Bausmė už grupinį išžaginimą – sodo darbai

„Teisingumo Liz!” – toks šūkis skamba ir internete, ir Nairobio gatvėse. Sujudimą sukėlė žinia apie žiauriai išprievartautą 16-metę, kurios skriaudikams policija už bausmę liepė kieme nupjauti žolę, rašo „Lietuvos rytas”.

Per protesto akciją Kenijos sostinėje Nairobyje gyventojai reikalavo bausmių šešiolikametės prievartautojams.<br>AP nuotr.
Per protesto akciją Kenijos sostinėje Nairobyje gyventojai reikalavo bausmių šešiolikametės prievartautojams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:39 PM

Slapyvardžiu Liz praminta Kenijos paauglė šiuo metu guli ligoninėje, kur gydoma nuo patirtų sužeidimų. Užpuolikai, kurių amžius nuo 16 iki 20 metų, iki šiol mėgaujasi laisve.

Vaikinai savo aukai buvo negailestingi – ją pakaitomis žagino, o vėliau sąmonę praradusią įmetė į gilią atmatų duobę.

Liz sužaloti vidaus organai. Sutriko paauglės šlapinimosi ir tuštinimosi kontrolė. Krisdama į duobę ji susižeidė nugarą ir iki šiol negali vaikščioti.

Istoriją pagarsino gydytojas

Incidentas, sukėlęs vienos pažangiausių Afrikos šalių visuomenę ant kojų, įvyko dar birželį. Tačiau žinia apie jį pasklido prieš savaitę, kai vienas Liz gydytojų nusprendė netylėti.

Medikas papasakojo, kad į prievartautojų rankas mergina pakliuvo eidama namo iš savo senelio laidotuvių Busijos apskrityje, Tingolo kaime.

Po kelių valandų sužalotos merginos pagalbos šauksmą išgirdo kaimynai. Jie ištraukė Liz iš duobės. Paauglė buvo kruvina, sulaužytais kaulais.

Liz atpažino tris iš šešių savo užpuolikų, o įpykę vietos gyventojai juos surado ir nutempė į vietos policijos skyrių.

Policininkų skirta bausmė šokiravo žmones: įtariamiesiems buvo nurodyta nupjauti žolę skyriaus kieme, o tada jie buvo paleisti. Nuo tada vaikinų buvimo vieta nežinoma.

Ant vartų – apatiniai

Kai Liz atvejis iškilo į viešumą, kilo pasipiktinimas tiek Kenijoje, tiek užsienio šalyse. Aktyvistai internete sukūrė peticiją, kurią vakar buvo pasirašę daugiau kaip 1,3 mln. interneto vartotojų iš viso pasaulio.

Ši peticija ketvirtadienį pristatyta į Kenijos generalinio policijos inspektoriaus biurą Nairobyje. Peticijos autorius atlydėjo šimtai protestuotojų, jie skandavo žodžius „teisingumo Liz” ir nešė plakatus su tokiais pat šūkiais.

Kai kurie demonstrantai šoko, mušė būgnus, verkė. Kiti mojavo apatinėmis kelnaitėmis ir liemenėlėmis, kuriais apkabinėjo biuro vartus.

Peticiją iš jų priėmė generalinio inspektoriaus personalo vadovas Williamas Thwere. Jis pažadėjo surasti ir nubausti šešiolikametės skriaudikus, kurie, įtariama, spruko į kaimyninę Ugandą.

„Mes pasirūpinsime, kad ši byla būtų vertinama rimtai, kaip nusipelno. Dėsime visas pastangas, jog nusikaltėliai būtų suimti, kad ir kur jie būtų”, – minią ramino W.Thwere.

Grasino padegti namus

Nuo nelaimės praėjus 3 mėnesiams Liz priversta naudotis invalido vežimėliu. Ji nuolat lankosi ligoninėse.

Gydytojai nežino, ar mergina galės vaikščioti.

BBC žurnalistė, aplankiusi Liz ligoninėje, rašė, kad paauglė pasisveikino, bet vėliau tik spoksojo į ją tuščiu žvilgsniu.

Medikai korespondentei paaiškino, kad tai – pažanga, nes vos prieš savaitę ligonė net nežiūrėdavo lankytojams į akis.

Paauglės istoriją išspausdinusio laikraščio „Daily Nation” leidėjas skyrė 7 tūkst. JAV dolerių (18 tūkst. litų) Liz gydymo išlaidoms padengti. Nepaisant to, merginos tėvai turėjo išnuomoti savo žemę, kad galėtų padėti dukrai.

Liz motina atskleidė, kad paviešinus istoriją ji su vyru sulaukė grasinimų iš įtariamų prievartautojų artimųjų.

Esą jeigu jų sūnūs bus suimti, Liz šeima sulauks gaisro.

Bet moteris neketina pasiduoti bauginimams.

„Esu labai dėkinga visiems žmonėms, kurie mus per šį sunkų išbandymą palaiko.

Noriu, kad įtariamieji būtų suimti ir įvykdytas teisingumas”, – sakė ji.

Už išprievartavimą Kenijoje baudžiama skiriant laisvės atėmimo bausmę nuo 15 metų iki gyvos galvos. (CNN, BBC, „Bloomberg News”, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.