Nelaimė Rygos „Maxima“ parduotuvėje: žuvo 54 žmonės

Latvijoje - tragedija, kokios seniai ši šalis nematė. Ketvirtadienio vakarą šalies sostinėje Rygoje sugriuvo „Maxima“ parduotuvė. Lrytas.lt žiniomis, įgriuvo 1000 kvadratinių metrų prieš porą metų atidarytos parduotuvės stogo. Gelbėtojai visą naktį tarp nuolaužų ieškojo prispaustų ir sužeistų žmonių. Nerimas ir tragedijos mastas didėjo kiekvieną valandą - iš nelaimės vietos nepaliaujamai skriejo žinios apie didėjantį aukų skaičių.

Nelaimė parduotuvėje sukrėtė Rygą.<br>Reinis Oliņš/Apollo.lv
Nelaimė parduotuvėje sukrėtė Rygą.<br>Reinis Oliņš/Apollo.lv
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 21, 2013, 7:24 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:45 AM

Iš karto po tragedijos buvo pranešta apie 5 aukas, o šeštadienį ryte žuvusiųjų skaičius pasiekė 54. Sužeisti 35 žmonės, iš jų 28 atsidūrė ligoninėje. Dviejų aukų tapatybė nenustatyta.

Neabejojama, kad aukų skaičius dar augs. 20 valandą pasirodė pranešimų, kad ieškoma 25 žmonių.

Kai kurios aukos dar neatpažintos. Policija prašo atsiliepti visus, kam nepavyksta susisiekti su savo artimaisiais, ir yra pagrindo manyti, kad jie buvo parduotuvėje.

Patvirtinta, kad tarp žuvusiųjų - viena Armėnijos pilietė.

Tarp žuvusiųjų - daug tėvų, turinčių mokyklinio amžiaus vaikus. Taigi, daug Rygos mokinukų neteko tėvų. Vienas gimnazistas neteko abiejų tėvų.

Vaikų teisių gynėjai darželiuose ir mokyklose renka informaciją apie vaikus, kuriems reikalinga pagalba. Surasta šeimų, kurios galėtų pagloboti vaikus.

Apie vidurdienį ugniagesiai pasiekė pagrindinę nelaimės vietą, kur kaip spėjama, po nuolaužomis įkalinta dešimtys žmonių.

Latvijoje savaitgalį - lapkričio 23 ir 24 dienomis - skelbiamas gedulas.

BNS žiniomis, tarp žuvusiųjų yra ir „Maxima“ darbuotojų. Pirminiais duomenimis, žuvo 2 darbuotojos, taip pat - trys žmonės gelbėję ugniagesiai. Jie žuvo, kai tik prasidėjus gelbėjimo darbams įvyko antra griūtis. Teigiama, kad traumas patyrė dar 10 gelbėtojų.

Žuvusių gelbėtojų šeimos gaus 50 tūkst. latų kompensacijas.

Į ligoninę išvežti nelaimėliai patyrė įvairaus pobūdžio traumas. Dviejų galvos traumas patyrusių asmenų būklė itin sunki. Tarp nukentėjusiųjų yra kūdikis.

Nelaimės priežastis - 48 tonos trinkelių?

Griūties priežastis kol kas nežinoma, tačiau keliama prielaida, kad jį įvyko darbininkams statant žiemos sodą ant prekybos centro stogo.

Latvijos radijo stoties kalbintas vairuotojas prisipažino, kad prieš nelaimę į prekybos centrą atvežė 48 tonas trinkelių, kurias sukrovė ant stogų. Trinkelės nebuvo paskirstytos, o sudėtos į vieną vietą.

  „Aš pats asmeniškai atvežiau du sunkvežimius trinkelių. Iš viso 48 tonas, ir kranais jos buvo užkeltos ant stogo. Bet čia vien aš atvežiau tiek trinkelių. Nežinia, kiek dar medžiagos ten buvo atvežta“, - sakė darbininkas Latvijos radijui „Baltkom“.

Iškėlė baudžiamąją bylą

Penktadienį paryčiais Nacionalinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje taip pat nurodoma, kad 36 žmonės buvo sužeisti, o maždaug tiek pat buvo ištraukti iš po griuvėsių.

Valstybinis kraujo donorų centras paragino visus Latvijos gyventojus duoti kraujo nukentėjusiesiems.

