Rūkydami „žolę” amerikiečiai rems švietimą

Kol daugelyje šalių marihuana tebėra draudžiama, „žolę” pernai legalizavusioje JAV Kolorado valstijoje jau ketinama apmokestinti narkotikus. O už surinktus pinigus bus galima statyti mokyklas, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Slate” ir AP informacija.

Pernai marihuaną įteisinę amerikiečiai legaliai viešosiose vietose rūkė suktines, bet dabar už jas gali tekti suploti gerokai daugiau dėl mokesčių. Kolorado valstijoje šie pinigai bus skirti mokykloms.<br>AP nuotr.
Pernai marihuaną įteisinę amerikiečiai legaliai viešosiose vietose rūkė suktines, bet dabar už jas gali tekti suploti gerokai daugiau dėl mokesčių. Kolorado valstijoje šie pinigai bus skirti mokykloms.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-02 07:49, atnaujinta 2018-02-20 16:15

Posakį „pinigai pavirto pelenais” amerikiečiai apvertė aukštyn kojomis – kuo daugiau pelenų, tuo daugiau pinigų.

To tikisi marihuanos apmokestinimo šalininkai. Antradienį Kolorado valstijos gyventojai balsavimu spręs, ar už dūmą imti 15 proc. mokestį. Be to, ketinama imti ir papildomą 10 proc. mokestį už marihuanos kontrolę.

Rūko jau metus

„Žolę” Kolorado ir Vašingtono valstijos legalizavo pernai, o tokį sprendimą minios žmonių pasitiko tiesiog miestų aikštėse ir gatvėse legaliai užtraukdamos dūmą.

Žinoma, rūkyti gali ne bet kas ir ne bet ką – reikia leidimų, įrodančių, kad žmogui marihuana būtina medicininiais tikslais.

Bet tokį formalumą „žolės” mėgėjai dažnai įveikia itin lengvai – nebūtina sirgti vėžiu ir skausmą po chemoterapijos seansų malšinti svaigiu dūmu, daugelis leidimus nusipirkti šių lengvųjų narkotikų gauna motyvuodami galvos skausmais, nemiga ar kitais nedideliais negalavimais.

Planuoja dideles pajamas

Vis dėlto „žolės” legalizavimui priešinęsi politikai, tokie kaip gubernatorius Johnas Hickelooperis ir respublikonas prokuroras Johnas Suthersas, nenuleido rankų.

Tiesa, jie sugalvojo sukti ne kovos, o gerokai originalesniu būdu ir nutarė, kad jei jau Kolorade palaimingai ir legaliai pučiami dūmai, kodėl valstijai nepasipelnyti iš „žolės”?

„Manau, kad visi supranta, jog jau nuspręsta. Jeigu jau tai darome, jei legaliai rūkome „žolę”, bent ištraukime ją iš šešėlio ir pradėkime reguliuoti”, – teigė Denverio universiteto profesorius Samas Kaminas.

Spėjama, kad Kolorado gyventojai pritars apmokestinimo įstatymui, o planuojama pajamų iš mokesčių suma turėtų viršyti 70 mln. dolerių per metus. Šiuos pinigus politikai ketina panaudoti mokyklų statybai.

Skeptikų netrūksta

Vis dėlto tokios optimistinės prognozės ir valdžios bandymas kišti papildomus mokesčius džiugina ne visus.

Spėjama, kad sumuštinio dydžio plastikinis pakelis legalios marihuanos pabrangtų dar 50 dolerių – iki 275 dolerių už unciją (28,3 gramo).

Jeigu apmokestinimas pasiteisintų, tai, anot ekspertų, greičiausiai taptų žalia šviesa ir kitoms valstijoms legalizuoti „žolę” ir imti papildomą derlių iš svaigaus malonumo, panašiai kaip iš alkoholio.

Bet jei dalis medicininės marihuanos vartotojų dėl palankesnių kainų nesutiks lįsti iš šešėlio – o įrodinėti, kad rūkai legalią suktinę, dažniausiai netenka – tai taps smūgiu visam legalizavimo procesui.

Be to, pati medicininės marihuanos sąvoka „žolės” mėgėjams leis sutaupyti – mat mokėdami simbolinius kasmetinius mokesčius jie gaus iš socialinio draudimo padengiamas suktines.

Kita problema yra ta, kad Kolorado valstijoje kanapes marihuanai galima auginti tiesiog namuose be jokios licencijos, o tai irgi padės išvengti mokesčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.