Rusijos teismas leido paleisti už užstatą „Greenpeace“ aktyvistę

Rusijos

Trečiadienio popietę paleista už užstatą olandų aktyvistę F.Oulahsen.<br>AP nuotr.
Trečiadienio popietę paleista už užstatą olandų aktyvistę F.Oulahsen.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 2:38 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:25 AM

Moteris tapo 13-uoju asmeniu, kurį teismas leido paleisti už užstatą nagrinėjant „Greenpeace“ aktyvistų bylą, sukėlusią tarptautinės bendruomenės susirūpinimą.

Trisdešimt „Greenpeace“ aktyvistų laikomi arešte Rusijoje nuo rugsėjo. Jie buvo suimti, kai „Greenpeace“ ledlaužis „Arctic Sunrise“ atplaukė prie vienos naftos platformos Barenco jūroje, priklausančios Rusijos energetikos milžinei „Gazprom“, o keli aktyvistai mėgino ant jos užlipti, protestuodami prieš naftos paieškas ir gavybą trapiose Arkties ekosistemose.

Sankt Peterburgo apylinkės teismas trečiadienį turi priimti sprendimą dėl iš viso aštuonių aktyvistų iš Didžiosios Britanijos, Danijos, Nyderlandų, JAV ir Šveicarijos kardomojo kalinimo pratęsimo.

Primorsko apylinkės teismas trečiadienio popietę leido paleisti už užstatą olandų aktyvistę Faizą Oulahsen, o „Greenpeace“ šį sprendimą pakomentavo žinute socialiniame tinkle „Twitter“: „Puiki naujiena.“

Tačiau aktyvistai, dėl kurių paleidimo teismas jau priėmė jiems palankius sprendimus ir kurie atrodė nustebinti tokios sėkmės, tikriausiai negalės grįžti namo artimiausiu laiku. Jiems tebegalioja kaltinimai dėl chuliganizmo, už kurį gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo.

Aktyvistai gali būti laikomi namų arešto sąlygomis arba turės pasirašyti pasižadėjimą neišvykti iš miesto, kol bus pradėta nagrinėti byla.

Pirmadienį ir antradienį teismas leido paleisti už užstatą dvylika kitų žaliųjų judėjimo aktyvistų.

Tačiau jie liks arešte, kol bus sumokėtas užstatas. „Greenpeace“ nurodė sumokėsiantis po 2 mln. rublių (156 tūkst. litų) už kiekvieną aktyvistą.

Iš aktyvistų, jau stojusių prieš teismą, areštas buvo pratęstas tik vienam.

Teismas pirmadienį nurodė palikti už grotų 59 metų australą aktyvistą Coliną Russellą, kuris atliko „Greenpeace“ laivo radisto pareigas. Jį leista laikyti suimtą iki vasario 24-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.