Nuodingi vorai kursto britų baimes

Sensacijų besivaikanti Londono geltonoji spauda retsykiais mėgsta pasismaginti baugindama savo milijoninę skaitytojų armiją riebiomis nerimą keliančiomis antraštėmis pirmuosiuose puslapiuose.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytas Rudavičius

2013-11-10 09:10, atnaujinta 2018-02-20 11:49

Islamistai teroristai, agresyvūs seksualiniai iškrypėliai ir veltėdžiai imigrantai yra dažniausiai naudojami subjektai šiame bauginimo žaidime. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Bet spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje pasipylė antraštės apie naujas pabaisas, priverčiančias krūptelėti ir seną, ir jauną britų skaitytoją. Tie naujieji monstrai – nuodingieji vorai. Iš kur tokių atsirado Jungtinėje Karalystėje, kuri lyg ir nepasižymi klimatu, tinkamu nuodingiausiems pasaulio vorams?

Baugina pabaisų antplūdžiu

„Perspėjame, vorai žudikai juda jūsų link.” „Senolio gyvybė kabo ant plauko po netikros juodosios našlės įkandimo.” „Labai baisi išskirtinė naujiena: pavojingiausių pasaulio vorų rasta vietos prekybos centro bananuose.”

Tai – vos keletas nuosaikesnių antraščių, užtvindžiusių „The Sun”, „Daily Express”, „Daily Mail”, „The Star” ir kitus britų pigiuosius dienraščius.

Straipsniai iliustruojami nuotraukomis: tiek pačių kąsti pasiruošusių voragyvių, tiek ir nukentėjusių piliečių, liūdnais veidais demonstruojančių žaizdas.

Jei tikėtume tik šiais pranešimais, vorų žudikų invazija per praėjusias kelias savaites turėjo nusinešti daugybę britų gyvybių, o šalies ligoninių priimamieji turėtų lūžti nuo pacientų pūliuojančiomis rankomis ir kojomis. Bet tikras vaizdas gerokai proziškesnis.

Pavojingas tik nedaugeliui

Tiesa, net ir rimti voragyvius tiriančio mokslo – arachnologijos specialistai pripažįsta: dėl sušvelnėjusio klimato per pastaruosius 20 metų Jungtinėje Karalystėje iš tikrųjų pagausėjo nuodingiausių šalies vorų – netikrų juodųjų našlių populiacija.

Į Pietų Angliją maždaug prieš 140 metų vaisių prekeivių iš Kanarų salų laivais atvežti vorai yra tolimi tikrųjų juodųjų našlių giminaičiai.

Pusantro centimetro dydžio suaugęs voras, mokslininkų vadinamas Steatoda nobilis, kąsdamas išskiria nuodus. Tačiau jis nėra agresyvus ir kanda tik tuomet, kai yra užspaustas ar puolamas.

Jo įkandimas, skirtingai negu Šiaurės Amerikoje esančių tikrųjų juodųjų našlių, anaiptol nėra mirtinas ir daugeliu atvejų ne ką skausmingesnis nei bitės dilgtelėjimas. Tik alergiškiems žmonės, kurie kenčia nuo bet kokio vabzdžio įkandimo, tai gali sukelti komplikacijų.

Dėl vorų uždarė mokyklą

„Ši vorų rūšis pietuose esančioje Devono grafystėje pirmąkart buvo pastebėta dar 1879 metais. Per daugiau nei šimtmetį nebuvo kilę jokių masinių isterijų dėl neva agresyvių vorų, judančių didelėmis grupėmis ir kandžiojančių visus aplinkui.

Taip, dėl šiltesnio klimato šie vorai gali migruoti iš Pietų į Centrinę Angliją, bet kelti panikos dėl to tikrai neverta. Nėra jokių racionalių priežasčių, kodėl šiuos vorus reikėtų persekioti ir išnaikinti. Jie nėra pavojingi žmonėms, nebent esate alergiškas vabzdžių įkandimams”, – ramina voragyvių ekspertas Trevoras Smithas.

