JAV Senatas priėmė istorinį gėjų teisių įstatymo projektą

JAV Senatas

JAV Senatas ketvirtadienį priėmė istorinį gėjų teisių įstatymo projektą.<br>AP nuotr.
JAV Senatas ketvirtadienį priėmė istorinį gėjų teisių įstatymo projektą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 8, 2013, 8:55 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:44 PM

Šalininkai Nediskriminavimo darbe aktą (ENDA) vadina vienu svarbiausių teisių įstatymų projektų per daug metų. Jis Senate buvo priimtas po virtinės istorinių įstatymų projektų, kurie įtvirtino rasinę lygybę ir uždraudė negalią turinčių žmonių diskriminaciją.

„Senatas aiškiai pasakė užbaigti diskriminaciją darbo vietose“, - sakė senatorius Jeffas Merkely, kuris vadovavo pastangoms prastumti įstatymo projektą šiuose demokratų vadovaujamuose Kongreso rūmuose.

10 respublikonų prisidėjo prie vieningos demokratų stovyklos ir parėmė projektą. Jis dabar keliauja į Atstovų Rūmus, kurių pirmininkas Johnas Boehneris jau užsiminė apie savo nepritarimą.

Prezidentas Barackas Obamagyrė Senato balsavimą ir vadino jį „dar vienu istoriniu žingsniu pamatinių idealų, kurie charakterizuoja mus, kaip amerikiečius, įgyvendinimo link“, be to, spaudė J.Boehnerį pateikti projektą Atstovų Rūmų balsavimui.

„Taip, kaip niekas Jungtinėse Valstijose negali prarasti savo darbo paprasčiausiai dėl savo rasės, lyties, religijos ar neįgalumo, niekas niekada neturėtų prarasti savo darbo paprasčiausiai dėl to, kas yra ar ką myli“, - sakoma B.Obamos pareiškime.

Oponentai konservatoriai perspėja, kad šis įstatymo projektas griautų religinę laisvę ir sudarytų sąlygas ieškinių lavinai.

Tačiau sena opozicija Senate pastarąją savaitę dramatiškai sumažėjo, įstatymo projektas įveikė procedūrines kliūtis ir senatoriai vieningai priėmė respublikonų pasiūlytą pataisą, kuria apsaugomos pagal įstatymą išimtį turinčios religinės grupės.

„Prireikė daug laiko ateiti iki šios dienos“, - sakė respublikonų senatorė Susan Collins, kuri prieš dešimtmetį su senatoriumi Tedu Kennedy pateikė panašų įstatymo projektą.

Dauguma amerikiečių mano, kad tokia diskriminacija jau yra draudžiama, bet J.Merkely pažymėjo, kad 29 valstijose, kuriose gyvena 76 mln. JAV darbuotojų, vis dar yra legalu diskriminuoti LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) darbuotojus.

Garsus šeimos ir religinės laisvės aktyvistas Ralphas Reedas (Ralfas Ridas) iš nepelno organizacijos „Faith and Freedom Coalition“ užsipuolė ENDA kaip „kvailą politiką“, kuri gali atsigręžti prieš demokratus.

„Tai taip pat yra durklas, nukreiptas į milijonų amerikiečių religinės laisvės širdį“, - rašo R.Reedas komentare laikraštyje „USA Today“. Jis tvirtina, kad įstatymo projekte numatytos religinės išimtys yra miglotos ir „neadekvačios“.

Tačiau ENDA sulaukė postūmio, kai respublikonų senatoriai Robas Portmanas ir Kelly Ayotte parėmė šią priemonę ir pridėjo savo pataisą, išaiškinančią religinių grupių apsaugą nuo vyriausybės atsakomųjų veiksmų.

Senatorius Patas Toomey siekė didinti grupių, kurioms gali būti taikoma išimtis, skaičių ir įtraukti organizacijas, prijungtas prie Bažnyčių ar religinių grupių, bet jo pataisa nebuvo priimta.

Pagal dabartinius federalinius įstatymus draudžiama diskriminacija dėl rasės, etninės, religinės priklausomybės, lyties ir amžiaus, bet jie neapsaugo nuo diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės.

ENDA būtų dar viena pastarųjų metų pergalė kovoje už gėjų teises.

Birželio mėnesį JAV Aukščiausiasis Teismas atmetė Santuokos apsaugos aktą, kuriame santuoka buvo apibrėžta kaip vieno vyro ir vienos moters sąjunga.

Senato demokratė Amy Klobuchar antradienį paskelbė pareiškimą, kuriame cituoja tyrimus, rodančius, jog dauguma iš pirmųjų 50-ies sąrašo „Fortune 500“ kompanijų sako, kad įvairovės politika didina pelningumą.

Diskriminacijos panaikinimas taip pat būtų naudingas ekonomiškai. Pranešimuose pažymima, kad su įvairiomis diskriminacijos darbe formomis susijusios išlaidos bendrai sudaro 64 mlrd. dolerių per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.