Kazanėje nukrito lėktuvas, žuvo 50 žmonių, tarp jų – Tatarstano vadovo sūnus (video)

Rusijoje nukrito lėktuvas. Žuvo 44 keleiviai ir 6 įgulos nariai - iš viso 50 žmonių. Pirminiais duomenimis, lėktuvas „Boeing“ sudužo leisdamasis oro uoste. Lėktuvas skrido iš Maskvos į Tatarstano respublikos sostinę.

Ekspertai tiria nelaimės vietą ir nuolaužų nuotraukas.<br>AP nuotr.
Ekspertai tiria nelaimės vietą ir nuolaužų nuotraukas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2013, 6:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:58 AM

Rusijos žiniasklaida rašo, kad žuvę asmenys - lėktuve buvę keleiviai ir įgulos nariai. Jau patvirtinta, kad auka tapo Tatarstano prezidento sūnus Irekas Minichanovas. Iš viso sąraše yra 44 keleivių pavardės. Žuvę įgulos nariai nėra nurodyti.

Žuvo ir saugumo vadovas

Visų pusšimčio žuvusių asmenų kūnai buvo rasti. Per katastrofą Tatarstanas neteko ir regiono saugumo tarnybos vadovo Aleksandro Antonovo.

56 metų respublikos prezidentas Rustamas Minichanovas turi du sūnus.

Reisu „Maskva-Kazanė“ skridęs lėktuvas rėžėsi į žemę sutemus. Katastrofos laikas – 19 val. 25 minutės vietos laiku. Pirminiais duomenimis, sudužo oro linijų bendrovei „Tatarstan“ priklausantis lėktuvas „Boeing 737-500“. Jis buvo pakilęs iš Maskvos Domodedovo oro uosto. Buvo numatyta, kad orlaivis nutūps 19 val. 40 min.

Maskvą ir Kazanę  skiria 720 kilometrų. Kazanės oro uostas bus uždarytas iki pirmadienio vidurdienio.

Įvykio vietoje dirbantis pareigūnas Andrejus Rodiginas pranešė, kad lėktuvas tiesiog sprogo nusileidimo metu, kai rėžėsi į taką.

Agentūros „Interfax“ šaltiniai pateikė informacijos, kad „Boeing“ sudužo, kai po pirmo nesėkmingo bandymo nusileisti bandė vėl pakilti ir sparnu užkabino žemę. Šis šaltinis teigia, kad viduje buvo 50 žmonių: 44 keleiviai ir 6 įgulos nariai.

Iš pradžių buvo pranešama apie 44 aukas. Kai lėktuvas rėžėsi į žemę, kilo gaisras, nes sprogo degalų bakas. Ugnį ugniagesių tarnybos greitai sutramdė.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas liepė skubiai suformuoti komisiją, kuri privalės ištirti tragedijos priežastis.

Socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimas, kuriame vienas rusas teigia, kad šiuo lėktuvu skrido nelaimės išvakarėse. „Lėktuvo būklė buvo siaubinga. Sėdinčius viduje kratė kaip skalbimo mašinoje. Šviesa nedegė, saugos diržų spynelės sulaužytos. Įspūdis toks, kad šis lėktuvas skraido visą parą 30 metų“, – rašoma internete.

Lėktuvas buvo senas

Lėktuvas buvo senesnis negu 23 metų. Pirmąjį skrydį jis atliko 1990 metų birželį.

Įvykio vietoje dirba gausios gelbėtojų ir ekspertų pajėgos.

Kiti šaltiniai rašo, kad lėktuvas bandė nutūpti tris kartus. Būtent trečias kartas tapo tragiškas.

Tyrėjai kol kas dėlioja visas įmanomas katastrofos versijas. Tikėtina, kad nelaimė įvyko dėl techninio gedimo arba pilotų klaidos.

2010 metų liepą „Tatarstan“ bendrovės lėktuvas „Boeing“ turėjo leistis Kazanėje, nors pilotams dėl gedimo nepavyko išskleisti važiuoklės.

Reisu Ufa-Antalija skridęs lėktuvas sunaudojo visus degalus, o tada sėkmingai nusileido avariniu būdu. 149 keleiviai per incidentą nenukentėjo.

Aviakatastrofos tampa kasdienybe?

Rusijoje aviakatastrofos yra gana dažnos. 2012 metų balandį 31 žmogus žuvo, kai Rusijos keleivinis lėktuvas sudužo netrukus po pakilimo Sibire. 2011 metų rugsėjį „Yak-42“ keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido ledo ritulio komanda, nukrito Jaroslavlio mieste, tuomet žuvo 44 žmonės.

Premjero Dmitrijaus Medvedevo atstovė Natalija Timakova nurodė, kad vyriausybės vadovas pareiškė užuojautą tragedijos aukų artimiesiems.

D.Medvedevas taip pat įpareigojo susisiekimo ministrą Maksimą Sokolovą įkurti katastrofos priežasčių tyrimo komisiją bei jai vadovauti, pridūrė N.Timakova.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova į nelaimės vietą pasiuntė teismo medicinos ekspertus, kurie teiks pagalbą regiono specialistams, sakė jos atstovas Olegas Salagajus.

Vienas teisėsaugos tarnybų šaltinis sakė “Interfax”, jog tas pats lėktuvas prieš metus buvo priverstas leistis avariniu būdu tame pačiame terminale.

„Prieš maždaug metus, lapkričio 26-ąją, tas pats lėktuvas ... skrisdamas iš Kazanės į Maskvą atliko avarinį nusileidimą Kazanės oro uoste. Priežastimi tapo avariniai davikliai, kurie suveikė praėjus 20 minučių nuo skrydžio pradžios“, - sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, per tą incidentą nenukentėjo nei vienas iš 78 laineryje buvusių žmonių. Pagal vieną iš versijų, davikliai suveikė dėl pažeisto salono sandarumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.