Ilinojus taps 15-ąja Amerikos valstija, legalizavusia gėjų santuokas

2012 metų rinkimai yra laikomi lūžio tašku.

Pastangos suteikti tos pačios lyties asmenų poroms tas pačias teises, kokias turi heteroseksualai, pastaraisiais metais ėmė įsibėgėti.<br>AP asociatyvi nuotr.
Pastangos suteikti tos pačios lyties asmenų poroms tas pačias teises, kokias turi heteroseksualai, pastaraisiais metais ėmė įsibėgėti.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 6, 2013, 1:31 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:50 PM

Prezidentas Barackas Obama, kuris yra dirbęs Ilinojaus generalinėje asamblėjoje, sveikino balsavimo rezultatus.

„Michelle ir aš nepaprastai džiaugiamės dėl visų atsidavusių porų Ilinojuje, kurių meilė dabar bus tokia pat legali kaip mūsų, ir dėl jų draugų bei šeimų, kurie seniai norėjo tik to, kad su jų artimaisiais būtų elgiamasi teisingai ir lygiai pagal įstatymą“, - sakoma jo pareiškime.

„Kaip sakiau savo inauguracinėje kalboje pernai sausį, mūsų, kaip šalies, kelionė nebus baigta, kol su mūsų broliais ir seserimis gėjais pagal įstatymą nebus elgiamasi taip, kaip su visais kitais, nes jeigu iš tiesų mes esame sukurti lygūs, tuomet tikrai lygi turi būti ir meilė, dėl kurios įsipareigojame vieni kitiems“, - nurodė prezidentas.

Santuokų įstatymus nulemia atskiros valstijos, kurių 29 jau priėmė konstitucijų pataisas gėjų santuokoms uždrausti.

Pastangos suteikti tos pačios lyties asmenų poroms tas pačias teises, kokias turi heteroseksualai, pastaraisiais metais ėmė įsibėgėti.

Havajų valstijos įstatymų leidimo susirinkimas artimiausiomis savaitėmis turėtų patvirtinti santuokų lygybės įstatymą.

Galbūt viena svarbiausių pergalių buvo pasiekta birželį, kai JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė Santuokos apsaugos aktą, kuriame santuoka buvo apibrėžta kaip vieno vyro ir vienos moters sąjunga.

Tuo federalinei vyriausybei buvo leista pripažinti tos pačios lyties asmenų poras visais federaliniais klausimais, pavyzdžiui, bendrų pensijų lengvatų.

Teismai taip pat atmetė valstijų draudimus gėjų santuokoms; naujausias toks atvejis buvo susijęs su Naujuoju Džersiu.

2012 metų rinkimai yra laikomi lūžio tašku.

Trijų valstijų - Meino, Merilando ir Vašingtono - rinkėjai pritarė priemonėms, kuriomis buvo siekiama legalizuoti gėjų santuokas, o Minesotos rinkėjai atmetė pastangas į valstijos konstituciją įrašyti gėjų santuokų draudimą.

Ilinojaus įstatymo projektas, kurį gubernatorius Patas Quinnas ketina pasirašyti, turi įsigalioti 2014 metų birželio 1 dieną.

„Tos pačios lyties asmenų poros ir jų vaikai gali švęsti naują lygybės erą Lincolno žemėje, - pareiškė gėjų teisių gynimo grupė „Lambda Legal“. - Penktajai pagal gyventojų skaičių Sąjungos valstijai priimant laisvę tuoktis, mes labai priartėjome prie lygybės suteikimo visiems amerikiečiams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.