Aktyvios lenkės taikiklyje – vyskupų vadas

Religingumu ir konservatyvumu garsėjančią Lenkiją pribloškė žinia, kad viena šalies feminisčių judėjimo aktyvisčių padavė į teismą Vyskupų konferencijos pirmininką – arkivyskupą Jozefą Michaliką, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 7, 2013, 8:20 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:25 PM

Organizacijos „Stop stereotipams” vadovė, išsiskyrusi dviejų vaikų motina Malgorzata Marenin, apskundė teismui arkivyskupą dėl šmeižto, kad esą feminisčių veikla skatina pedofiliją.

M.Marenin reikalauja, kad teismas priverstų Vyskupų konferencijos pirmininką viešai atsiprašyti feminisčių ir priteistų jam dviejų tūkstančių zlotų baudą.

Minėtus pinigus arkivyskupas privalėtų pervesti fondui Moterų teisių centrui.

Žodžiai pažemino feministę

M.Marenin įžeidė arkivyskupo žodžiai per mišias Vroclavo katedroje prieš dvi savaites.

Komentuodamas Bažnyčią sukrėtusius pedofilijos skandalus, J.Michalikas dėl jų apkaltino ne vaikus tvirkinusius kunigus, o tėvų skyrybas, mokyklose dėstomą lytinį švietimą ir feministes.

M.Marenin esą pirmą kartą gyvenime išgirdo, kad dėl pedofilijos yra kaltos organizacijos, kovojančios už moterų teises.

Lenkė tvirtina, kad tokie arkivyskupo žodžiai pažemino ją, vienos feministinių organizacijų vadovę, visuomenės akyse ir sukėlė grėsmę jos autoritetui.

Be to, M.Marenin pasijuto apšmeižta, kai arkivyskupas pateikė mintį, esą dėl pedofilijos yra kalti besiskiriantys žmonės.

„Tai yra smūgis tėvams, kurie ryžtasi skyryboms norėdami apsaugoti vaikus nuo patologijų, jei šeima nedarni”, – tvirtino M.Marenin.

Bažnyčios rakštis – kunigai?

J.Michaliko mintis, išsakytas Vroclavo katedroje, negailestingai sukritikavo visa Lenkijos žiniasklaida. Juolab kad prieš savaitę šis arkivyskupas jau buvo sukėlęs panašų skandalą.

Dvasininkas buvo sukėlęs pasipiktinimą pareiškimu, kad dėl kunigų pedofilijos yra kalti patys vaikai. Jie esą dėl tėvų skyrybų ieško meilės ir „veržiasi prie kunigų, šiuos įstumdami į tvirkinimo kelią”.

Tokius žodžius Bažnyčios vadovas žurnalistams pasakė prieš prasidedant Vyskupų konferencijos posėdžiui, skirtam spręsti pedofilijos problemas.

Tiesa, ne tik Lenkijos, bet ir viso pasaulio žiniasklaidoje dėl tokių žodžių kilus dideliam triukšmui J.Michalikas dar tą pačią dieną surengė naują spaudos konferenciją.

Joje arkivyskupas užtikrino, kad iš tiesų mano visai kitaip – kad dėl pedofilijos yra kalti tik suaugusieji, ir atsiprašė už neva netiksliai išsakytą savo nuomonę.

Arkivyskupą pasmerkė net kai kurie kunigai ir katalikiška žiniasklaida. Katalikiško žurnalo „Wiezi” redaktorius Zbigniewas Nosowskis pareiškė, kad „arkivyskupas nesupranta, kas yra pedofilija, tad nesugeba su tuo reiškiniu ir kovoti”.

„Po tokių žodžių tiesiog nebesinori ginti dvasininkų, nes Bažnyčią reikia ginti nuo pačių kunigų”, – pridūrė populiariausio katalikiško tinklalapio „Fronda” redaktorius Tomaszas Terlikowskis.

Neatlygina moralinės žalos

J.Michaliko pasiteisinimas daugelio neįtikino ir todėl, kad prieš dešimtmetį arkivyskupas aktyviai gynė savo pavaldinį, nuteistą už pedofiliją.

2001 metais, dar eidamas Pšemyšlio vyskupo pareigas, J.Michalikas nereagavo į pranešimus, kad Tilavos miestelio kunigas Michalas M. tvirkina šešias mergaites, ir pavaldinį gynė net jį nuteisus.

J.Michalikas ir vėliau ne kartą teigė, kad pedofilija Bažnyčioje yra prasimanyta problema, ir kaltino žiniasklaidą, esą be reikalo puolančią kunigus.

Žiniasklaida dabar ragina arkivyskupą nuvykti į Tilavą ir atsiprašyti kunigo Michalo M. aukų, kurių jis kažkada negynė.

J.Michalikas į tokius raginimus nereaguoja, todėl apžvalgininkai abejoja ir tuo, kad Bažnyčia rimtai kovoja su kunigų pedofilijos problema.

Tiesa, prieš mėnesį Lenkijos vyskupai bendru pareiškimu atsiprašė kunigų pedofilų aukų už jų patirtas skriaudas.

Tačiau, priešingai negu Vakaruose, nuskriaustiesiems moralinė žala nebus kompensuota finansiškai.

Neseniai vienas kunigo vaikystėje tvirkintas vyriškis padavė Bažnyčią į teismą siekdamas prisiteisti piniginę kompensaciją.

Jei lenkui tai pavyks, Bažnyčiai gali tekti plačiai atverti savo iždą, nes apie patirtą kunigų pedofilų tvirkinimą nuolat praneša vis naujos aukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.