Neramumai Kijeve: 50 tūkst. žmonių protestas ir riaušės

Susirėmimai su policija

Pareigūnai tramdė protestuotojus guminėmis lazdomis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Pareigūnai tramdė protestuotojus guminėmis lazdomis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-11-24 14:10, atnaujinta 2018-02-20 04:41

Tai didžiausias protestas Ukrainoje po taikios 2004 metų Oranžinės revoliucijos, kuri privertė anuliuoti suklastotus prezidento rinkimų rezultatus ir iškėlė į valdžią provakarietiškos pakraipos vyriausybę.

Maždaug 50 tūkst. žmonių, kurie mojavo ES ir opozicijos vėliavomis, ėjo Kijevo centro gatvėmis.  Opozicija skelbia apie 100 000 protestuotojų.

Susirėmimai su policija

Vakarop tūkstančiai proeuropietiškų protestuotojų bandė įsiveržti į vyriausybės pastatą ir susirėmė su policija, kuri panaudojo ašarines dujas.

Protestuotojai bandė prasiveržti pro policijos gretas aplink pastatą; kai kurie demonstrantai svaidė akmenis į policininkus ir pliekė juos atsineštais transparantais, o pareigūnai juos tramdė guminėmis lazdomis, pranešė AFP korespondentas.

Kaip informavo opozicinės partijos „Batkivščina“ („Tėvynė“) spaudos tarnyba, milicijos specialiosios pajėgos „Berkut“ prieš mitingo dalyvius panaudojo ašarines dujas, kai kolona iš Europos aikštės prisiartino prie Ministrų tarybos pastato.

Be to, nuo Aukščiausiosios Rados pastato mitingo link pajudėjo kolona jaunuolių, kuriuos, kaip teigia spaudos tarnyba, suvežė Regionų partija. „Į minią ėmė skristi dūminiai užtaisai“, - sakoma pranešime.

Tada mitinguotojai atėjo prie prezidento administracijos pastato, kur vėl buvo panaudoti dūminiai užtaisai.

Prieigą prie pastato blokuoja metalinė tvora, už kurios milicija suformavo kelis kordonus.

Po to, kai akcijos dalyviai atėjo į nustatytą vietą, į tarpą tarp mitingo dalyvių ir teisėsaugos pareigūnų buvo mestas dūminis užtaisas. 

Šiuo metu Kijeve yra žurnalistas Alvydas Medalinskas. Portalui lrytas.lt  jis pasakojo, kad proteste dalyvaujančių žmonių skaičius gali būti žymiai didesnis nei 50 tūkstančių.

„Visa aikštė pilna žmonių. Susirinkusių skaičius gali siekti net šimtą tūkstančių ar dar daugiau. Jie paprasčiausiai netelpa aikštėje. Girdėjau apie susidūrimą su policija, todėl apmaudu. Aikštėje susirinkę žmonės – daugiausia jaunimas. Dienos metu viskas vyko ramiai, buvo labai gražus protestas“, - sakė A.Medalinskas.

Žurnalistą nustebino, kad žmones protestui subūrė nepartinė organizacija. „Protestuoti ragino garsūs Ukrainoje žmonės, žinomi žurnalistai. Klausimas kyla tik vienas – ar nebus bandoma išblaškyti šios iniciatyvinės grupės?“, – svarstė A.Medalinskas.

Protestuos neribotą laiką

Ukrainos partijos „Batkivščina“ („Tėvynė”) lyderio pavaduotojas, parlamentaras Oleksandras Turčynovas sakė, kad mitingas tęsis neribotą laiką ir kad opozicinės partijos įsteigs savo būstines Europos aikštėje.  

Demonstrantai, kuriems vadovauja pagrindinės opozicijos figūros su didžiulėmis Ukrainos ir ES vėliavomis, eidami Europos aikštės link skanduoja „Ukraina yra Europa“ ir gieda nacionalinį himną.

„Mes norime būti drauge su Europa, - su ašaromis akyse sakė 62 metų pensininkas, buvęs chemikas Volodymyras Mnichas. - Norime, kad mūsų vaikai turėtų ateitį ir nebūtų spaudžiami Rusijos“.

Dalyvių turėtų dar padaugėti, nes ateina daugiau demonstrantų grupių, atsiliepusių į opozicijos raginimą surengti masinį protestą.

Saugumui užtikrinti buvo atsiųstos nedidelės policijos pajėgos.

Kai kurie demonstrantai laiko transparantus su užrašais „Mes – ne Sovietų Sąjunga, mes – Europos Sąjunga“. Minia taip pat skanduoja raginimus nušalinti prezidentą Viktorą Janukovyčių ir paleisti iš kalėjimo buvusią premjerę Juliją Tymošenko.

