Latvijos policija tiria tris Rygos nelaimės versijas (papildyta)

Latviją sukrėtė neregėto masto tragedija – ketvirtadienio vakarą Rygoje, Zuolitudės rajone įgriuvo parduotuvės „Maxima“ stogas. Žuvo 52 žmonės, dar mažiausiai 35 sužeisti, kai kurių būklė sunki. Ekspertai svarsto, kokios gali būti šios tragedijos priežastys.

Pasak Rygos mero, prekybos centro „Maxima“ griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra.<br>ELTA nuotr.
Pasak Rygos mero, prekybos centro „Maxima“ griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2013, 9:41 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:36 AM

Latvijos valstybinė policija tiria tris versijas dėl ketvirtadienį Rygoje įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties, nusinešusios kelias dešimtis žmonių gyvybių, policijos vadovas Intas Kuzis sakė penktadienį per spaudos konferenciją po krizių valdymo komiteto posėdžio.

Viena iš versijų susijusi su prekybos centro projektu ir pastato priežiūra, kita – su pačiu pastatu, o pagal trečią nagrinėjamas faktas, kad ant stogo, kur buvo įrenginėjama žalioji erdvė, buvo sukrauta daug sunkių statybinių medžiagų.

Policija turi informacijos, kad prekybos centre priešgaisrinė signalizacija įsijungė dar prieš įgriūvant stogui. Pareigūnai aiškinasi, ar nebuvo pastato valdytojai aplaidumo reaguojant į pavojaus signalą.

I.Kuzis sakė, jog prireikus policija gali iškviesti užsienio ekspertus, kurie tirtų griūties priežastis.

Statybinės medžiagos buvos sukrautos vienoje vietoje

Rygos meras Nilas Ušakovas penktadienį pareiškė, jog prekybos centro „Maxima“ griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra.

„Labiausiai tikėtina prekybos centro „Maxima“ stogo griūties priežastis yra statybos saugumo taisyklių pažeidimai – konkrečiai, vykdant parduotuvės stogo apželdymo darbus“, – N.Ušakovas sakė Latvijos nacionaliniam transliuotojui LNT.

Pasak mero, statybinės medžiagos buvo sukrautos ant stogo tarp laikančiųjų konstrukcijų, o ne virš jų.

„Nėra pagrindo manyti, kad nebuvo galima išduoti leidimo to objekto statybai. Tiktai kyla klausimas, kiek kokybiškai buvo vykdoma statybų priežiūra – už tai atsako užsakovai ir statytojai“, – pažymėjo N.Ušakovas.

Meras pridūrė, kad „žalieji stogai“ Latvijos architektams nėra naujovė ir kad tokie stogai yra kuriami visame pasaulyje.

„Daugelyje pasaulio miestų ant pastatų stogų būna baseinai arba sraigtasparnių nusileidimo aikštelės. (Šiuo atveju) esmė – saugumo taisyklių pažeidimas“, – sakė jis.

Neteisinga eksploatacija?

Parduotuvė „Maxima XX“ suprojektuota architektų biuro „Kubs“, inžinerines konstrukcijas suprojektavo „HND Grupa“, o pastatė „Re&Re“.

Portalo telegraf.lv ekspertai iškėlė keletą labiausiai tikėtinų tragedijos versijų.

Visų pirma, galėjo būti padaryta klaidų statant – betonuojant ir surenkant pastato konstrukcijas.

Bet įtikinamesnė versija, ekspertų manymu, neteisinga ir neprofesionali pastato eksploatacija. Ant atraminių konstrukcijų prekybos centre galėjo būti prikabinta per daug reklaminių stendų. Be to, prie tokio tipo pastatų stogo konstrukcijų dažnai mėgstama tvirtinti oro kondicionavimo ir vėdinimo sistemų įrengimus. Taip daroma, siekiant palikti kiek įmanoma daugiau vietos prekėms.

Ir tik kaip trečioji galima versija pateikiama, kad griūtį galėjo sukelti ant stogo sukrautos statybinės medžiagos, skirtos stogo apželdinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.