Lenkijoje iš kalėjimų paleista 10 tūkstančių nusikaltėlių

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

B.Komorowskio nurodymu iš kalėjimų paleidžiama 10 tūkstančių nuteistųjų.<br>AP nuotr.
B.Komorowskio nurodymu iš kalėjimų paleidžiama 10 tūkstančių nuteistųjų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 10, 2013, 12:15 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:43 AM

Lenkijos prezidento Bronislavo Komorowskio nurodymu sekmadienį, Lenkijos Nepriklausomybės dienos išvakarėse, iš vietos kalėjimų paleidžiama 10 tūkstančių nuteistųjų.

8587 laisvę atgaunantys buvo nuteisti už smulkias vagystes, o 1653 už važiavimą dviračiu išgėrus. Visuomenė vieningai giria pastarąjį sprendimą, mat negailestingu požiūriu į dviratininkų prasižengimus Lenkija stebino visą pasaulį.

2011 metais policininkai nuobaudas skyrė 51 tūkst. dviratininkų, iš kurių 4574 buvo pasodinti į kalėjimą. Tai nedaug mažiau už nuteistus girtus mašinų vairuotojus - šių į kalėjimą buvo pasodinta 5650.

Vienas iš Lenkijos dviratininkų judėjimo lyderių, tinklapio „I bike Krakow" redaktorius Adamas Laczekas dėl šio įstatymo savo kraštą prilygindavo fundamentalistinėms musulmonų šalims. Mat pastarosiose už kai kuriuos smulkius prasižengimus esą gresia neproporcingai didelės nuobaudos, panašiai, kaip kad už važiavimą dviračiu išgėrus Lenkijoje.

Lenkijoje iki šiol už pakartotiną važiavimą išgėrus dviračiu būdavo skiriama kalėjimo bausmė - nuo trijų mėnesių iki dvejų metų. Varšuvos apygardos teismo teisėjo Igorio Tuleyos teigimu, kai kurie daug kartų girti sulaikyti asmenys būdavo nuteisiami net dešimčiai metų kalėjimo.

Tokia kalėjimo bausmė sugadino gyvenimą daugeliui dviratininkų ir jų šeimų, nes nuteistieji prarasdavo darbą, o išėjus iš kalėjimo naują susirasti tapdavo žymiai sunkiau. Be to, tokios bylos neleisdavo rimtesnėms byloms susikaupti teisėjus, o kiekvieno nuteisto dviratininko mėnesinis išlaikymas kalėjime valstybei atsieina du su puse tūkstančio zlotų.

Nuo šiol dviratininkams bus skiriamos vien piniginės baudos, ir tik išimtiniais atvejais bus galima skirti vieno mėnesio areštą. Tačiau leistinas alkoholio kiekis dviratininkų kraujyje - 0,2 promilės - nebuvo pakeistas.

Kaimyninėje Vokietijoje dviratininkai yra baudžiami tik tada, jei jų kraujyje yra randama daugiau, kaip 1,6 promiles alkoholio. Kai kuriose Vakarų Europos šalyse dviratininkams leistinas alkoholio kiekis išvis nėra nurodytas, o policininkai juos baudžia vien tada, jei važiuodami griuvinėja ir akivaizdžiai kelią grėsmę eismui.

Iš kalėjimų šiandien buvo paleisti ir smulkūs vagišiai, tačiau tik tie, kurių pavogtų daiktų vertė nesiekė 400 zlotų. Būtent nuo tokios sumos pagal naują įstatymą galima sodinti į kalėjimą, tad visiems tiems, kas buvo nuteisti pavogę mažiau, teko pritaikyti amnestiją.

Iki tol į kalėjimą buvo galima sodinti už didesnę, kaip 250 zlotų vagystę, o Seime buvo kilę pasiūlymų bausti tik už didesnę, kaip vieno tūkstančio zlotų vagystę.

Taip siūlė kalėjimų vadovai ir teisėjai, priminę, kad šalies kalėjimai yra perpildyti, o teisėjai per daug apkrauti darbu.

Siūlymui pasipriešino įtakingi prekybos centrų savininkai, pareiškę, jog šalis tada taps vagių rojumi, o dėl nuostolių parduotuvės privalės kelti kainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.