Garsaus žurnalo išaukštintas Šiaurės Korėjos stilius pribloškė pasaulį

Pasaulinis mados ir gyvenimo būdo žurnalas „Elle“ šią savaitę sulaukė aršios kritikos. Leidinys pasmerktas už tai, kad madingiausia paskelbė „Šiaurės Korėjos eleganciją“.

Taip pristatytas Šiaurės Korėjos kariškių įkvėptas stilius papiktino visuomenę.
Taip pristatytas Šiaurės Korėjos kariškių įkvėptas stilius papiktino visuomenę.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2013, 7:16 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:09 AM

„Karinė tendencija ant podiumų kartojasi kas keletą sezonų. Šįkart stilius – griežtesnis, netgi pavojingas, su aštriomis sagtimis ir sąsagomis bei agresyviu susiuvimu“, – pristatydamas 2013-ųjų rudenį madingą aprangą rašė „Elle“ kūrybos direktorius Joe Zee, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „South China Morning Post“ informacija.

Apie šias „Elle“ sudarytas mados gaires buvo publikuota žurnalo svetainėje dar rugpjūčio mėnesį, o rugsėjį jos pasirodė JAV skirtoje spausdintoje versijoje.

Tačiau pasaulio dėmesio leidinys sulaukė tik šią savaitę, kai „Elle“ nuotraukas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Šanchajuje dirbanti žurnalistė Samantha Culp.

Skandalingą informaciją antradienį perpasakojo „Washington Post“ užsienio reikalų apžvalgininkas Maxas Fisheris.

„Žodžiai „Šiaurės Korėja“ iš esmės yra frazės „žmogaus teisių pažeidimai“ sinonimas. Dėl to „Elle“ pasirinkimas įtraukti juos į mados tendencijų sąrašą atrodo keistas“, – redakcijos žodyje nuomonę dėstė tinklaraštininkas.

„Kai galvoji apie tą minią žurnalo darbuotojų, kurie tikriausiai išleido tokį numerį net nesusimąstydami, kad to nereikėtų daryti, kyla kausimas: gal jie apskritai nežino, kokia Šiaurės Korėjos reputacija?

O gal jiems tai neatrodo pakankamai svarbu, kad trukdytų jų sumaniam mados štampavimui?“ – straipsnyje klausė „Washington Post“ bendradarbis.

Panašiai apie „Elle“ sprendimą atsiliepė ir interneto vartotojai. Redakcijos idėją jie vadino neskoninga ir nejautria.

„Čia rimtai? „Elle“ parašė straipsnį apie „Šiaurės Korėjos eleganciją“? Apie tą pačią šalį, kurioje klesti kankinimai ir badas?“ – klausė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas.

„Ar „Elle“ būtų skelbusi ir apie „Nacių eleganciją“? – klausė „Washington Post“ rašinio komentatorius. – Mados pramonė jau ir taip atsukusi nugarą žmonėms, kurie už skatikus pluša trečiojo pasaulio fabrikuose. Kodėl jiems turėtų rūpėti mirties stovyklose kalinami korėjiečiai?

Sulaukęs tarptautinio pasipiktinimo, žurnalas „Elle“ pašalino „Šiaurės Korėjos eleganciją“ ir pakeitė ją „Jūriniu stiliumi“. Leidinys taip pat išplatino atsiprašymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.