Po audros Sardinija – tarsi po karo

Sugriuvę tiltai, smegduobės keliuose, purvo ir vandens upėmis virtusios gatvės, apsemti namai ir automobiliai – toks vaizdas pastarosiomis dienomis atsivėrė Sardinijoje, kurią užklupo neregėti potvyniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė

Nov 20, 2013, 6:54 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Italijai priklausanti Sardinijos sala Viduržemio jūroje žinoma kaip turtuolių bei įžymybių poilsio vieta. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Taip pat Sardinija laikoma daugiausia saulėtų dienų ir mažiausiai kritulių per metus patiriančiu Europos lopinėliu. Tačiau savaitės pradžioje salą užklupęs ciklonas skambiu „Kleopatros” vardu savo vardą pateisino – buvo smarkus ir negailestingas.

Per parą iškrito 450 mililitrų kritulių. Tiek vandens salos pakrantėse prilyja per metus. Mažiausiai 18 aukų, tarp kurių trejų metų vaikas, dešimtys sužeistų, beveik trys tūkstančiai evakuotų, tūkstančiai be elektros ir vandens likusių žmonių, sutrikęs susisiekimas.

Išvartyti medžiai ir elektros stulpai, tarsi skenduoliai plūduriuojančios daržovės laukuose.

„Situacija – lyg po karo”, – pareiškė Sardinijos prezidentas Ugo Cappellacci.

Italijos premjeras Enrico Letta Sardinijoje susidariusią situaciją paskelbė nacionaline nelaime ir skyrė 20 mln. eurų stichijos padariniams tvarkyti.

Tačiau, U.Cappellacci teigimu, skirti pinigai – tiktai lašas jūroje. Ciklono žala jau dabar skaičiuojama milijardais eurų.

Itin stipriai „Kleopatra” kirto turtuolių ir įžymybių pamėgtai Smaragdinei pakrantei šiaurinėje salos dalyje. Čia liūtis ir vėjas nusinešė 13 žmonių gyvybę.

Į vieną nedidukę gyvenvietę atskubėję gelbėtojai apsemtame pirmojo aukšto bute rado plūduriuojančius visos iš Brazilijos atvykusios šeimos kūnus – 42 metų Isaelio Passoni ir jo žmonos, kurios tapatybė kol kas nenustatyta, bei jųdviejų 16 ir 20 metų vaikų.

Trylika žmonių, tarp jų – du trylikamečiai ir nėščia moteris, netoliese esančiame kelyje iš patvinusios upės apsemtų ir parblokštų automobilių išsigelbėjo užsiropštę ant pakelėje augančių medžių.

Bet vienam policininkui iš Olbijos teko bejėgiškai stebėti, kaip patvinusi upė pasiglemžė dviviečiame automobilyje „Smart” įstrigusią žmoną ir šešiolikametę dukterį.

Keturių aukų „Kleopatra” pareikalavo ir Nuoro bei Oristano apylinkėse centrinėje salos dalyje. Civilinės saugos departamentas perspėja, kad ciklono nusiaubtai salai atsikvėpti pavyks tik po kelių dienų.

Artimiausias dvi paras meteorologai prognozuoja liūtis ir vėją, kurio gūsiai Sardinijos sostinės Kaljario apylinkėse perkops ir 100 kilometrų per valandą stiprumą.

Sardiniją nusiaubęs ciklonas traukiasi į pietinę žemyninę Italijos dalį. Baiminamasi, jog Egipto faraonės vardu pavadintas ciklonas, nors ir išsisėmęs, dar gali pridaryti nemažai žalos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.