Žmogaus teises pasaulyje gins jų pažeidėjai?

Jungtinių Tautų (JT) Generalinė Asamblėja antradienį išrinko 14 naujų narių į savo Žmogaus teisių tarybą (ŽTT). Procedūra buvo visai paprasta, bet balsavimą šįkart lydėjo pasipiktinimas dėl kai kurių ŽTT naujokių, rašo „Lietuvos rytas”, remdamasis AP informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2013, 6:40 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:09 AM

Į Ženevoje veikiančią ŽTT, kuri yra aukščiausia JT žmogaus teisių stebėjimo institucija, net be jokios konkurencijos pateko Kinija, Rusija, Saudo Arabija, Vietnamas ir Alžyras.

Visos šios šalys tikrai nepasižymi pagarba žmogaus teisėms. Tad nepriklausomos žmogaus teisių gynėjų organizacijos, prisimindamos grupės „Pussy Riot” vargus Rusijoje ir menininko Ai Weiwei persekiojimą Kinijoje, suskambino pavojaus varpais.

„Human Rights Watch” pabrėžė, kad visos 5 minėtos šalys niekada nesutinka įsileisti JT stebėtojų, kurie tirtų įtariamus žmogaus teisių pažeidimus.

„Yra daugybė problemų, dėl kurių valstybės, kurios nepriima JT ekspertų, turėtų nuoširdžiai pasiaiškinti”, – teigė viena „Human Rights Watch” vadovių Peggy Hicks.

Vietos 47 vietų ŽTT skiriamos regionams – pastariesiems priklausančios šalys paskiria valstybes kandidates, o dėl jų jau balsuoja visa 193 vietų Generalinė Asamblėja.

Rinkimuose varžomasi tik kartais – dažniausiai regionuose susitariama paskirti kandidates, kurioms nesudaroma jokia konkurencija.Pavyzdžiui, jau anksčiau žinota, kad keturias Azijai ŽTT priklausančias vietas užims Kinija, Maldyvai, Saudo Arabija ir Vietnamas.

Tiesa, dėl Saudo Arabijos Niujorke buvo kilęs šioks toks šurmulys. Ši karalystė laimėjo vietą JT Saugumo Taryboje, tačiau jau kitą dieną jos atsisakė – dėl nesutarimų su JAV Artimųjų Rytų klausimu.

Dar praėjusią savaitę Azijos regiono kandidatė į ŽTT buvo ir Jordanija, bet ši šalis netikėtai atsiėmė savo kandidatūrą. Manoma, kad Jordanija nusitaikė į Saudo Arabijos laimėtą vietą Saugumo Taryboje.

„Jordanijos pasitraukimas iš balsavimo – skaudus smūgis. Tai reiškia, kad tokios šalys kaip Saudo Arabija patenka į ŽTT, nors pačios turi rimtų problemų”, – piktinosi P.Hicks.

„Kinija ar Vietnamas turėtų nuolat sulaukti klausimų dėl žmogaus teisių pažeidimų ir aktyvistų įkalinimo. Bet dabar teiginiai, kad ŽTT narės laikosi aukščiausių standartų žmogaus teisių klausimais, skamba kaip tuščia retorika”, – pridūrė aktyvistė.

Kita organizacija „UN Watch” ragino JAV ir Europos šalis nepritarti problemiškiausių kandidačių išrinkimui į ŽTT. Tačiau Vakarų demokratijos Generalinėje Asamblėjoje yra mažuma.

„UN Watch” ir kitos organizacijos anksčiau ŽTT kritikavo dėl to, kad Taryba esą pernelyg užsiėmusi nuolatiniais priekaištais Izraeliui, kuris esą engia palestiniečius.

„Kitos šalys žmogaus teises pažeidinėja sistematiškai, bet ŽTT niekada nėra priėmusi Rusiją, Kiniją ar Saudo Arabiją kritikuojančios rezoliucijos”, – teigė „UN Watch” vadovas Hillelas Neueras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.