Kas kaltas dėl plaučių vėžio - rūkalai ar smogas?

Kodėl Pekine 50 procentų išaugo susirgimų plaučių vėžiu skaičius? Dalis gyventojų dėl to kaltina smogą, o valdžios pareigūnai baksnoja į rūkalius, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis „The Daily Mail” informacija.

Nors Kinijos miestų gatvėse per kenksmingą smogą kartais sunku ką ir įžvelgti, valdžia užsispyrusi tikina, kad sveikatą žaloja tiktai rūkymas.
Nors Kinijos miestų gatvėse per kenksmingą smogą kartais sunku ką ir įžvelgti, valdžia užsispyrusi tikina, kad sveikatą žaloja tiktai rūkymas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 6:51 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Per pastarąjį dešimtmetį Pekino gyventojų, kuriems nustatytas plaučių vėžys, skaičius padvigubėjo. Anot naujienų agentūros „Xinhua”, 2002 metais 100 tūkst. gyventojų nustatyta 39,56 plaučių vėžio atvejo, o 2011 metais – jau 63,09.

Ši bauginanti statistika buvo paskelbta praėjus vos savaitei po to, kai plaučių vėžio diagnozė buvo nustatyta 8-metei kinei. Kinų medikai dėl mergaitės ligos kaltina prastą šalies oro kokybę.

Plaučių vėžį ir virš Pekino tvyrantį smogą linkę sieti ir kinų socialinių tinklų vartotojai. Tačiau šalies valdžia labiau linkusi kaltinti didelį rūkalių skaičių. Visoje Kinijoje, turinčioje 1,4 milijardo gyventojų, rūkančių žmonių yra daugiau nei 320 milijonų, tačiau pastaraisiais metais jų skaičius nuolat mažėja.

Tuo metu per pirmuosius kelis šių metų mėnesius oro užterštumas Kinijoje padidėjo 30 procentų. Kinijos valdžia ne kartą buvo raginama aktyviau kovoti su aplinkos taršos problema.

„Išaugęs plaučių vėžio atvejų skaičius aiškiai susijęs su aplinkos tarša. Tačiau kaltė verčiama rūkymui.

Rūkančių žmonių, ypač viešumoje, skaičius sumažėjo”, – kinų socialiniame tinkle „Weibo” rašė Jingyan_melody slapyvardžiu pasivadinęs asmuo.

Smogas Pekine toks didelis, kad ekspertai netgi įspėja apie pavojų nacionaliniam saugumui, mat dėl prasto matomumo nėra jokios naudos iš stebėjimo kamerų. Kai kuriais vertinimais, palyginti su kitais miestais, Pekine, kurio oro kokybė prasčiausia visoje Kinijoje, rūko nedaug žmonių – 15 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.