Gruzijoje, nes dėl jo per daug lydavo vietovėje, kurioje buvo vystomas M.Saakašvilio globojamas projektas – lošimų rojus Juodosios jūros kurorte Batumyje.

Jo kadenciją taip pat ženklino brutalūs policijos veiksmai prieš opozicijos demonstrantus, kalinių kankinimo atvejai ir šalies piliečių šnipinėjimas.

Kita vertus, šis lyderis laikomas pagrindiniu veikėju, padėjusiu Gruzijai ištrūkti iš Rusijos įtakos sferos.

M.Saakašvilis taip pat labai prisidėjo triuškinant šalyje nusikalstamumą ir korupciją tarp žemosios grandies pareigūnų ir policijos.

Tačiau ES pareigūnai susirūpinę, jog jeigu M.Saakašviliui būtų iškelta byla, tai sukurtų nepalankią atmosferą prieš ES ir buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimą, kuris vyks Vilniuje lapkričio pabaigoje.

ES ir Gruzija siekia per tą susitikimą parafuoti politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį.

Tačiau „pasirinktinis teisingumas“ buvusių lyderių atžvilgiu jau iš anksčiau grasina sužlugdyti planus pasirašyti Vilniuje panašią sutartį su Ukraina.

M.Saakašvilio vadovaujamo Junginio nacionalinio judėjimo (JNJ) įtakingas narys Giga Bokerija teigė, kad B.Ivanišvilis siekia sunaikinti JNJ, kad galėtų vadovauti šaliai iš užkulisių.

Taip pat baiminamasi, jog B.Ivanišvilis yra Rusijos marionetė – ypač kai jis atsakė „Kodėl gi ne?“, kai buvo paklaustas, ar Gruzija turėtų prisijungti prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos, o užuot toliau ėjus integracijos su ES keliu.

„Gruzijos žmonės yra giliai proeuropietiški. Jeigu jis premjeras paskelbtų, kad mes stosime į Muitų sąjungą, gatvėse per naktį kiltų masiniai protestai“, – tuo metu G.Bokeria sakė „EUobserver“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.