Bet baimės akys didelės. Spalio 23-iąją, pirmąkart šiuolaikinėje Jungtinės Karalystės istorijoje, nuodingieji vorai net išprovokavo vienos vidurinės mokyklos laikiną uždarymą.

Mokinių džiaugsmui ir tėvų pykčiui, Vakarų Anglijos Glosteršyro grafystėje įsikūrusios „The Dean Academy” valstybinės mokyklos vadovybė nusprendė evakuoti visus jaunuolius ir dėstytojus iš pastatų, kuriuose buvo pastebėtos netikrų juodųjų našlių kolonijos.

Stebimi televizijos operatorių ir fotografų būrio, mokyklos gelbėti atvyko baltais drabužiais vilkintys ir dujokaukes mūvintys, cheminę ataką likviduoti pasirengę vorų naikintojai. Jie išpurškė dezinfekcinėmis priemonėmis netikrų juodųjų našlių židinius ir išvyko. Ne visiems toks spektaklis paliko įspūdį.

Tėvai reiškia nerimą

„Ar vertėjo mokyklai sukelti tokį šou prieš pat atostogas? Ar ne paprasčiau būtų buvę ramiai viską sutvarkyti paskutinę spalio savaitę, kai mokykla tuščia? Vadovybė tik sukėlė nereikalingą paniką tarp tėvų ir moksleivių”, – piktinosi vieno mokinių motina Samantha Golding.

Tačiau dviejų vaikų tėvui Jamesui Gordonui toks karas su nuodingais vorais atrodė tinkamas ir būtinas. Atidžiai patikrinęs savo trobą, jis vieną netikrą juodąją našlę aptiko ir savo virtuvėje.

„Turiu du mažamečius vaikus, jie dažnai žaidžia kieme ar namuose ant grindų. Baisu, kad šie nuodingi vorai paplito ir mūsų vietovėje”, – nerimavo J.Gordonas.

Grėsmė – iš bananų

Šią savaitę didžiausiu tiražu – per 2,5 milijono egzempliorių kasdien – leidžiamas Londono laikraštis „The Sun” pažėrė informacijos apie naują baubą: Londone neva pastebėtą Brazilijos vorą klajoklį.

Guinnesso pasaulio rekordų knyga šį vorą įvardija nuodingiausiu planetos voragyviu. Jis ne tik ypač nuodingas, bet ir labai agresyvus.

Pietvakarių Londono priemiestyje Hamptone gyvenanti Taylorų šeima vietos savitarnos parduotuvėje „Sainsbury’s” nusipirko iš Kolumbijos importuotų bananų kekę.

„Nusilupau vieną bananą ir ėmiau jį krimsti. Pusę jo suvalgiusi pamačiau ant žievės kažką balto. Maniau, kad ten pelėsiai. Bet tai buvo beišsiritantys vorai. Jie krito ant stalo ir slėpėsi po sofa. Pravirkau iš baimės”, – prisipažino dviejų vaikų motina Consi Taylor.

Nuotrauką su ką tik išsiritusiais voriukais šeima nusiuntė vietos kenkėjų naikinimo bendrovei. Gavę atsakymą Taylorai nustėro: ekspertai jiems kuo skubiausiai pasiūlė palikti namus, nes vorai „gali būti agresyvūs Brazilijos klajokliai, dar vadinami bananų vorais”.

Viešbutyje savaitę pragyvenusi jauna šeima sugrįžo tik po visa apimančio jų namų dezinfekavimo. 2,8 tūkst. svarų (11,4 tūkst. litų) sąskaitą apmokėjo bananus pardavusi „Sainsbury’s”, iš pradžių mėginusi išsisukti 10 svarų dovanų kuponu kaip kompensacija už „netikusius bananus”.

Panika kurstoma be pagrindo?

