Tragedijos fone – ne tiktai herojai, bet ir gobšuoliai

Žvakių jūra ir gedulas. Gelbėtojų drąsa ir pasiaukojimas. Artimųjų kančios. Tai galima išvysti tragedijos supurtytoje Rygoje. Tačiau yra ir tamsioji pusė, rašo „Lietuvos rytas“.

Prie sugriuvusio prekybos centro auga gėlių ir žvakių jūra, o prekeiviai nesidrovėdami net kelis sykius ėmė kelti jų kainas.<br>AP nuotr.
Prie sugriuvusio prekybos centro auga gėlių ir žvakių jūra, o prekeiviai nesidrovėdami net kelis sykius ėmė kelti jų kainas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valdis Girgensonas

2013-11-25 06:13, atnaujinta 2018-02-20 04:29

Vakar gedulo spalvomis nusidažė ne tik Ryga, visa Latvija, bet ir kitos dvi Baltijos šalys. Lietuviai ir estai kartu su latviais gedėjo sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ aukų.

Daugiau nei pusšimtis žmonių po griuvėsiais neteko gyvybės.

Dar dešimtys žmonių buvo sužeista, tarp jų gelbėtojai – jie neteko trijų kolegų, kai antrą sykį griuvo stogas. Vakar išplatintas 54 žuvusiųjų sąrašas, jame – į lietuvišką panaši pavardė – 39 metų Rita Žilinauskas.

Tiesa, šaltiniai skelbė, jog tai viena iš dviejų Rusijos piliečių, gimusių Latvijoje. Pasisekė tiems, kuriuos pavyko ištraukti gyvus iš po nuolaužų, – jie nugabenti į ligonines.

Už gydymą – sąskaita

Daugiausia pagarbos ir padėkų dabar sulaukia gelbėtojai ir medikai. Šalia įvykio vietos esanti antroji pagal dydį Latvijos Paulo Stradinio klinikinė universitetinė ligoninė priėmė pirmuosius sužeistuosius.

Medikai buvo įspėti, jog nukentėjusiųjų gali būti nuo 50 iki 300, todėl sužeistuosius buvo pasiruošusios priimti ir kitos miesto gydymo įstaigos.

Labiausiai per katastrofą nukentėję žmonės buvo vežami į didžiausią, ypatingoms situacijoms pritaikytą šalies ligoninę. Tiesa, ji yra 24 kilometrai nuo nelaimės vietos.

Vis dėlto medikų vardą sutepė nemalonus atvejis. P.Stradinio ligoninėje pirmąją pagalbą gavę žmonės patyrė ir lengvą šoką: jiems buvo pateiktos sąskaitos už medicinos paslaugas – nuo 20 iki 270 latų (100–1350 litų).

Ligoninės administracija dar mėgino teisintis, kad yra panaudotos visos valstybės skirtos dotacijos. Be to, ligoninė turi kelis milijonus latų skolų.

Bet po to, kai informacija buvo paviešinta, ligoninės administracija atsiprašė dėl incidento ir pareiškė, kad sąskaitų apmokėti nereikės. Juolab kad gydymo išlaidas sužeistiesiems ir laidojimo išlaidas žuvusiųjų artimiesiems pasisiūlė padengti Rygos savivaldybė ir „Maxima“.

Rygos ligoninėse dar kurį laiką teks gydytis 23 tragedijoje nukentėjusiems žmonėms. Sunkiausias traumas patyrė prekybos centro pirkėjai ir gelbėtojai.

„Lietuvos rytui“ ligoninės atstovė Dacė Karklinė teigė, kad 4 pacientų būklė itin rimta. Baiminamasi dėl vieno parduotuvės kasininko – jauno vyro gyvybę palaiko tik aparatai.

Sprendžia našlaičių likimą

Valstybinė vaikų apsaugos inspekcija konstatavo, jog per tragediją 16 vaikų neteko vieno iš tėvų, trys vaikai – abiejų artimųjų.

Tad savaitgalį kone be poilsio dirbo ne tik gelbėtojai, bet ir miesto socialinės tarnybos. Buvo mokamos laidojimo pašalpos ir tvarkomi reikiami dokumentai.

Vaikų globos teisių tarnybos vadovas Aivaras Krasnogolovas „Lietuvos rytą“ patikino, kad visi nukentėję vaikai yra saugūs, su jais dirba socialiniai darbuotojai ir psichologai.

Vieno mažamečio likimas bus sprendžiamas jau pirmadienį. Žuvusio vaiko tėvo brolis pareiškė norą įsivaikinti našlaitį.

Kitus du našlaičius noriai priimtų daugiavaikės šeimos.

Prekeiviai siekė pasipelnyti

Vis dėlto latvių užuojauta artimųjų netekusiems žmonėms nepasikuklino pasinaudoti ir ne tokie skrupulingi prekeiviai.

Netoli sugriuvusios parduotuvės „Maxima“ esantis prekybos centras „Mego“ šeštadienį žvakių kainą pakėlė net kelis kartus.

Kapų žvakė, kuri kainavo 65 santimus (3,25 Lt), per pietus jau buvo parduodama už 95 santimus (4,75 lito), o po trečios griūties prekybos centre, kuri įvyko apie šeštą valandą vakaro, žvakučių ir gėlių kaina išaugo beveik dvigubai.

Neatsiliko ir mažesnių vietos prekyviečių savininkai.

Jie irgi prisitaikė prie rinkos reikalavimų – sutartinai pakėlė žvakių, gėlių ir gedulo juostelių kainas.

Kai kurios krautuvės sugebėjo kainų kartelę pakelti net keturis kartus. Prekybininkai aiškina, kad tokį staigų kainų augimą lėmė vienos grupės prekių deficitas.

„Nieko asmeniška, tik verslas“, – teisinasi pardavėjai. Socialiniuose tinkluose žmonės raginami solidarizuotis ir boikotuoti šias parduotuves.

Vis dėlto žvakučių deficitas jau juntamas. Pranešama, kad net mažų Latvijos miestų Aucės, Vilciemės ir kt. parduotuvėse neliko nė vienos žvakės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.