Irano lyderio valdomi pinigų srautai – įspūdingi

Visais klausimais paskutinį žodį Irane tariančio didžiojo ajatolos Ali Khamenei sprendimus neabejotinai sutvirtina jo kontroliuojama verslo imperija. Tyrimas parodė, kad jos vertė gali siekti 95 milijardus JAV dolerių, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „Reuters” informacija.

A.Khamenei kontroliuojama „Setad” turi akcijų beveik kiekviename Irano ekonomikos sektoriuje.<br>AP nuotr.
A.Khamenei kontroliuojama „Setad” turi akcijų beveik kiekviename Irano ekonomikos sektoriuje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 6:45 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Informaciją apie mažai kam žinomą Irano organizaciją „Setad” ir jos veiklos vingrybes po pusmetį trukusio tyrimo atskleidė naujienų agentūra „Reuters”.

Anot tyrimo autorių, „Setad”, kurios vertė yra didesnė nei pajamos iš dabartinio šalies metinio naftos eksporto, yra vienas raktų į nenutrūkstamą aukščiausiojo Irano lyderio A.Khamenei valdžią.

Tiesa, įrodymų, kad jis asmeniškai pelnytųsi iš 95 mlrd. dolerių vertinamos verslo imperijos, nėra.

Tačiau ekonominė aukščiausiojo lyderio galia Irane dabar niekam nekelia abejonių.

A.Khamenei kontroliuojama „Setad” turi akcijų beveik kiekviename Irano ekonomikos sektoriuje – finansų, naftos, telekomunikacijų, kontraceptinių piliulių gamybos ir netgi stručių auginimo srityse.

Organizacija „Setad” į imperiją išaugo esą sistemingai perimdama nuosavybę, priklausiusią paprastiems gyventojams – religinių mažumų nariams, musulmonams šiitams, verslininkams ir užsienyje gyvenantiems iraniečiams.

Agentūros „Reuters” tyrimas parodė, kaip „Setad” įgijo daug nekilnojamojo turto Irano teismuose tvirtindama, jog jis yra paliktas likimo valiai.

Šie teiginiai esą kartais būdavo klaidingi.

Organizacija, aukščiausiojo lyderio vardu perėmusi nekilnojamąjį turtą, nuolat jį pardavinėja aukcionuose arba siekia gauti užmokestį iš pirminių savininkų.

„Reuters” žurnalistai nustatė beveik 300 nekilnojamojo turto objektų, kuriuos „Setad” atidavė aukcionui vien praėjusią gegužę. Dauguma šių objektų vertinami milijonais dolerių.

Visas organizacijos pavadinimas persų kalba – „Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam”, reiškiantis „Būstinė, skirta imamo įsakymui vykdyti”.

Tai užuomina į buvusio Islamo Respublikos aukščiausiojo lyderio didžiojo ajatolos Ruhollah Khomeini pasirašytą įsaką 1989 metais. Tai lyderis padarė prieš mirtį.

Įsaku nurodyta prižiūrėti ir parduoti nekilnojamąjį turtą, paliktą savininkų per chaotiškus metus po 1979-ųjų Islamo revoliucijos.

Anot vieno iš „Setad” įkūrėjų, organizacija įkurta siekiant padėti neturtingiesiems ir karo veteranams.

Ji turėjo gyvuoti tiktai porą metų.

Tačiau „Setad” ne tiktai veikia toliau, bet ir išaugo į milžinę vadovaujant A.Khamenei, kuris aukščiausiojo lyderio pareigas eina nuo 1989-ųjų.

„Jokia priežiūros institucija negali kelti klausimo dėl „Setad” turto”, – teigė 2010-aisiais Iraną palikęs ir dabar Vokietijoje gyvenantis teisininkas Naghi Mahmoudi.

Be kilnojamojo ir nekilnojamojo turto ir akcijų, „Setad” kontroliuoja ir labdaros organizaciją. Tačiau neaišku, kiek pinigų iš tiesų skiriama labdarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.