Italų mafiozus gaudys informatoriai

„WikiLeaks” viešina pasaulio vyriausybių karines ir diplomatines paslaptis, o „MafiaLeaks” skelbs anonimų pranešimus apie mafijos grupuočių veiklą. Bent jau tokios Italijos kompiuterių ekspertų viltys, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Daily Mail”, ir BBC informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2013, 6:58 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:47 PM

Šią savaitę Italijoje pradėjusi veikti interneto svetainė „MafiaLeaks” garantuoja visišką tapatybės slaptumą asmenims, suteikiantiems informacijos apie nusikalstamų grupių veiklą.

Tinklalapio kūrėjai ragina mafijos veiklos aukas ir net buvusius mafiozus nebijoti ir suteikti vertingų duomenų policijai, magistratams bei žurnalistams.

Buvę galingų nusikaltėlių klanų nariai dažniausiai yra pernelyg įbauginti dėl galimo susidorojimo, kad viešai kreiptųsi į teisėsaugą.

Mat kreipiantis tiesiai į policiją labai rizikuojama. Teisėsaugoje gali dirbti mafijai pavaldus asmuo, tad žinios greitai pasiektų nusikaltėlius, o informatorius sulauktų mirtino keršto.

Manoma, kad į svetainę gali kreiptis verslininkai, kurie yra priversti mokėti mafiozams „stogo” mokestį.

Taip pat tikimasi sulaukti informacijos iš žmonių, žinančių, kur slapstosi mafijos vadai.

Tinklalapis paremtas Juliano Assange’o įkurto portalo „WikiLeaks” veikimo principu – informatorių tapatybė apsaugoma jų perduodamus duomenis užkoduojant.

Savanoriai ekspertai, įkūrę „MafiaLeaks”, taip pat slepia savo tapatybę, nes baiminamasi keršto asmenų, kuriuos demaskuotų tinklalapis.

„Mūsų yra mažiau nei dešimt ir visi mes turime šeimas, – dienraščiui „La Repubblica” teigė vienas savanorių. – Visus su „MafiaLeaks” susijusius darbus atliekame vakarais ir iš savo kišenės.”

Prisijungę prie tinklalapio vartotojai gali pasirinkti vieną iš 3 kategorijų, kuriai priklauso.

Mafijos grupuotėse aktyviai veikiančių asmenų prašoma paspausti nuorodą su užrašu „Informatoriai”. Nukentėjusieji nuo mafiozų – „aukos”, o žmonės, tiesiog turintys duomenų apie mafiją, – „ką nors žinantys”.

Svetainės lankytojų prašoma savo turimą informaciją papildyti įrodymais – nuotraukomis, garso įrašais bei kitais duomenimis.

Mat jau kilo abejonių, ar tapatybės slaptumu nebus piktnaudžiaujama ir ar nebus apkaltinti niekuo dėti žmonės. Be to, ir patys nusikaltėliai gali specialiai suteikti klaidingų žinių ir taip supainioti tyrėjus.

„MafiaLeaks” gali tapti puikiu būdu gauti tam tikros informacijos ir sutrupinti tylos sieną. Tačiau šia svetaine gali pasinaudoti ir trokštantieji keršto”, – teigė magistratas Nicola Gratteri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.