V.Putinas pažadėjo peržiūrėti politinių kalinių sąrašą

„Jie visai nėra politiniai kaliniai“, – tikino D.Peskovas.

V.Putinas tikina, kad valstybė nesiekia nuslopinti žmogaus teisių gynėjų veiklos.<br>"Reuters" nuotr.
V.Putinas tikina, kad valstybė nesiekia nuslopinti žmogaus teisių gynėjų veiklos.<br>"Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 10:53 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:14 AM

„Žinoma, aš pažiūrėsiu, net nuodugniausiai“, – pasakė V.Putinas trečiadienį susitikęs su į parlamentą nepatekusių partijų vadovais.

Jau pernai vasarą jis sakė, kad nagrinėjo žmogaus teisių gynėjų informaciją apie „politinių kalinių“ Rusijoje buvimą, bet, anot jo, patikrinus ji nepasitvirtino.

„Aš susitinku su žmogaus teisių gynėjais. Kai kurie jų tvirtina, kad žmonės sėdi už savo politinius įsitikinimus. Kai imi nagrinėti, paaiškėja, kad jų sulaikymo motyvai yra ne politiniai, ne žmogaus teisių gynimo veikla, o visai kiti įvykiai“, – nurodė V.Putinas 2012 metų liepos 31 dieną forumo „Seliger“ dalyviams.

„Kiekvieną konkretų atvejį, žinoma, reikia nagrinėti, – pridūrė tada jis. – Neatmetu, kad gali būti tokia situacija, kai kažkas gina kitų žmonių teises ir yra žmonės, arba struktūros, kurioms nepatinka, ir ima kovoti su jomis, panaudodamos ir valstybinio slopinimo jėgas ir priemones“.

Tačiau V.Putinas pabrėžė, kad „valstybės politikos arsenale nėra tokių instrumentų ir siekių – nuslopinti bet ką kalėjimu už žmogaus teisių gynimo veiklą“.

Anksčiau trečiadienį buvo pranešta, kad populiarus rusų detektyvų autorius Borisas Akuninas atsisakė kvietimo atvykti į susitikimą su prezidentu Vladimiru Putinu, pareikšdamas, kad negali būti šalia jo, kai Rusijos kalėjimuose yra politinių kalinių.

Viename kategoriškiausių savo pareiškimų opoziciją palaikantis rašytojas sakė, kad boikotuos ketvirtadienį organizuojamą V.Putino susitikimą su rašytojais, kuriame prezidentas turėtų aptarti vyriausybės paramą literatams.

„Kol šalyje yra politinių kalinių, aš negaliu būti arti jos vadovo, netgi tame pačiame pastate“, – interneto tinklaraštyje rašo B.Akuninas, kurio detektyviniai romanai yra skaitytojų mėgstami Rusijoje ir užsienyje.

„Tai reikštų, kad man priimtina klausytis gražių kalbų asmens, kuris laiko žmones įkalintus dėl jų politinių įsitikinimų“, – nurodo jis.

Šis rašytojo pareiškimas sulaukė piktos V.Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo reakcijos. Šis apkaltino B.Akuniną „nihilizmu“.

„Literatų bendruomenėje turime keletą atstovų, kurie... tradiciškai atsisako galimybės susitikti su prezidentu ir uždavinėja jam klausimus, į kuriuos patys negali atsakyti“, – pareiškė D.Peskovas interneto naujienų svetainei Snob.ru.

„Deja, tai yra tam tikro pobūdžio socialinis nihilizmas, kuris neduoda jokios naudos“, – nurodė jis.

D.Peskovas taip pat paneigė, kad Rusijoje esama politinių kalinių.

„Nesuprantu, ką jis vadina politiniais kaliniais. Ar tuos, kurie buvo suimti „Bolotnajos“ byloje?“ – klausė jis, kalbėdamas apie 2012 metų gegužės 6 dienos protestą Maskvos Bolotnajos aikštėje, per kurį buvo suimti prieš V.Putiną protestavę aktyvistai.

Rusijoje keliolika aktyvistų yra iki teismo įkalinti dėl protesto prieš V.Putino sugrįžimą į Kremlių trečiai kadencijai.

Kiti yra kalinami namų arešto sąlygomis arba slapstosi. Spalio mėnesį vienam aktyvistui teismas skyrė prieštaringai vertinamą neterminuotą gydymą vienoje psichiatrijos ligoninių.

„Jie visai nėra politiniai kaliniai“, – tikino D.Peskovas.

„Jiems pateikti kaltinimai dėl chuliganizmo, smurto prieš teisėsaugos pareigūnus. Tai visai nesusiję su politika“, – nurodė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.