Tragedijos vietoje dirba apie 400 gelbėtojų, policininkų, medikų, kitų tarnybų darbuotojų. Po griuvėsiais dar gali būti apie 30 žmonių.

Latvijos policija dėl šio incidento iškėlė baudžiamąją bylą.

Lėmė žmogaus klaida

Žmonių gyvybių pareikalavusią Rygoje įsikūrusio prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį nulėmė žmogaus klaida, penktadienį pareiškė Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis.

Duodamas interviu visuomeninei televizijai, jis sakė: „Aišku, kad šį kartą, deja, viskas įvyko dėl žmogaus klaidos. Nebuvo jokios audros arba žemės drebėjimo, tačiau pastatas sugriuvo ramiu metu. Tai reiškia, kad šiuo atveju yra kažkieno kaltė.“

R.Kozlovskis kėlė prielaidą, kad galėjo būti padaryta pažeidimų projektuojant arba statant tą prekybos centrą.

„Bet kokių teroro aktų galimybė atmetama, ir akivaizdu, kad kažkas nesilaikė statybos reikalavimų“, – pažymėjo ministras.

Pasak R.Kozlovskio, ši tragedija paskatins daugiau dėmesio skirti statybų priežiūrai. „Vienas iš uždavinių bus patikrinti ir įvertinti, kaip laikomasi statybos reikalavimų. Dėl šio įvykio iškelta baudžiamoji byla“, – nurodė jis.

Motina skambino dukrai

Didžiausi gelžbetonio gabalai ir sijos griuvo ant maisto prekių, pieno ir duonos, skyrių. Žmonės, kurių artimieji įstrigo parduotuvėje, visą naktį būriavosi prie gelbėtojų ir laukė žinių. Laikrodžiui rodant vidurnaktį gelbėjimo darbai jau vyko 6 valandas. Jie tęsiasi iki šiol.

Latvijos žiniasklaida pranešė apie nuolaužose įstrigusią motiną, kuri sugebėjo paskambinti sielvarto apimtai savo dukrai. Gatvėje greta nelaimės vietos stoviniuojanti mergina pasakojo, kad jos motina griūties akimirką buvo parduotuvės alkoholio skyriuje.

22 val. 30 min. nukentėjusioji vis dar buvo įstrigusi ir skundėsi, kad jai sužalota koja.

Liudininkai pasakoja, kad dalis pirkėjų, prieš tragediją išgirdę  prašymą išeiti iš parduotuvės, pakluso. Tačiau apsauga leido į vidų toliau eiti naujiems pirkėjams, o šie nespėjo išgirsti pranešimo.

Tamsa nesustabdė gelbėtojų ryžto

Užuojautą pareiškė verslininkai, kurių parduotuvėje įvyko nelaimė. „Tai didelė nelaimė mums visiems. Esame dėkingi gelbėtojams už ryžtingą ir drąsų darbą“, – vėlų vakarą tokį pranešimą išplatino „Maxima Latvija“.

Į Zuolitudės rajoną atvyko Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis ir Vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis.

Apžiūrėjęs, kaip vyksta gelbėjimo darbai, premjeras patikino, kad technikos ir gelbėtojų pajėgų yra pakankamai. Darbai tęsėsi iki ryto. O penktadienį V.Dombrovskis ketina sušaukti krizių valdymo susitikimą dėl tragedijos.

Susitikime bus tariamasi dėl to, kaip padėti tragiško incidento aukoms ir jų giminaičiams.

Vidaus reikalų ministras R.Kozlovskis patvirtino žiniasklaidai, kad ant prekybos stogo vyko statybos darbai, bet jis pridūrė, jog kol kas anksti kalbėti apie tragedijos priežastis.

Tačiau jis pabrėžė, kad išsiaiškins, ar tinkamai vyko evakuacijos procesas.

Sąlygos - pavojingos

Pasak Valstybinės ugniagesių-gelbėtojų tarnybos (VUGT) vadovo pavaduotojo Normundo Plegermanio gelbėtojai dirbo pavojingomis sąlygomis, nes įgriūdavo vis naujos stogo dalys.

„Mes netekome vieno kolegos, kuris žuvo gelbėdamas iš po nuolaužų nukentėjusiuosius“, - sakė tarnybos spaudos centro vadovė Inga Veterė.

