Vienijasi Europos radikalai

Nacionalistinių, komunistinių ir kitų paraščių partijų atstovai Europos Parlamente (EP) iki šiol apie įvairiausią grėsmę Senajam žemynui rėkdavo pavieniui. Dabar pavojaus Europai šaukliai vienija pajėgas.

M.Le Pen ir G.Wilderso partijos jau greitai gali įgyti nemažai galios EP.<br>AP nuotr.
M.Le Pen ir G.Wilderso partijos jau greitai gali įgyti nemažai galios EP.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2013, 7:10 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:55 AM

Prancūzijos ultradešiniojo judėjimo lyderė Marine Le Pen ir prieš islamą Europoje nusistatęs Nyderlandų parlamentaras Geertas Wildersas įkūrė, anot jų, istorinį aljansą. Remdamasis AFP, „Der Spiegel” apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Susivienijęs radikalų judėjimas dalyvaus ateinančiais metais vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose, o prie jo, kaip tikimasi, gali prisidėti ir kitos euroskeptiškos partijos.

„Ši diena yra istorinė. Priėmėme sprendimą susivienyti su kitais patriotais, norinčiais dirbti pagal tą pačią dinamiką”, – sakė M.Le Pen po derybų su partijos „Už laisvę” vadovu G.Wildersu.

„Tai yra Europos vadavimo iš Briuselio monstrų pradžia”, – pridūrė G.Wildersas, žinomas dėl savo vešlios šviesių plaukų šukuosenos, euroskeptiškų pažiūrų ir nepalankumo islamui.

Olandas jau spalį teigė, kad kartu su M.Le Pen aiškinsis galimybę stiprinti ryšius prieš ateinančią gegužę būsiančius EP rinkimus, kurie vyks nepasitenkinimo dėl Europos ekonomikos problemų fone.

Tiek M.Le Pen vadovaujamas „Nacionalinis frontas” Prancūzijoje, tiek G.Wilderso politinė jėga Nyderlanduose siekia suvienyti euroskeptiškas dešiniosios pakraipos partijas visame Senajame žemyne.

Radikalai taip ieško galimybės mesti iššūkį ES iš vidaus.

„Dirbdami kartu norime susigrąžinti galimybę patiems spręsti, kaip kontroliuojame savo sienas, pinigus ir ekonomiką”, – pažymėjo G.Wildersas.

Kol vyko M.Le Pen ir G.Wilderso susitikimas, dvidešimt žmonių garsiai protestavo prie Nyderlandų parlamento pastato, mušdami būgnus ir leisdami sirenas.

„Esame čia tam, kad protestuotume prieš rasizmą, kurį palaiko tiek M.Le Pen, tiek G.Wilderso partijos”, – sakė vienas protestuotojas, kuris rankose laikė plakatą su M.Le Pen portretu, perbrauktu eismą draudžiančiu ženklu.

„Šis aljansas pavojingas, – pareiškė kitas 26 metų demonstrantas Ewoutas van den Bergas. – Esame nusistatę prieš G.Wildersą, prieš M.Le Pen ir prieš visus, kurie nori suskaldyti visuomenę.”

Kad sukurtų ultradešinįjį antieuropietišką bloką, G.Wildersas ir M.Le Pen turės rasti panašių pažiūrų politikų mažiausiai ketvirtadalyje iš 28 Bendrijos narių.

Taip pat užsitikrinti, kad mažiausiai 25 jiems atstovaujantys nariai būtų išrinkti į 766 vietų Europos Parlamentą.

Jeigu jie taps oficialia Europos politine frakcija, šis aljansas gaus subsidijų, biurų, lėšų ryšiams, vietų komitetuose ir laiko pasisakyti parlamente – proporcingai jų skaičiui.

Šiuo metu Europos Parlamente jau veikia euroskeptikų įstatymų leidėjų frakcija „Laisvės ir demokratijos Europa”, vadovaujama Didžiosios Britanijos Nepriklausomybės partijos lyderio Nigelo Farage’o. Tačiau ji turi tik 32 vietas.

„Kiek suprantu, N.Farage’as šiandien nėra labai linkęs dirbti su mano partija.

Tačiau tikiuosi, kad po rinkimų ateinančiais metais jis galės prisidėti prie mūsų iniciatyvos”, – vylėsi G.Wildersas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.