Merą užspeitė į kampą

Paklydėlis Toronto meras Robas Fordas nepasiduos. Daugiau neatsiprašinės. Kariaus. Tokio kanadietiškos melodramos tęsinio galima laukti po paskutinio sukrečiančio miesto tarybos posėdžio.

Įgaliojimų netekęs Toronto meras R.Fordas įsisiautėjo – iš pradžių pargriovė tarybos narę P.McConnell (dešinėje), o vėliau pažadėjo kautis toliau.<br>AP nuotr.
Įgaliojimų netekęs Toronto meras R.Fordas įsisiautėjo – iš pradžių pargriovė tarybos narę P.McConnell (dešinėje), o vėliau pažadėjo kautis toliau.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2013, 6:53 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Pirmadienį į posėdį susirinkę tarybos nariai didele persvara balsavo už tai, kad dešiniųjų pažiūrų R.Fordo biuro biudžetas būtų sumažintas 60 proc., o merijos darbuotojai galėtų perbėgti į liberalo vicemero stovyklą. Remdamasis AP, BBC, BNS apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Taip iš R.Fordo buvo atimti beveik visi įgaliojimai. Pagal įstatymus, Toronto taryba neturi teisės atleisti mero, nebent jis būtų nuteistas. Todėl palikdami R.Fordui vien reprezentacinį vaidmenį miesto politikai tikisi jo galiausiai atsikratyti.

Dėl mero galimybių apribojimo buvo balsuota ir praėjusį penktadienį. Tuomet 44 metų politikas neteko teisės atleisti vicemerą ir priimti sprendimus ypatingais atvejais.

„Tai, kas čia šiandien vyksta, yra ne demokratija, o diktatūra, – per pirmadienio posėdį susijaudinęs šaukė R.Fordas. – Jūs aiškiai parodėte tiems, kurie balsavo savivaldybės rinkimuose, kad jų balsai nieko verti.”

Įniršęs R.Fordas kolegoms paskelbė karą. Jis žadėjo daryti viską, kad juos įveiktų Toronto mero rinkimuose kitą rudenį.

Per pirmadienį vykusį posėdį aistros salėje virte virė. Stebėti posėdžio susirinkę miestiečiai iš tribūnos šaukė: „Gėda, gėda!”

Pats R.Fordas dar prieš balsavimą staiga metėsi bėgti per salę ir pargriovė vyresnio amžiaus tarybos narę Pam McConnell. Tiesa, ją iškart sugriebė ir pakėlė.

Vėliau R.Fordas paaiškino, kad skubėjo ginti savo brolio tarybos nario Dougo Fordo, kurį kažkas esą pradėjo stumdyti.

„Tai demokratijos buveinė, tai ne futbolo aikštė”, – P.McConnell buvo sukrėsta kilusio chaoso.

Savo ruožtu 72 metų vicemeras liberalas Normo Kelly, po posėdžio tapęs įtakingiausiu miesto politiku, skubėjo pabrėžti savo taikų būdą.

„Meras nori karo. Aš noriu taikos”, – sakė tarybos senbuvis.

Dviejų vaikų tėvas R.Fordas didžiausiam Kanados miestui vadovauja nuo 2010-ųjų. Skandalai R.Fordą persekioja nuo praėjusios gegužės, kai liberalams prijaučiantis dienraštis „Toronto Star” pranešė matęs vaizdo įrašą, kuriame meras matomas traukiantis dūmą iš kreko pypkutės.

Penkis mėnesius R.Fordas atkakliai tai neigė. Jis prisipažino tik lapkričio mėnesį, kai vaizdo įrašas atsidūrė policijos rankose.

Miesto lyderis prisipažino rūkęs narkotikus ir dėl to viešai atsiprašė, teisindamasis, kad tąsyk buvo labai girtas.

Tačiau „Toronto Star” atakos nesiliovė. R.Fordas apkaltintas nežabotomis girtuoklystėmis, lytiniu priekabiavimu, šlaistymusi su tariama prostitute, rasistiniais įžeidinėjimais ir panašiai.

Praėjusią savaitę R.Fordas netekęs kantrybės šaukė, kad jam jau nusibodo šmeižimo kampanija, ir net vienu metu viešai susikeikė. Vėliau atsiprašė.

Vyras taip pat tikino jau tris savaites negėręs, o savaitgalį dalyvaudamas televizijos laidoje žadėjo duoti tyrimams šlapimo. Negana to, R.Fordas neatmetė, kad vieną dieną gali tapti premjeru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.