Ženevoje - svarbus lūžis dėl Irano

Birželio 14-ąją Irano prezidento rinkimus laimėjęs Hassanas Rouhani pažadėjo užbaigti Teherano priešpriešą su pasauliu. Po ilgų metų derybų vakar pagaliau pasiektas istorinis susitarimas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC informacija.

H.Rouhani yra pažadėjęs užbaigti Teherano priešpriešą su pasauliu.<br>AP nuotr.
H.Rouhani yra pažadėjęs užbaigti Teherano priešpriešą su pasauliu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2013, 7:02 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:29 AM

Ženevoje nuolat rengiamos derybos dėl Teherano branduolinės programos davė rezultatų.

Susitarta, kad pirmą kartą per 10 metų pusmečiui bus sustabdyta Irano branduolinės programos pažanga mainais į tai, jog 6 mėnesius dėl Irano branduolinės programos nebus taikoma naujų sankcijų.

Taip pat bus švelninamos jau dabar galiojančios sankcijos. Toks žingsnis vertinamas beveik 7 mlrd. dolerių.

Laikinasis susitarimas, kurį Ženevoje vykusiose derybose Teheranas pasiekė su JAV, Jungtine Karalyste, Rusija, Prancūzija, Kinija ir Vokietija, numato, jog Iranas negalės sodrinti urano iki daugiau nei 5 proc. Uranas, kuris jau yra prisodrintas iki 20 proc., turės būti taip pakeistas, kad negalėtų būti naudojamas kariniams tikslams.

Tarp kitų susitarimo punktų yra nurodyta, kad Irane negalės būti statoma naujų urano sodrinimo įrenginių. Esamus įrenginius kontroliuos Tarptautinės atominės energijos agentūros inspektoriai, jiems bus suteiktas geresnis priėjimas prie Irano branduolinių objektų.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, sveikindamas susitarimą, pabrėžė, kad įvesti ribojimai neleis Iranui gaminti branduolinio ginklo. O Irano prezidentas H.Rouhani pakartojo, kad jo šalis ir nesiekia jo pasigaminti.

Teheranas nuolat pabrėžia, kad urano sodrinimas būtinas atominių elektrinių kurui gaminti. Tačiau Ženevos derybų rezultatais itin nepatenkintas Izraelis.

Šalis susitarimą vadina istorine klaida – mat Iranas toliau galės sodrinti uraną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.