Užuojautą ugniagesių tarnybai ir žuvusio gelbėtojo artimiesiems pareiškė Latvijos ginkluotųjų pajėgų vadas generolas majoras Raimondas Graubė.

Pradėjo baudžiamąjį tyrimą

Pastatas nepriklauso bendrovei „Maxima“, parduotuvė yra tik nuomininkė.

Nelaimė Zuolitudės mikrorajone įvyko vakare, kai parduotuvė buvo pilna pirkėjų. Sienos pradėjo griūti prie pat kasų, kur eilėse laukė daugybė žmonių.

Pareigūnai neleidžia pašalinių žmonių į griūties vietą. Anot specialistų, gelbėjimo darbai tęsis ilgai. Į nelaimės vietą atvyko kranai ir kita sunkioji technika. Aplink parduotuvę ribojamas automobilių eismas.

Latvijos policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl šio tragiško incidento.

Rygos regiono policijos valdybos atstovas Tomas Savovskis naujienų agentūrai BNS teigė, kad kol kas anksti kalbėti apie ketvirtadienio tragedijos priežastis.

Kokios naštos neatlaikė stogas?

Vienas iš parduotuvę stačiusios bendrovės „HND Grupa“ vadovų Ivaras Sergetsas kalbėdamas su žurnalistais iškėlė versiją, kad tragedija įvyko dėl to, kad ant stogo dėl apželdinimo darbų buvo prikrauta per daug darbams reikalingų medžiagų.

Tačiau parduotuvės kaimynai pastebi, kad stogas per dvi žiemas atlaikė storą sniego sluoksnį, kuris buvo kone dvigubai sunkesnis už medžiagas, kurios buvo sukrautos viršuje pastarosiomos dienomis. Vis dėlto medžiagos galėjo būti sukrautos ne taip tolygiai kaip sniego sluoksnis, todėl labiausiai apkrauta vieta ir neatlaikė.

Kompanijos „Homburg Group“, kuriai priklauso sugriuvęs pastatas, valdybos narys Jamesas Torpey tvirtina, kad projektuojant ir statant Rygos prekybos centrą „Maxima“ buvo laikomasi visų reikalavimų. Pasak jo, kompanija yra pasirengusi bendradarbiauti su policija ir visomis kitomis institucijomis, kad būtų nustatyta tragedijos priežastis.

„Kaip ir visi kiti, esame ištikti šoko ir reiškiame užuojautą visoms aukoms ir jų artimiesiems. Dar per anksti kalbėti apie tikrąją tragedijos priežastį, ji bus nustatyta tyrimo metu“, - sakė centrą stačiusios kompanijos „ RE&RE“ atstovė Marytė Straumė.

„Yra kelios galimos versijos ir, kadangi visi statybos darbai buvo vykdomi griežtai pagal projektą, plačiau negalime komentuoti nė vienos iš jų“, - pažymėjo atstovė.

„Šiuo metu visų svarbiausias dalykas yra aukų gelbėjimas ir mes drauge su techninės priežiūros specialistais, inžinieriais ir statybininkais atvykome į įvykio vietą“, - pridūrė ji.

Rygos meras nutraukė atostogas

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis sako, kad nelaimė Zuolitudėje - protu nesuvokiama tragedija. Jis viešai padėkojo gelbėtojams, kurie iš visų jėgų stengiasi iš nuolaužų išgelbėti žmones.

Rygos meras Nilas Ušakovas nurodė statybų priežiūros institucijai patikrinti visus projektus, kuriuos vykdė statybos kompanija „RE&RE“, pastačiusi prekybos centrą „Maxima“, kur ketvirtadienį vakare įgriuvo stogas.

Tai meras paskelbė savo „Twitter“ paskyroje. N.Ušakovas pridūrė, kad nutraukia atostogas ir anksčiau grįžta į darbą.

„Nurodžiau statybų priežiūros institucijai penktadienį pradėti neeilinį tyrimą visose „RE&RE“ statybvietėse“, - pranešė N.Ušakovas.

Jis taip pat nurodė, kad nutraukia atostogas, ir pridūrė: „Šiuo metu ieškau greičiausio įmanomo būdo grįžti į Rygą“.

