Latvijos piliečiu norintis tapti G.Kasparovas baiminasi Kremliaus

Buvęs šachmatų pasaulio

G.Kasparovas siekia Latvijos pilietybės.<br>AP nuotr. iš archyvo
G.Kasparovas siekia Latvijos pilietybės.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-11-06 14:29, atnaujinta 2018-02-20 13:46

G.Kasparovas, kuris šiuo metu gyvena ne Rusijoje, baimindamasis būti suimtas, sakė palaikantis artimus ryšius su Latvija ir norintis, kad Rusija taptų „demokratine valstybe, įveikusia savo totalitarinę (praeitį)“ – kaip ir jos kaimynės Baltijos šalys.

G.Kasparovas siekia tapti Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) vadovu, o pagrindinis jo varžovas – jau 18 metų federacijai vadovaujantis buvęs Rusijos Kalmukijos respublikos prezidentas Kirsanas Iliumžinovas, kaip manoma, yra palaikomas Kremliaus.

G.Kasparovas, įnirtingai kritikuojantis Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, sakė, kad norėtų aplankyti daugiau nei 50 šalių, agituodamas balsuoti už jo kandidatūrą į FIDE prezidento postą.

„Tuo metu, kai Iliumžinovas naudojasi dabartinės valdžios sąlygomis, negaliu patikėti savo judėjimo laisvės klausimo Putino užsienio reikalų ministerijai“, – sakoma G.Kasparovo pranešime rusų kalba, paskelbtame jo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Tai pagrindinė priežastis, kodėl noriu įgyti dvigubą pilietybę“, – pridūrė jis, pabrėždamas, kad neketina atsisakyti Rusijos paso.

G.Kasparovas pažymėjo, kad jo buvusi žmona yra Latvijos pilietė ir kad ši ES šalis dabar visiškai integruota „į Europos tautų šeimą, kurios dalimi, kaip tikiuosi, Rusija galės tapti artimiausioje ateityje“.

Šachmatų didmeistris, gimęs Azerbaidžano sostinėje Baku, birželį sakė kol kas negrįšiantis į Maskvą, kur gali būti tiriamas jo vaidmuo protestuose prieš V.Putiną.

„Išvaduoti Rusiją nuo Putino režimo ir paversti šalį demokratiška, europietiška valstybe buvo ir tebėra mano pagrindinis uždavinys“, – rašo G.Kasparovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas