J.Kerry jaudinasi dėl įtampos tarp JAV ir Vokietijos

„Tad drauge įveiksime šią situaciją“, - tvirtino J.Kerry.

„Vokietija yra vienas didžiausių Jungtinių Valstijų draugų ir vienas svarbiausių mūsų sąjungininkų“, - teigė J.Kerry.<br>"Reuters" nuotr.
„Vokietija yra vienas didžiausių Jungtinių Valstijų draugų ir vienas svarbiausių mūsų sąjungininkų“, - teigė J.Kerry.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2013, 2:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:03 PM

Vokietijos vyriausybė šiuo metu aiškinasi galimybes apklausti Rusijoje JAV bėglį, žvalgybos paslapčių nutekintoją Edwardą Snowdeną.

Šis buvęs JAV nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas atskleidė JAV šnipinėjimą Vokietijoje ir kitose šalyse, taip pat - ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel telefoninių pokalbių pasiklausymą.

JAV jo ieško dėl kaltinimų šnipinėjus, susijusių su tuo, kad jis paviešino slaptus dokumentus, sukėlusius tarptautinį triukšmą.

„Be abejo, ši situacija nulėmė įtampą mūsų santykių su Vokietija ir vokiečiais, kurie yra tokie nuoširdūs su mumis, amerikiečiais, ir su manimi asmeniškai, (srityje)“, - sakė J.Kerry dienraščiui „Bild“.

„Tačiau mūsų santykiai yra tvirti ir taip pat liks tvirti“, - pridūrė jis interviu, kuris buvo išspausdintas vokiškai.

„Sunkiomis akimirkomis draugai dirba kartu su atvirumu ir abipuse pagarba, o Vokietija yra vienas didžiausių Jungtinių Valstijų draugų ir vienas svarbiausių mūsų sąjungininkų“, - pridūrė J.Kerry.

A.Merkel visuomet buvo „puikus“ JAV prezidento Baracko Obamos ir JAV partneris, sakė valstybės sekretorius, kuris pridūrė, kad tokie klausimai kaip Sirija, Iranas ir JAV bei Europos Sąjungos (ES) laisvosios prekybos susitarimas „yra paprasčiausiai pernelyg svarbūs, kad nestumtume jų į priekį kartu“.

„Tad drauge įveiksime šią situaciją“, - tvirtino J.Kerry.

Paklaustas, ką reikia padaryti, kad būtų atkurti puikūs JAV ir Vokietijos santykiai, J.Kerry atsakė, kad Vašingtonas kalbasi su savo partneriais vokiečiais „apie tai, kaip mums geriau koordinuoti savo slaptųjų tarnybų pastangas, ir, tai darydamas, gali būti atidus vokiečių susirūpinimui“.

J.Kerry, kuris, kaip diplomato sūnus, dalį savo vaikystės praleido Berlyne, vasario mėnesį lankėsi Vokietijoje ir „Bild“ ketvirtadienio numeriui sakė, kad nekantrauja kuo greičiau sugrįžti.

„Aš myliu Vokietiją“, - sakė jis.

Trečiadienį Vokietijos vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas kalbėdamasis su žurnalistais akcentavo, kad Vokietijai transatlantinis aljansas yra „itin didelės vertės“ kalbant apie saugumą ir užsienio politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.