Radiniai katakombose teikia vilčių katalikėms

Moterys negali būti kunigės. Tokia Katalikų bažnyčios pozicija, nepaisant reformų, bent jau kol kas, regis, nepajudinama. Tačiau nauji radiniai piešia kitą vaizdą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 23, 2013, 9:10 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:07 AM

Moterų kunigių galėjo būti krikščionybės aušroje. Tokią sensacingą žinią pateikė ne kokie skandalingus romanus kepantys antrarūšiai rašytojai mėgėjai, o italų mokslininkai, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Daily Mail“.

Priscilos katakombose šiaurinėje Romos dalyje jie aptiko ir restauravo freskas, kurios datuojamos 230 ar 240 metais.

Šiame labirintų tinkle, besidriekiančiame keliolika kilometrų po šiaurine Romos dalimi, ankstyvieji krikščionys gyveno, mokė tikėjimo tiesų ir slėpėsi nuo persekiojimo.

Šios katakombos garsėja laidojimo kambariais ir freskomis.

Vienoje jų pavaizduota Švenčiausioji Mergelė Marija, žindanti Jėzų, – tai vienas ankstyviausių Madonos paveikslų.

Tačiau archeologai pastebėjo ir kai ką neįprasta – keliose freskose vaizduojama tai, kas gali pakeisti supratimą apie Katalikų bažnyčios taisykles. Vienoje freskoje pavaizduota moteris, kuri elgiasi lyg kunigas – laimina susirinkusiuosius.

Be to, ji apsirengusi ne įprastais, o prabangiais liturginiais drabužiais – tokius paprastai švenčių metu vilkėdavo katalikų dvasininkai.

Romos moterų katalikių kunigių asociacija, kuri Vatikane nėra itin mėgstama, tikina, kad ši ir kitos freskos yra akivaizdus įrodymas, jog Šventojo Sosto nusistatymas prieš moterų kunigystę pažeidžia tikruosius Katalikų bažnyčios principus.

Moterys esą buvo kunigės tais konservatyviais laikais, tad kodėl negalėtų taip būti dabar?

Tiesa, Vatikanas naujų radinių svarbą kaipmat sumenkino, o teoriją apie kada nors egzistavusias moteris kuniges išjuokė kaip „sensacingas pasakaites“.

Vatikano archeologijos komisijos vadovas Fabrizio Bisconti tikino, kad freskose pavaizduotos moterys nėra kunigės. Taip manyti esą verčia tik norinčių tai įrodyti interpretacijos.

„Ne, tai nepatikima, tokios interpretacijos primena legendas“, – šaipėsi F.Bisconti.

Tiesa, moterų, kurios siekia dailiosios lyties kunigystės įteisinimo, tokios pašaipos nė kiek nenustebino.

Katalikų bažnyčia užsispyrusi laikosi savo nuomonės jau daugelį metų – esą jei Jėzus apaštalais pasirinko tik vyrus, tai kunigais gali būti irgi tiktai vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.