Vis dėlto paniką dėl vorų invazijos mėgina slopinti ekspertai. Vienas Jungtinės Karalystės arachnologijos draugijos vadovų, Jorko universitete dirbantis Geoffas Oxfordas pateikė iškalbingus skaičius: per metus Jungtinėje Karalystėje nuo alerginės reakcijos į bičių ar vapsvų įkandimus miršta apie 12 žmonių. Mirčių nuo komplikacijų, kilusių dėl vorų įkandimo, perpus mažiau.

„Žmonės juk nepuola reikalauti: valdžia privalo išnaikinti visas bites ar vapsvas. Tai kodėl dabar taip isteriškai reaguojama į vorus?

Visos tos laikraščiuose spausdinamos nuotraukos su ištinusiomis pacientų galūnėmis ir tvirtinimai, kad tai voro įkandimo pasekmė, manęs paprasčiausiai neįtikina. Alergiškus asmenis tokios komplikacijos gali ištikti ir be jokių vorų, pavyzdžiui, nuo paprasčiausio uodo įkandimo”, – įsiaudrinusius tautiečius ramino G.Oxfordas.

Arachnologijos draugijos ekspertai dėl vorų invazijos susirūpinusiems piliečiams pasiūlė nemokamą paslaugą. Žmonės, neva nukentėję nuo netikrų juodųjų našlių įkandimo, savo užpuolikų nuotraukas gali siųsti tiesiai į draugijos tinklalapį. Po keliasdešimties minučių jie sulaukia autoritetingo specialistų verdikto.

„Daugelyje nuotraukų regime ne netikrąją juodąją našlę, o paprasčiausius naminius vorus, kurie net nesikandžioja”, – konstatavo draugijos narys Gregas Hitchcockas.

Šalis pavojuje – mus užplūdo nuodingi vorai. Tokį įspūdį galima susidaryti pastaruoju metu pavarčius britų laikraščius. Kas tai – tikra grėsmė ar žiniasklaidos sukelta isterija?

Nuodingiausi pasaulio vorai

Juodoji našlė (Lactrodectus mactans) – labiausiai žinomas nuodingas Šiaurės Amerikos voras. Dažniausiai būna šviesiai juodos spalvos. Patelė turi raudoną dviejų trikampių formos dėmę ant nugaros, patinėlis dažniausiai – šviesų ruoželį ant pilvelio. Juodosios našlės gyvena medžių krūvose ir gali patekti į namus, kai namų savininkai atsineša kūrenti skirtos medienos. Randami pastogėse, dėžėse, lauko tualetuose ir kitose vietose. Retai palieka savo tinklą. Juodoji našlė nėra agresyvi. Kanda instinktyviai, palietus ar prispaudus.

Australijos piltuvėltinklis voras (Atrax robustus). Aptinkamas Pietų ir Šiaurės Amerikoje, bet tik Australijoje jis mirtinai pavojingas žmonėms. Dar vadinamas šiauriniu voru. Jo nuoduose yra toksino, vadinamo atrakstoksinu, kuris paveikia nervų sistemą. Aukai prasideda stiprūs raumenų traukuliai, gausiai prakaituojama, ašarojama, prasideda seilėtekis. Negydant auką gali ištiki koma ar net mirtis.

Sidnėjaus voras (pietinis). Mažiau pavojingas už savo šiaurinį pusbrolį, bet gyvena labiau apgyvendintose vietose. Sidnėjaus voras patinas suaugęs palieka savo tinklą ir klaidžioja ieškodamas ėdesio. Simptomai po jo įgėlimo panašūs kaip ir įgėlus šiauriniam vorui. Sidnėjaus voras nedidelis, apie 35 mm ilgio, bet labai agresyvus.

Nuodingiausiu voru pasaulyje vadinamas Brazilijos voras klajoklis (Phoneutria fera). Jis ypač greitas, nuodingas ir labai agresyvus. Šis voras patenka į žmonių namus, įlenda į batus, kepures, kitus rūbus. Voras nebūna tinkle, o klajoja po mišką. Brazilijos voras klajoklis turi ir kitą vardą – bananinis voras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.