„ES reiškia Ukrainos plėtrą, - sakė demonstracijoje dalyvaujantis 19-metis vadybos studentas Andrijus Mazeta. - Muitų sąjunga reiškia Ukrainos sunaikinimą. Mums reikia nustumti Rusiją kaip įmanoma toliau“.

Ketvirtadienį Kijevas netikėtai paskelbė, kad sustabdo pasirengimą Asociacijos sutarties su ES pasirašymui kitą savaitgalį per viršūnių susitikimą Vilniuje. Vakarų diplomatai sako, kad toks sprendimas buvo priimtas spaudžiant Maskvai.

Sekmadienio protestas laikomas opozicijos jėgos ir sugebėjimo pastūmėti prezidentą Viktorą Janukovyčių atgal ES kryptimi išbandymu.

J.Tymošenko ragina nesiskirstyti iki ES viršūnių susitikimo Vilniuje

Kalinama buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko paragino Kijevo centre susirinkusius protestuotojus nesiskirstyti iki pat lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje vyksiančio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo, kuriame, jos nuomone, turi būti pasirašyta Asociacijos sutartis tarp Ukrainos ir ES, praneša agentūra „RIA Novosti“.

Šį J.Tymošenko raginimą mitingo Kijeve dalyviams sekmadienį perskaitė jos duktė Jevgenija. Opozicijos inicijuota demonstracija už eurointegraciją vyksta Europos aikštėje.

„Mums liko tik penkios dienos. Ir jei mes, nepaisydami šalčio, nuovargio ar užimtumo ir dieną, ir naktį liksime čia, jei šias paskutines penkias dienas mes sukviesime čia visus savo gimines ir artimuosius, sutelksime kovingą, taikią armiją, tada mes galėsime pasiekti rezultatą“, - sakoma J.Tymošenko kreipimesi. Jos įsitikinimu, Asociacijos sutartis turi būti pasirašyta Vilniuje, šiuo klausimu esąs pertraukos negali būti.

Ukrainos vyriausybė šią savaitę netikėtai paskelbė stabdanti pasirengimą Asociacijos sutarties pasirašymui.

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį Kijeve dalyvauja demonstracijoje už Ukrainos partnerystę su Europos Sąjunga (ES). Stebėtojų teigimu, mitingo dalyvių yra gerokai per 50 000. Opozicija skelbia apie 100 000 protestuotojų.

Žmonės laiko rankose ES ir Ukrainos vėliavas. Ant daugelio jų drabužių pritvirtintos juostelės su užrašu „Ukraina-ES“.

Kol kas demonstracija vyksta taikiai, policijos pajėgos nesikiša.

Mitingo dalyviams jau kalbėjo boksininkas Vladimiras Klyčko, opozicinės partijos „Udar“ lyderio, parlamentaro Vitalijaus Klyčko brolis. „Ukrainiečiai nori gyventi europietiškai. Aš esu įsitikinęs, kad mes kartu tai pasieksime. Pergalė bus mūsų“, - pareiškė jis. V. Klyčko kritikavo valdžią, sustabdžiusią eurointegraciją.

Demonstracijos vyksta ir kituose Ukrainos regionuose.

Apklausos rodo, kad dauguma ukrainiečių yra už savo šalies ateitį Europoje.

ES priešininkai gąsdina ukrainiečius gėjais „Ne Europa, o Gėjropa“, - tokie šūkiai šiandien girdėjosi prie Kijevo Sofijos Soboro, kur filmavo Lietuvos menininkų grupė. Lietuviai Kijeve kuria klipą, skirtą parodyti per ES viršūnių susitikimą Vilniuje.

Menotyrininkas Saulius Pilinkus pasakoja prie Sofijos Soboro girdėjęs ir labai grubių juokų. Tačiau labiausiai jį apstulbino, kai po demonstracijos "prieš Gėjropą" jos dalyviai išsirikiavo į eilę prie automobilio su atidaryta bagažine, iš kur buvo dalijami pinigai.

S.Pilinkus pasakojo, kad Kijeve visi ryškiai susiskirstę į dvi dalis: už ir prieš Europos Sąjungą ir reikia gerokai pagalvoti su kuo kalbi ir ką sakai. Lietuvos atžvilgiu dauguma kijeviečių draugiški. Ryškiai susiskirstę ir televizijos kanalai, iš karto matyti, kas už ką.

Šiuo metu Kijeve gatvėse labai daug žmonių, bet neįtikėtinai ramu. Visi įsisegę skiriamuosius ženklus, rodančius ką remia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.