Beirute sprogimai nuniokojo ambasadą

Pilietinis karas Sirijoje peržengė šalies sienas? Toks klausimas užduodamas po to, kai vakar prie Irano ambasados Libano sostinėje Beirute nugriaudėjo du galingi sprogimai. Žuvo mažiausiai 23 žmonės.

Neatmetama, kad sprogdintojų taikinys buvo Irano kultūros atašė I.Ansari – tokias pareigas diplomatinėse atstovybėse dažniausiai eina žvalgybininkai.<br>AP nuotr.
Neatmetama, kad sprogdintojų taikinys buvo Irano kultūros atašė I.Ansari – tokias pareigas diplomatinėse atstovybėse dažniausiai eina žvalgybininkai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2013, 6:56 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Tarp dvigubo išpuolio šiitiškos grupuotės „Hezbollah” kontroliuojamame regione aukų – ir Irano kultūros patarėjas Libane Ibrahimas Ansari. Remdamasis BBC, AP apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kaip vėliau parodė apsaugos kamerų įrašai, vienas mirtininkas susisprogdino pribėgęs prie Irano ambasados kompleksą juosiančios sienos, o vėliau driokstelėjo atokiau pastatytame automobilyje padėta bomba.

Kol kas nėra aišku, ar mirtiną incidentą galima sieti su konfliktu kaimyninėje Sirijoje. Bet su „Hezbollah” siejami objektai pastaraisiais mėnesiais neretai tapo sunitų ekstremistų taikiniais – jie keršija už šiitų grupuotės pagalbą Sirijos lyderio Basharo al-Assado pajėgoms.

Prie pastarųjų jau senokai prisijungę „Hezbollah” smogikai kartu kovoja daugiausia prieš sunitus sukilėlius, siekiančius nuversti vyriausybę Damaske.

Šiitiškas ir Iranas, neslepiantis paramos B.al-Assadui. Todėl gali būti, kad vakarykštis išpuolis taip pat buvo kerštas.

Be to, gali būti, kad ir buvo taikomasi į žuvusį kultūros atašė I.Ansari – tokias iš pažiūros nekaltas pareigas įvairių šalių diplomatinėse atstovybėse dažniausiai eina žvalgybininkai.

„Hezbollah” dabar demonstruoja ryžtą. Grupuotės atstovas Libano parlamente Ali Mikdadas pakvietė žmones dar aktyviau palaikyti šią organizaciją.

„Tiems, kurie surengė ataką, sakome, kad mūsų sulaužyti nepavyks, – teigė A.Mikdadas. – Žinome, kas pasiuntė mums tokią žinutę. Žinome, kaip į ją atsakyti.”

Savo ruožtu Irano ambasadorius Ghazanfaras Roknabadi dėl išpuolio iškart apkaltino Izraelį – regis, visų arabų šalių Artimuosiuose Rytuose problemų atpirkimo ožį. Izraelis kaltinimus atmetė.

Vis dėlto daugelis stebėtojų tvirtina, kad sprogdinimais sunitai – greičiausiai pabėgėliai iš Sirijos – pasiuntė perspėjimo žinutę Irano „Hezbollah”. Ši grupuotė su Teheranu remia Sirijos vyriausybės pastangas užkirsti kelius ginkluotei, sukilėliams siunčiamai būtent per Libaną.

Lyg tyčia atsakomybę dėl dvigubos atakos vakar prisiėmė viena sunitų džihadistų grupuotė – Abdullah Azzamo brigados.

Tiesa, atakas prieš sunitus Libane rengia ir „Hezbollah”. Rugpjūčio 15 dieną pietinėje Beiruto dalyje sprogdinimu siekta nužudyti sunitų dvasininką. Jis nenukentėjo, bet žuvo 27 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.