E.Snowdeno byloje - britų žvalgybos vadovų parodymai

Anksčiau tokie posėdžiai vykdavo už uždarų durų.

E.Snowdeno nutekinta informacija atskleidė Didžiosios Britanijos vaidmenį slaptose masinio sekimo programose.<br>"Reuters" nuotr.
E.Snowdeno nutekinta informacija atskleidė Didžiosios Britanijos vaidmenį slaptose masinio sekimo programose.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Reuters", BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2013, 10:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:18 PM

Įrodymų rinkimo sesija bus surengta po to, kai vyriausybė buvo paraginta sugriežtinti savo pagrindinių trijų žvalgybos agentūrų priežiūrą, E.Snowdeno nutekintiems dokumentams atskleidus Britanijos vaidmenį slaptose masinio sekimo programose.

Toje medžiagoje atskleidžiamas glaudus Britanijos slaptųjų tarnybų bendradarbiavimas su JAV Nacionalinio saugumo agentūra (NSA), o šie paviešinimai pastatė į nepatogią padėtį premjerą Davidą Cameroną ir supykdė jo valdančiosios Konservatorių partijos įstatymų leidėjus, kurie sakė, kad tai pakenkė nacionaliniam saugumui.

Britanijos elektroninės žvalgybos agentūros GCHQ direktorius, vidaus saugumo tarnybos MI5 vadovas ir žvalgyba užsienyje užsiimančios Slaptosios žvalgybos tarnybos, žinomos kaip MI6, vadovas dalyvaus ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje, kuris taip pat bus transliuojamas per televiziją - su nedideliu pavėlinimu dėl saugumo priežasčių.

Anksčiau tokie posėdžiai vykdavo už uždarų durų.

„(Žvalgybos vadovai) tradiciškai veikdavo už šydo, - sakė vienas vyriausybės pareigūnas. - Tačiau jie (dabar) labiau viešai prieinami negu būdavo daugelį metų. Tai yra žingsnis į priekį skaidrumo srityje.“

Su šio posėdžio darbotvarke susipažinę šaltiniai sakė, kad pareigūnai užduos klausimą, ar masinio sekimo programos pažeidžia asmenų privatumą, taip pat kokį poveikį E.Snowdeno atliktas dokumentų nutekinimas padarė jų darbui.

Tačiau žvalgybos pareigūnai nebus klausinėjami apie operatyvinės veiklos detales dėl saugumo priežasčių, taip pat nebus prašomi paaiškinti, kaip veikia minėtos sekimo programos.

Pilietinių teisių organizacijos, dalis žiniasklaidos ir įvairių partijų įstatymų leidėjai argumentavo, kad E.Snowdeno paviešinta informacija apie GCHQ vykdomą šnipinėjimą rodo, kad ši agentūra tapo per daug galinga ir kad ją reikia pažaboti.

D.Cameronas atmetė šį pasiūlymą, sakydamas, kad agentūrai jau dabar taikoma tinkama priežiūra, ir kad jos veikla privalo būti laikoma paslaptyje, siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą.

Premjeras kaltino E.Snowdeną ir jo nutekintą informaciją paskelbusius laikraščius, jog jie padeda Britanijos priešams, sudarydami galimybę išvengti žvalgybos agentūrų vykdomo sekimo.

Jis taip pat pagrasino užkirsti kelią galimiems tolesniems viešinimams, jeigu prireiks.

Ketvirtadienį vyksiantis posėdis truks apie pusantros valandos. Jame taip pat bus kalbama apie kitas temas, tarp jų - apie agentūrų dabartinius prioritetus ir grėsmes Britanijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.