D.Cameronas pažėrė pastabų Šri Lankai

Tačiau Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapaksa neigė, kad žuvo bent vienas civilis.

Didžiosios Britanijos lyderis D.Cameronas teigia, kad Šri Lanka turi sparčiau gerinti žmogaus teisių būklę.<br>AP nuotr.
Didžiosios Britanijos lyderis D.Cameronas teigia, kad Šri Lanka turi sparčiau gerinti žmogaus teisių būklę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 16, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:18 AM

„Šri Lankos vyriausybei reikia žengti toliau ir sparčiau žmogaus teisių bei susitaikymo srityje“, – D.Cameronas sakė per spaudos konferenciją Kolombe, vykstant Tautų Sandraugos viršūnių susitikimui.

„Sutinku, kad tam reikia laiko, tačiau manau, kad svarbu eiti teisingu keliu, – pridūrė D.Cameronas, penktadienį dalyvavęs istoriniame apsilankyme karo nuniokotame šios salos šiauriniame regione. – Šis klausimas niekur nedings – tai tarptautinį susirūpinimą keliantis klausimas.“

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių organizacija teigia, kad per paskutinį Šri Lankos pilietinio karo etapą 2009-ųjų gegužę galėjo žūti apie 40 tūkst. civilių.

Tačiau Šri Lankos prezidentas Mahinda Rajapaksa neigė, kad žuvo bent vienas civilis.

Jis taip pat atmetė bet kokius raginimus surengti nepriklausomą tyrimą dėl numanomų karo nusikaltimų, kuriuos esą vykdė vyriausybės pajėgos prieš tamilus, gyvenančius šiauriniame Džafnos regione.

D.Cameronas sakė, kad M.Rajapaksa nori daugiau laiko, kad atsakytų į tuos kaltinimus, tačiau perspėjo prezidentą pateikti konkrečių atsakymų iki ateinančio kovo – priešingu atveju Britanijos lyderis žada per JT žmogaus teisių tarybą raginti atlikti tarptautinį tyrimą.

„Jaučiu, kad jie nori pažangos šioje srityje, ir būtų gerai, kad būtų daromas tarptautinis spaudimas tam paskatinti“, – pažymėjo D.Cameronas.

Paklaustas apie penktadienio vakarą vykusį jo susitikimą su M.Rajapaksa, Britanijos lyderis atsakė, kad „abi pusės išreiškė labai stiprias nuomones“.

„Susitikimas buvo labai atviras ir aiškus – atviras apsikeitimas nuomonėmis... Žinoma, ne viskas, ką pasakiau, buvo priimta“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.