Prekyboje – holokausto aukų palikti daiktai

Kaip galima užsidirbti iš kito kančios? Su tokiu pasipiktinimu reaguojama į britų leidinio „Mail on Sunday” atlikto tyrimo rezultatus. Pasirodo, svetainėje „eBay” pardavinėjami nacių aukų daiktai.

Pirkėjų patogumui svetainė „eBay” skelbė parduodamų daiktų iš nacių koncentracijos stovyklų nuotraukas.
Pirkėjų patogumui svetainė „eBay” skelbė parduodamų daiktų iš nacių koncentracijos stovyklų nuotraukas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2013, 6:32 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:30 PM

Internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetainė „eBay” sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje. Mat paaiškėjo, kad kompanija gauna pelną iš holokausto aukų daiktų, kurių galima įsigyti svetainėje, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Mail on Sunday”.

Tyrimo autoriai „eBay” aptiko dešimtis šiurpių suvenyrų. Vienas jų – dryžuota uniforma, kuri, kaip manoma, priklausė kepėjui iš Lenkijos, mirusiam Osvencimo koncentracijos stovykloje.

Uniforma buvo pardavinėjama už 18 tūkst. JAV dolerių. Tiesa, kai „Mail on Sunday” žurnalistai įspėjo apie prekę „eBay” atstovus, jie ją pašalino iš svetainės – po „skubaus tyrimo”.

Klaidą atpirks auka labdarai?

Tačiau netrukus svetainei teko apgailestauti dėl dar daugiau nei 30 suvenyrų iš mirties stovyklų, kuriuos daug kur pardavinėti apskritai draudžiama.

„eBay” irgi draudžia pardavinėti su naciais siejamus daiktus, bet pastarosios prekės esą nebuvo pastebėtos svetainės tikrinimo mechanizmo.

Tai, kaip įtariama, holokausto aukoms priklausę dantų šepetukai, batai, lagaminas, skiriamasis ženklas, kurį turėjo nešioti žydai – geltona Dovydo žvaigždė.

Iš anksto bandydama atremti kilsiantį pasipiktinimą, „eBay” pažadėjo paaukoti atitinkamai labdaros organizacijai 40 tūkst. dolerių.

Didžiausios pasaulyje elektroninės prekybos svetainės atstovai taip pat pripažino nežinantys, kiek laiko svetainėje buvo prekiaujama daiktais, siejamais su žiauriais istoriniais įvykiais.

Tačiau vienas prekeivis gyrėsi dar praėjusiais metais „eBay” už tūkstančius svarų sterlingų pardavęs Osvencimo koncentracijos stovyklos aukos uniformą.

Iš to pasipelnė ne tik jis. „eBay” už parduotą prekę gauna komisinį ir prekės talpinimo svetainėje mokestį.

Prekiauja, kad galėtų rašyti

„Mail on Sunday” pavyko pakalbinti vieną tokių holokausto aukų daiktų prekeivių – ukrainietį Viktorą Kempfą, dabar gyvenantį Kanadoje.

Vyras „eBay” pardavinėjo minėtą visą Osvencimo koncentracijos stovyklos kalinio uniformą: marškinius, kelnes, kepurę, medinius batus.

Šie daiktai, pasak V.Kempfo, priklausė Wolfui Giersonui Grundmannui, prie kurio marškinių buvo prisegtas numeris 9489.

W.G.Grundmanno vardą galima rasti Osvencimo koncentracijos stovyklos aukų duomenų bazėje. Joje užfiksuota, kad 1912 metais gimęs žydas buvo kepėjas.

Istoriku prisistatantis V.Kempfas tvirtina nusipirkęs tariamą W.G.Grundmanno uniformą iš vieno gerbiamo prekeivio Amerikoje.

Ukrainietis įsitikinęs, kad drabužiai priklausė koncentracijos stovyklos kaliniui, nors britų leidinio rasti ekspertai to taip greitai negalėjo patvirtinti.

„Parduodu šiuos daiktus norėdamas juos dokumentuoti ir finansuoti savo knygų projektus.

Jeigu būčiau aukos palikuonis, norėčiau matyti, kaip gyveno mano artimieji. Norėčiau šiuos daiktus įsigyti jų atminimui”, – savo veiksmus teisino V.Kempfas.

Vyras sako tikrinantis nacių aukoms priskirtus numerius, kuriuos jis randa ant drabužių, duomenų bazėje, kad sužinotų jų vardus. Tačiau aukų giminių ukrainietis neieško, nes nemano, kad būtų tinkama taip elgtis.

„Nenoriu, jog žmonės galvotų, kad tai darau tik dėl pinigų. Šie istorijos periodai yra siaubingi, niekas neturėtų jų pamiršti”, – aiškino V.Kempfas.

Tyrimo autoriai užfiksavo, kad V.Kempfas neseniai „eBay” už maždaug 8,5 tūkst. dolerių pardavinėjo kelnes, kurios esą priklausė Osvencime mirusiam Davidui Bittersfeldui.

V.Kempfas tikino, kad drabužį prieš daugelį metų nusipirko Krokuvoje iš aukos artimųjų.

Pasibaisėjusiųjų – ne vienas

Ekspertai mano, kad nacių aukų daiktų prekeiviams gauti vis lengviau. Mat juos palieka pamažu mirštančios kartos atstovai, pergyvenę karą.

Kai kuriems asmenims tokie simboliai tėra kolekcijų dalis, tačiau juos renka ir nacių režimą garbinantys asmenys.

Kembridže gyvenanti 68 metų Eva Clarke 1945 metais gimė koncentracijos stovykloje. Čia ji neteko 15 artimųjų.

Moteris pasibaisėjo išgirdusi apie prekes, kurias galima įsigyti „eBay”.

„Neturiu žodžių. Kaip svetainė, tokia kaip „eBay”, gali iš to pelnytis? Tai tokia nepagarba aukoms”, – kalbėjo moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.