Griuvo antrą kartą

Vienas liudininkas sakė girdėjęs, kad prieš griūtį, apie 18 valandą, parduotuvėje nuskambėjo signalas pirkėjams eiti į lauką, tačiau į raginimą niekas nereagavo.

Kaip skelbia nra.lv, dieną parduotuvėje jau buvo įsijungusi signalizacija, tačiau prekybos centras evakuotas nebuvo.

„Esame sukrėsti, kol kas vyksta tyrimas. Visomis įmanomomis priemonėmis aiškinsimės, kas nutiko. Pastatas apsuptas. Ten dirba specialiosios tarnybos“, – sakė „Maxima Group“ atstovė Olga Malaškevičienė.

Neaišku, kodėl parduotuvės stogas griuvo. Maždaug 500 kvadratinių metrų stogo įgriuvo į vidų. Pastato nuolaužos krito ir ant stovėjimo aikštelėje pastatytų automobilių.

Informacija apie sprogimą paneigta

Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė Inga Vetere praneša, kad nelaimės vietoje Priedainės gatvėje dirba 13 ugniagesių gelbėtojų komandų. Jos mėgina pasiekti griuvėsiuose įstrigusius ir prispaustus žmones. Į nelaimės vietą atvyko ir miesto vicemeras Andris Amerikis.

Naujienų agentūra LETA nurodė, kad nelaimės priežastimi galėjo būti katilo sprogimas, kuris išvertė sienas ir pažeidė konstrukcijas. Tačiau vėliau ekspertai paneigė informaciją apie sprogimą. Todėl dabar labiausiai tikėtina versija, kad griūtį sukėlė per didelė perdangos apkrova ir darbai ant stogo - darbininkai čia stengėsi įrengti žiemos sodą, todėl buvo atvežta ir išpilta krūvos komposto.

Spėjama, kad po lietaus kompostas pasunkėjo ir konstrukcijos neatlaikė.

Ši parduotuvė duris atvėrė prieš porą metų ir buvo įvertinta kaip vienas iš trijų geriausių 2011 metų architektūros statinių Latvijos sostinėje.

Ant pastato, kuris laikomas puikios architektūros pavyzdžiu, buvo kuriamas sodas. Kaip tik tuo metu, kai stogas įgriuvo, ten buvo tvarkomas dirvožemis.

Statybų bendrovė ginasi

BNS rašo, kad statybos kompanija „RE&RE“ atmeta galimybę, kad prekybos centras buvo pastatytas nekokybiškai. Kompanijos atstovė Marytė Straumė kalbėjo, kad stogo įgriuvimo priežastys kol kas neaiškios, bet ji atmeta nekokybiško statybos darbų atlikimo galimybę.

„Šiuo atveju nėra pagrindo kalbėti apie nekokybiškai atliktus statybos darbus, nes šis projektas buvo griežtai prižiūrimas“, - sakė ji.

M.Straumė paneigė nuomonę, jog stogas įgriuvo dėl to, kad ant jo buvo įrengiamas žiemos sodas.

„Ant parduotuvės stogo nebuvo rengiamas žiemos sodas. Ten darė vadinamąjį žaliąjį stogą. Tačiau reikia pažymėti, kad šiuo atveju buvo naudojamas ne smėlis, o specialus palengvintas substratas“, - nurodė „RE&RE“ atstovė.

Kaip skelbia a4d.lv, čia buvo formuojamas parkas su keturiomis poilsio zonomis, suolais, vaikų žaidimų aikštele. Specialiose dėžėse turėjo būti pasodinti medžiai, o stogas užbertas 20 centimetrų dirvožemio sluoksniu - tokį projektą buvo pateikęs architektas. Šiomis dienomis ant parduotuvės stogo vyko betonavimo darbai.

„Maxima“ įrengta dideliame gyvenamajame komplekse. Projekte, kurį įgyvendina bendrovė „Re&Re“ šiuo metu vykdomas antrasis darbų etapas. Pastatą projektavo bendrovė „Kubs“, tačiau jos tinklalapis šiuo metu yra nepasiekiamas.

Projekto užsakovas yra garsi tarptautinė kompanija „Homburg“.

Statybos darbus atlikę specialistai pripažįsta, kad stogas galėjo būti naudojamas kaip statybinių medžiagų laikymo aikštelė. Tačiau konstruktoriai neigia, kad griūtis galėjo įvykti dėl stogo apželdinimo darbų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.