Gydytojai ligoniui leido numirti

Meksikos gydytojų abejingumas – stulbinamas. Spalio pradžioje medikų atstumta moteris pagimdė ligoninės kieme, o mėnesio viduryje mirė vyras, ant gydymo įstaigos slenksčio pragulėjęs 6 dienas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 31, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:21 PM

„Jose Sanchezas”, – pro kalenančius dantis švokštė 38 metų vyras, kai spalio 17 dieną jį aplankė Meksikos žurnalistai. Išblyškęs, liesas, pledu nuogą krūtinę užsidengęs ligonis gulėjo tiesiog ant betono šalia Gvajamos miesto pagrindinės ligoninės. Remdamasis CNN, AP apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Vyras žurnalistams sakė, kad jį ligoninė buvo trumpam priėmusi, bet greitai paleido. Jis esą jautėsi taip blogai, kad negalėjo paeiti, todėl atsigulė ir daugiau nesikėlė.

Kai buvo filmuojamas reportažas, J.Sanchezas prie ligoninės buvo pragulėjęs dvi dienas. Dar po keturių dienų jis mirė.

„Manau, kad jie juo nepasirūpino, nes jis greičiausiai neturėjo pinigų ir negalėjo susimokėti už konsultaciją. Arba jie manė, kad jis girtuoklis. Arba dėl to, kad jis buvo čiabuvis”, – svarstė ligotą vyrą kalbinęs žurnalistas Gilberto Bermudezas.

Ligoninės direktorius Jose Alfredo Cervantesas savo ruožtu tikino, kad įstaiga suteikė J.Sanchezui būtinąją pagalbą – gydė jį nuo dehidratacijos ir neprievalgio, o tada išleido.

„Kliniškai ligoninė neprivalėjo jo ilgiau laikyti. Jo atvejis nebuvo kritinis. Jam reikėjo papildomų tyrimų”, – sakė J.A.Cervantesas.

Po vyro mirties kilus triukšmui, J.A.Cervantesas buvo atleistas iš pareigų, o ligoninėje pradėtas tyrimas. Išsiaiškinti situaciją viešai paragino ir Meksikos sveikatos apsaugos ministrė Mercedes Juan Lopez.

J.Sanchezas prie ligoninės mirė praėjus trims savaitėms nuo panašaus įvykio skurdžioje Oachakos valstijoje.

Spalio 2 dieną 29 metų Irma Lopez pagimdė ligoninės, kuri atsisakė ją priimti, kieme.

I.Lopez pasakojo, kad iš savo namų kalnuose į kliniką su vyru ėjo valandą. Kai pagaliau ją pasiekė, slaugytoja jai atšovė, kad ji tik 8 mėnesius nėščia, todėl yra nepasiruošusi gimdyti.

Ji pridūrė, kad gydytojas gimdyvę galės apžiūrėti tik kitą rytą, ir pasiuntė moterį į lauką pasivaikščioti.

Po pusantros valandos I.Lopez nubėgo vandenys ir prasidėjo gimdymas. Jos vyras nuskubėjo maldauti pagalbos, bet moteris per tą laiką atsitūpusi ir ranka pasirėmusi į sieną pagimdė sūnų.

Šią sceną nufotografavo praeivis, o nuotrauką perdavė žiniasklaidai. Vienas laikraštis sukrečiančią nuotrauką netgi išspausdino pirmajame puslapyje, ją taip pat galima rasti internete.

Pasak Meksikos žmogaus teisių aktyvistų, tokie įvykiai ne tik parodo šalies sveikatos apsaugos sistemos spragas, bet ir atspindi diskriminaciją, kurią patiria neturtingi etniniai Meksikos gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.