Nepale vyksta taikos procesui svarbūs rinkimai

Nepale antradienį vyksta

Šie rinkimai yra dar tik antrieji po maoistų sukilėlių pradėto pilietinio karo, pasibaigusio 2006-aisiais.<br>AP nuotr.
Šie rinkimai yra dar tik antrieji po maoistų sukilėlių pradėto pilietinio karo, pasibaigusio 2006-aisiais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 19, 2013, 10:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:12 AM

„Balsavimas prasidėjo visoje šalyje“, – rinkimų komisijos atstovas Biras Bahaduras Rai sakė naujienų agentūrai AFP.

Šie rinkimai yra dar tik antrieji po maoistų sukilėlių pradėto pilietinio karo, pasibaigusio 2006-aisiais. Tuo pačiu metu buvo nutrauktas karaliaus valdymas, o ši Himalajų valstybė buvo pertvarkyta į pasaulietišką respubliką.

Sostinėje rinkėjų eilės nutįso prie balsavimo apylinkių maždaug valandą prieš prasidedant rinkimams ūkanotą rytą, nors buvo baiminamasi, jog daug žmonių liks namuose dėl smurto, kurį kurstė prieš rinkimus nusistatę griežtosios linijos šalininkai.

Nepaliečiai užplūdo rinkimų centrus per pirmuosius konstitucinės asamblėjos rinkimus 2008 metais ir suteikė triuškinamą pergalę Maoistų partijai. Tačiau vėlesniais metais žmonės nusivylė rietenomis tarp politikų.

Penki premjerai tik trumpai išsilaikydavo poste, o ilgą laiką šalis neturėjo lyderio. Tuo tarpu pirmoji 601 narį turinti konstitucinė asamblėja žlugo 2012 metų gegužę, nesugebėjusi susitarti dėl naujo pagrindinio įstatymo.

Maoistų partija, vadovaujama buvusio sukilėlių lyderio Pushpos Kamalo Dahalo, labiau žinomo kaip Prachanda, vėliau suskilo, o jos griežtosios linijos frakcija boikotuoja antradienį vykstančius rinkimus.

Demonstrantai, palaikantys atskilusią Nepalo komunistų (maoistų) partiją (CPN-M), pastarosiomis dienomis stengėsi sutrikdyti balsavimą, padeginėdami automobilius ir mėtydami į judrias gatves sprogstamuosius užtaisus. Policija suėmė per 310 žmonių.

Visoje šalyje paskelbta sugriežtinta saugumo parengtis, kai pastarosiomis dienomis per audringus rinkimų priešininkų protestus vienas žmogus žuvo, o daugiau nei 12 buvo sužeisti.

Tačiau incidentų nepavyko išvengti — sostinėje per bombos sprogimą, įvykusį vos kelios valandos po balsavimo pradžios, buvo sužeisti trys žmonės.

Pasak policijos, sprogimas driokstelėjo, kai vienas aštuonmetis pakėlė bombą, tikriausiai manydamas, jog tai žaislas.

„Aštuonmetis Samiras Khadgi paėmė bombą vienoje Bhotebahalo gatvėje, manydamas, jog tai žaislas“, – Katmandu policijos pareigūnas Hemantas Palas sakė naujienų agentūrai AFP.

„Jam buvo sužalotos rankos ir veidas“, – nurodė jis. Du kiti žmonės buvo tik lengvai sužeisti.

Rinkimų organizatoriams didelių problemų taip pat kėlė logistika šalyje, kurioje stūkso aštuoni iš 14 aukščiausių pasaulyje kalnų. Į kai kurias atokias vietoves balsalapius ir balsadėžes teko gabenti sraigtasparniais, arkliais arba jas pristatė nešikai.

„Kai kurie rinkėjai keliavo penkias valandas, kad čia ateitų. Tarp jų esama senyvų žmonių, taip pat jaunuolių, balsuojančių pirmąkart“, – AFP sakė arčiausiai Everesto kalno esančios rinkimų apylinkės pareigūnas Gitachari Acharya.

Vyriausybė pasiuntė 50 tūkst. karių ir 140 policininkų saugoti balsavimo apylinkių.

Be kita ko, buvo paskelbtas draudimas važinėti visam viešajam ir didžiajai daliai privataus transporto, todėl beveik visiems rinkėjams į balsavimo vietas teko eiti pėsčiomis.

Gatvėmis važinėti leista tik greitosios pagalbos automobiliams ir mašinoms, priklausančioms žiniasklaidai, diplomatinėms institucijoms, nepelno organizacijoms, rinkimų pareigūnams ir stebėtojams.

Politinė aklavietė sukėlė sunkių padarinių Nepalo ekonomikai: metinis bendrojo vidaus produkto augimas, kuris 2008-aisiais buvo 6,1 proc., pernai tesiekė 4.6 proc., rodo Pasaulio banko duomenys.

Šalyje, kurioje, kaip rodo vyriausybės statistika, 39 proc. gyventojų yra 16–40 metų amžiaus, padėtis darbo rinkoje labai įtempta – ypač jaunuoliams, balsuojantiems pirmąjį kartą, tokiems kaip Urmila Maharjan.

Ši 22 metų studentė sakė AFP, jog tikisi, kad „naujoji asamblėja spręs problemas, tokias kaip nedarbas“.

Daugiau nei 100 partijų, iš kurių trys didžiausios yra Vieningoji marksistų leninistų partija, Nepalo kongreso partija ir maoistai, yra iškėlusios kandidatus į konstitucinę asamblėją, taip pat atliekančią parlamento funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.