Los Andželo oro uoste užpuolikas nušovė federalinį pareigūną, dar du sužeidė

Vienas vyras ginkluotas

Keleiviai buvo evakuoti.<br>AP nuotr.
Keleiviai buvo evakuoti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, AP,BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 1, 2013, 8:34 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:19 PM

Nutilus šūviams, vienas Transporto saugumo administracijos (TSA) pareigūnas – 39 metų Gerardo I.Hernandezas – buvo rastas negyvas. Jis tapo pirmuoju tarnyboje žuvusiu šios agentūros pareigūnu per jos 12 metų istoriją. TSA buvo įkurta po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas.

Dar penki žmonės buvo sužeisti, tarp jų – du kiti TSA pareigūnai ir įtariamasis užpuolikas, kuris buvo įvardytas kaip 23 metų Paulas Ciancia, kilęs iš Pensvilio miesto Naujajame Džersyje. Į jį pataikė keturios oro uosto policijos pareigūnų paleistos keturios kulkos, be kita ko, sužalojusios jam burną ir koją. Šis vyras tebelaikomas ligoninėje, bet apie jo būklę neskelbiama.

Manoma, jog šis incidentas paveikė apie 1 500 skrydžių į Los Andželą ir iš jo, sutrikdydamas maždaug 167 tūkst. keleivių planus, nurodė oro uostas. 86 Los Andžele turėję nutūpti lėktuvai buvo nukreipti į kitus oro uostus.

Šūviams pasigirdus 3-ajame terminale penktadienio rytą, daugybė keleivių klykė, puolė ant žemės arba bėgo, gelbėdami savo gyvybes.

Los Andželo oro uosto policijos viršininkas Patrickas Gannonas  sakė, kad užpuolikas įėjo į 3-ąjį terminalą, išsitraukė iš krepšio pusiau automatinį šautuvą ir šaudyti, o vėliau kelis šūvius paleido į saugumo patikros postą, kur vienas saugumo agentas tikrino keleivių dokumentus, prieš įleidžiant juos į terminalo saugiąją zoną.

Pareigūnai įsitraukė į susišaudymą su užpuoliku ir galiausiai jį suėmė. Policija mano, kad šis užpuolikas buvo vienintelis, sakė P.Gannonas.

Pareigūnai per spaudos konferenciją sakė, kad trečiajame didžiausiame JAV oro uoste, kuris yra pagrindiniai Amerikos vartai skrydžiams į Aziją, Australiją ir Naująją Zelandiją, penktadienį daugiau jokių kitų grėsmių nebuvo kilę.

Vienas teisėsaugos pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, sakė P.Ciancia vilkėjo slepiamosios spalvos drabužius ir nešėsi krepšį, kuriame buvo rastas laiškas, kuriame vyras rašė norintis žudyti TSA darbuotojus ir „kiaules“. Pasak pareigūno, iš laiško buvo galima suprasti, kad P.Ciancia buvo įsitikinęs, jog jo teisės buvo pažeistos per TSA patikrinimus, ir kad jis yra „įširdęs patriotas“, griežiantis dantį ant buvusios Teritorinio saugumo departamento vadovės Janet Napolitano.

P.Ciancia turėjo bent penkias pilnas 30 šovinių dėtuves, pridūrė pareigūnas, kuris buvo informuotas apie šį tyrimą. Pasak jo, įtariamąjį pašovė į burną ir koją du oro uosto policininkai.

Ankstyvą penktadienio popietę P.Ciancios tėvas Naujajame Džersyje paskambino pareigūnams, prašydamas surasti jo sūnų, kai jaunuolis pasiuntė vienam iš savo brolių ar seserų SMS žinutę, perspėdamas, jog ketina nusižudyti, sakė valstijos policijos viršininkas Allenas Cummingsas).

A.Cummingsas sakė paskambinęs Los Andželo policijai, kuri pasiuntė patrulių automobilį į P.Ciancios butą. Ten du kartu su juo gyvenę asmenys sakė, kad matė Paulą ketvirtadienį ir kad jis iš pažiūros gerai jautėsi.

Policijos viršininkas teigė, kad jaunuolio šeima, kuriai priklauso viena automobilių kėbulo dalių parduotuvė, yra „gera šeima“ ir kad Paulas anksčiau nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį.

Pasak P.Gannono, „per visą šį incidentą buvo kilęs didžiulis chaosas“.

Panikos apimti keleiviai oro uoste griuvo ant žemės. Praėję saugumo patikrinimą žmonės išbėgo į oro uosto takus arba mėgino pasislėpti restoranuose bei laukimo salėse.

Žuvusio G.I.Hernandezo draugai ir pažįstami šį pareigūną prisiminė kaip rūpestingą dviejų vaikų tėvą ir draugišką kaimyną, kuris ėjo iš vienų namų į kitus, perspėdamas žmones būti budriems, kai buvo apvogtas jo namas Los Andželo rajone Porter Ranče.

Prezidentas Barackas Obama (Baraaks Obama) paskambino Transporto saugumo administracijos vadovui ir išreiškė užuojautą sužeistiesiems ir žuvusiojo artimiesiems.

Los Andželo ugniagesių departamentas, anksčiau paskelbęs, kad į ligoninę buvo išvežti šeši žmonės, vėliau patikslino, kad jų buvo penki. Tarp jų buvo G.I.Hernandezas, sužeistas užpuolikas, du sužeisti TSA pareigūnai ir vienas žmogus, per sumaištį susilaužęs kulkšnį. Šeštajam buvo suteikta medikų pagalba vietoje - jį apkurtino šūviai.

Medikų pagalbos prireikė dar dešimtims evakuotų iš oro uosto žmonių - dėl išnarintų kojų, streso ar išsekimo.

Los Andželo 3-asis terminalas aptarnauja oro bendrovių „Virgin America“, „AirTran“, „Horizon Air“, „JetBlue“, „Virgin Australia“ ir kitų bendrovių skrydžius. Penktadienio vakarą jis liko uždarytas.

Federalinė aviacijos administracija (FAA) kelioms valandoms buvo sustabdžius skrydžius iš Los Andželo tarptautinio oro uosto, kurio pareigūnai sakė, kad dėl šio incidento visoje šalyje buvo sutrikdyti 746 skrydžiai.

Keleivis Benas Rosenas sakė išgirdęs šūvius ir pamatęs, kaip žmonės pradėjo bėgti į visas puses, o kiti šliaužė grindimis. Gulėdamas ant žemės, jis girdėjo, kaip ginklus išsitraukę policininkai šaukia: „Tai ne pratybos! Rankas aukštyn!“

„Buvo baisu – dar niekada nesu patyręs nieko panašaus“, – teigė B.Rosenas.

Šios šaudynės Los Andželo tarptautiniame oro uoste – jau ne pirmosios. 2002 metų liepos 4-ąją vienas limuzino vairuotojas pradėjo šaudyti į oro bendrovės „El Al“ bilietų skyrių. Tąsyk žuvo vienas tos bendrovės darbuotojas ir žmogus, kuris atvežė savo draugą į terminalą. Policija užpuoliką nukovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.