JT vadovas apsilankė Aušvice

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas pirmadienį apsilankė buvusioje Aušvico koncentracijos stovykloje Lenkijoje. Šalia sienos, prie kurios naciai šaudė žydus, jis padėjo baltų gėlių vainiką ir sustingo tyloje, taip pagerbdamas aukas, praneša agentūra AFP.

JT vadovas apsilankė buvusioje Aušvico koncentracijos stovykloje Lenkijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
JT vadovas apsilankė buvusioje Aušvico koncentracijos stovykloje Lenkijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-18 20:53, atnaujinta 2018-02-20 07:18

Lydimas buvusio Aušvico koncentracijos stovyklos kalinio Marian Turski, Ban Ki Moonas apžiūrėjo ir dabar čia įsikūrusį muziejų, kuriame eksponuojami nužudytųjų batai, lagaminai ir kiti daiktai. Prie vartų su garsiuoju užrašu "Darbas išlaisvina" JT vadovas susitiko su buvusiu Izraelio aukščiausiuoju rabinu Meiru Lau, kuris būdamas vaikas išgyveno holokaustą skirtingose koncentracijos stovyklose.

"Aš stoviu sutrikęs prie dujų kamerų ir krematoriumo, ir aš drebu dėl žiaurumo tų, kurie statė šį mirties fabriką", - Aušvice kalbėjo Ban Ki Moonas.

Kartu jis prisiminė netolimos praeities genocidus - Kambodžoje, Ruandoje ir žudynes Srebrenicoje. Po Antrojo pasaulinio karo "neapykantos liepsnos" įsiplieskė kitose visuomenėse, - sakė JT vadovas. Net šiandien esą rusena ugnis. Ban Ki Moonas kalbėjo apie antisemitizmą, neapykantą svetimiesiems ar smurtą prieš romus. Mažumos esą susiduria su diskriminacija, yra per mažai žmonių, kurie jas gintų.

"Pasaulis neturi teisės pamiršti, neigti ar menkinti holokausto, - pabrėžė Ban Ki Moonas. - Mes turime likti budrūs, ir mes turime daryti daugiau, daug daugiau, kad skatintume lygybę ir pagrindines teises".

Aušvico koncentracijos stovykloje Pietų Lenkijoje naciai 1940-1945 metais nužudė 1,1 mln. žmonių. Dauguma jų buvo nunuodyti dujomis arba mirė nuo išsekimo, bado ar ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.