Rusijos Omsko valdžia Heloviną pripažino ekstremistine švente

Rusijos Omsko srities valdžia Heloviną paskelbė ekstremistine švente ir uždraudė jį švęsti mokyklose. Ši senovinė keltų šventė, per kurią persirenginėjama su piktosiomis dvasiomis susijusiais personažais, esą, svetima Rusijos kultūrai. Kaip rašo newsru.com, Omsko valdžia kariaus su Helovinu, vadindama tai kova su „ekstremistinėmis nuotaikomis“ ir „mirties kultą propaguojančia estetika“. Būtent tokios priežastys nurodomos srities Švietimo ministerijos pareiškime.

Mokykloms rekomenduota organizuoti renginius, atitinkančius „Rusijos tautų kultūros pamatines vertybes“.<br>AP nuotr.
Mokykloms rekomenduota organizuoti renginius, atitinkančius „Rusijos tautų kultūros pamatines vertybes“.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:39 PM

Dokumente aiškinama, kad valdžia nusprendė „imtis priemonių uždraudžiant renginius, skirtus Helovino šventei“, gavusi regioninės visuomeninės organizacijos „Omsko tėvų sambūris“ kreipimąsi.

Omsko srities švietimo ministras Sergejus Aleksejevas patvirtino, kad sprendimas uždrausti Heloviną priimtas kaip „profilaktinė priemonė užkertant kelią ekstremistinėms nuotaikoms tarp vaikų ir jaunimo“. Mokykloms rekomenduota organizuoti renginius, atitinkančius „Rusijos tautų kultūros pamatines vertybes“.

Kaip įrodymą, kad ši šventė yra kenksminga vaikams, ministerija pateikia Rusijos švietimo akademijos Pedagoginių inovacijų instituto ir Šeimos ir auklėjimo instituto tyrimų duomenis, neva rodančius, kad Helovino šventimas turi „negatyvių pasekmių, darančių įtaką mokymo ir auklėjimo procesui bei jo dalyviams“, gali sukelti „niokojančius padarinius besimokančiųjų psichinei ir dvasinei bei dorovinei sveikatai“.

Maskvos mokyklose Helovino taip pat nebus. Valdžia nepaskelbė jokių papildomų direktyvų šiuo klausimu, bet vidurinio mokslo įstaigos toliau remsis prieš keletą metų paskelbtu Maskvos švietimo departamento laišku, kuriame nerekomenduojama rengti šios šventės jokia forma.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.