Škotijos nepriklausomybės plane - svaras ir karalienė

Škotijos vyriausiasis ministras Alexas

Referendumas dėl šio klausimo vyks ateinančių metų rugsėjo 18-ąją.<br>AP nuotr.
Referendumas dėl šio klausimo vyks ateinančių metų rugsėjo 18-ąją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2013-11-26 15:36, atnaujinta 2018-02-20 03:35

„Škotijos ateitis dabar Škotijos rankose, – besišypsantis A.Salmondas sakė laikydamas iškėlęs 670 dokumentą, per jo pristatymą Glazge. – Tai spręsiu ne aš, ne mūsų oponentai ir ne žiniasklaida. Tai nuspręs žmonės.“

Tame dokumente pirmąkart pateikiami išsamūs planai dėl valiutų politikos, mokesčių, vaikų ugdymo, socialinių reikalų ir kitų klausimų, iškilsiančių Škotijai, jeigu ji pasirinktų tapti nepriklausoma.

Škotijos vyriausiasis ministras pažymėjo, kad nepriklausoma Škotija pasiliktų Didžiosios Britanijos svarą, liktų ištikima karalienei ir nesitrauktų iš Europos Sąjungos, tačiau turėtų savo gynybos pajėgas ir pati rinktų mokesčius.

A.Salmondas, vadovaujantis Škotijos nacionalinei partijai, sakė norintis sukurti „turtingesnę ir sąžiningesnę valstybę“, pridūręs, kad jam tektų spręsti klausimus dėl „skolų palikimo“ iš sąjungos su Britanija.

Pasak jo, dideli Škotijos naftos ir dujų ištekliai leistų gyvuoti ekonomikai ateinančius 50 metų, tačiau vėliau šaliai reikėtų ieškoti atsinaujinančių energijos šaltinių.

Tuo tarpu Didžiosios Britanijos premjero Davido Camerono vyriausybė kovoja, kad išliktų jau ilgiau nei 300 metų gyvuojanti Anglijos ir Škotijos sąjunga.

Referendumas dėl šio klausimo vyks ateinančių metų rugsėjo 18-ąją.

Likus dešimčiai mėnesių iki balsavimo, daugelis iš 5 mln. škotų dar nėra apsisprendę.

Naujausi apklausos rezultatai, paskelbti sekmadieninio laikraščio „The Sunday Times“, rodo, kad atotrūkis tarp nepriklausomybės šalininkų ir priešininkų stovyklų sumažėjo: 47 proc. respondentų sakė nepritariantys pasitraukimui iš Jungtinės Karalystės, 38 proc. norėtų nepriklausomos Škotijos, o dar 15 proc. buvo neapsisprendę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.