„Maxima“ griūties aukų šeimos griežtai atsisako kompensacijų

Lrytas.lt spec. korespondentas, Ryga

Ryga šiandien gedi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ryga šiandien gedi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 27, 2013, 7:00 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:59 AM

Trečiadienį Rygoje palaidoti ne tik iš parduotuvės „Maxima“ griuvėsių žmones gelbėję ugniagesiai. Laidojama ir daugelis iš 54 tragedijos aukų.

Latvijos žiniasklaida praneša, kad likusios be maitintojų šeimos bus pasmerktos skurdui, nors laidojimo išlaidas žada padengti valdžia. Latviai taip pat baiminasi, kad radikalios Rygos rusakalbių organizacijos gali pasinaudoti tragedija ir sukelti socialinius neramumus.

Latvijos žiniasklaida paskelbė banko sąskaitas po „Maxima“ griuvėsiais žuvusių artimųjų, kuriems netektis gresia ir skurdu.

Tiesa, kai kurie aukų artimieji paramos iš kitų žmonių ir net iš valdžios griežtai atsisakė. Vienas tokių – buvęs Latvijos Seimo narys Imantas Burvis. Po „Maxima“ griuvėsiais žuvo jo sūnus.

„Paramos reikia žmonėms, kurie sužeisti, bet liko gyvi. O aš neturiu ką gydyti, sūnaus nebėra“, - karčiai kalbėjo I.Burvis.

Tačiau nemaža dalis aukų artimųjų atsidūrė nepavydėtinoje padėtyje, netekę maitintojų. Pavyzdžiui, žuvusi Viktorija Vovk paliko 5 metų dukterį ir 10-metį sūnų. Ji su vyru išsiskyrusi, našlaičius priglaudė Viktorijos sesuo, bet ir ji pati augina tris vaikus.

Žuvus Viktorijai Smirnovai, jos mažai uždirbantis vyras Romanas liko su 8 metų dukra ir 3 mėnesių kūdikiu ant rankų.

Latvijoje ritasi atsistatydinimų ir atstatydinimų banga, karčios kritikos sulaukia net ir tiesiogiai su tragedija nesusiję asmenys.

Trečiadienį atsistatydinimo prašymą įteikė Valdis Dombrovskis. Iš katastrofos Rygoje tyrimų grupės pašalintas prokuroras Ando Skalbė, įžvelgtas interesų konfliktas, nes jo žmona dirba Rygos savivaldybės statybų skyriuje.

Griežtai kritikuojamas Rygos meras Nilas Ušakovas, nes jis, būdamas Seimo nariu, balsavo už Valstybinės statybos inspekcijos (VSI) panaikinimą. Meras su kritika nesutinka, sakydamas, kad VSI veikė tik formaliai, iš esmės netikrino statinių kokybės.

Latvijos architektų sąjunga sustabdė architektų Zanės ir Andrio Kalinkų licencijas. A.Kalinka buvo sugriuvusio statinio Rygos Zolitudės mikrorajone autorius.

Nuo pareigų nušalintas Latvijos greitosios pagalbos viršininko pavaduotojas Martinas Šicas, už tai, kad neva ne laiku išplatino informaciją apie „Maxima“ griūties aukas.

M.Šicas savo kaltės nepripažįsta, jis teigia, kad tik norėjo suteikti žinių aukų artimiesiems.

Po aukų laidotuvių rygiečiai nesiliovė piktintis Rygos „Maxima“ vadovais, nekreipusiais dėmesio į akivaizdžius požymius, kad statinys yra pavojingos būklės, nesuskubusiais laiku evakuoti žmonių.

Tačiau daugelis žurnalisto kalbintų latvių tvirtino nenorintys triukšmingų socialinio protesto akcijų. Viena priežasčių – radikalių rusakalbių baimė.

„Po griuvėsiais žuvo ir latviai, ir rusai. Mirtis nepripažįsta tautinių skirtumų. Bet mes, latviai, tragediją išgyvensime tyliai. Aišku, graušimės viduje ir kitus graušime, ieškosime kaltų. O rusai gali išeiti į gatvės, prasidės neramumai, šito nereikia.

Užteks „Maxima“ boikoto, bet ir jis neturėtų per ilgai užtrukti“, - kalbėjo trečiadienį su žuvusiais gelbėtojais didvyriais atėjęs atsisveikinti žurnalistas Edgaras Lacytis.

Trečiadienį Rygos „Maxima“ parduotuvės buvo apytuštės, prie įėjimų degė žvakutės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.