Lenkijoje - aistros dėl laisvės varžymo serijiniams žudikams

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Ypatingai pavojingi recidyvistai Lenkijos kalėjimuose yra rengiami raudonai, o netrukus po bausmės atlikimo vietoj į laisvę pateks į psichiatrinę ligoninę.<br>R.Butrimo asociatyvi nuotr.
Ypatingai pavojingi recidyvistai Lenkijos kalėjimuose yra rengiami raudonai, o netrukus po bausmės atlikimo vietoj į laisvę pateks į psichiatrinę ligoninę.<br>R.Butrimo asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Nov 27, 2013, 6:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:59 AM

Žymūs Lenkijos psichiatrai bei konstitucinės teisės specialistai kreipėsi į prezidentą Bronislawą Komorowskį, prašydami nepasirašyti įstatymo dėl serijinių žudikų laisvės varžymo.

Prieš mėnesį priimtas įstatymas leidžia pavojingus nusikaltėlius, kuriems baigiasi teistumas, neišleisti į laisvę, o patalpinti į psichiatrinę ligoninę. Įstatymo autoriai teigia, kad tokiu būdu siekia apsaugoti visuomenę nuo tolesnio maniakų siautėjimo, o priešininkai gąsdina šalį grįžtant į stalinizmo laikus, kai politiniai priešininkai buvo „neutralizuojami psichuškėje."

Tokio įstatymo idėja kilo ankstesniam Vidaus reikalų ministrui Jaroslawui Gowinui po dešiniųjų ekstremisto Anderso Breiviko surengtų žudynių Norvegijoje. Už 77 žmonių nužudymą teismas A.Breivikui maksimaliai galėjo skirti tik 21 metų bausmę, tad Norvegijos teisininkai ėmė kurti planus, kaip vėliau jį iki gyvos galvos įkalinti psichiatrinėje ligoninėje.

J.Gowinas pasiūlė panašų įstatymą dėl specialios psichiatrinės ligoninės steigimo priimti ir Lenkijoje. Tokį būtinumą ministras grindė baime, kad 2014 metais į laisvę pradės išeidinėti serijiniai žudikai ir prievartautojai, kurie dėl klaidingos amnestijos išvengė kalėjimo iki gyvos galvos.

1989 metais Lenkijai atsikračius komunizmo, mirties bausmė skubiai buvo atšaukta ir pakeista kalėjimu 25 metams. Vėliau teisininkai susizgribo, ir po aštuonių metų įvedė kalėjimo bausmę iki gyvos galvos, tačiau sumažintų bausmių padidinti nebegalėjo.

Ginčus aštrina tai, jog keli serijiniai prievartautojai ir žudikai žurnalistams prasitarė, kad maniakiškumo neatsikratė, ir laisvėje greičiausiai pratęs nusikaltimus. Taip esą prasitarė keturis berniukus išprievartavęs ir nužudęs Mariuszas Trinkiewiczius.

Šis mokytoju dirbęs 26 metų vyriškis vaikus į savo butą atsiviliodavo žadėdamas parodyti akvariumo žuvytes. Kambaryje maniakas vaikus prievartaudavo, o po to smaugdavo, badydavo peiliu ir sudegindavo. Teismas jį nuteisė keturguba mirties bausme, tačiau dėl neapgalvotos amnestijos maniakas kitąmet išeis į laisvę.

Dar po metų į laisvę išeis taip vadinamas Bytovo vampyras - Leszekas Pekalskis, galimai nužudęs septyniolika žmonių. Dėl įrodymų stokos jis buvo nuteistas tik dėl aštuoniolikametės merginos nužudymo, nes buvo pagautas nusikaltimo vietoje, kai kruvinas masturbavosi prie aukos lavono. Kadangi konstitucija draudžia teisti pakartotinai už tą patį nusikaltimą, J.Gowinas pasiūlė įkalinimo formą pakeisti areštu psichiatrinėje.

Įstatymą parėmė visos partijos, tačiau sukritikavo Helsinkio žmogaus teisių organizacija, konstitucinės teisės ekspertai, psichiatrų sąjunga.

Teisininkai priekaištauja, kad įstatymą norima taikyti atgaline data, o medikai primena, kad gydytojų komisijos jau anksčiau buvo nustačiusios, kad nusikaltėliai yra fiziškai iš psichiškai sveiki.

Be to, medikai primena, kad maniakiniai intelekto sutrikimai nėra gydomi, o prievartinis vaistų girdymas irgi neleistinas. Įstatymą paruošusios Seimo komisijos pirmininkė Ligia Krajewska atmeta kaltinimus, ir sako, kad asmens laisvė negali būti aukščiau už visos visuomenės laisvę jaustis saugiai.

L.Krajewska giria įstatymą ir už tai, kad jis suteikia teisę ekskaliniams recidyvistams taikyti didesnę prevencinę priežiūrą. Visi recidyvistai privalės nešioti elektroninę apyrankę, pagal kurią visada bus galima nustatyti jų buvimo vietą.

Be to, tokie žmonės privalės nuolat registruotis policijoje, nedelsiant informuoti apie visus gyvenamos bei darbo vietos pasikeitimus, o medikai kas pusmetį tikrins jų psichinę būseną. Jei medikams kils įtarimai dėl potencialaus nusikaltimo, tik tada ekskalinį bus galima siųsti į specialią psichiatrinę ligoninę.

Medikai teigia, kad potencialaus pavojaus sąvokos vienareikšmiškai nustatyti neįmanoma, tad tokiais įtarimais esą bus manipuliuojama.

Kitąmet į laisvę turi išeiti du serijiniai žudikai, o per artimiausius dešimt metų - aštuoniolika. Kritikai teigia, jog tokiai saujelei žmonių kurti specialią ligoninę, kurios išlaikymas valstybei kasmet kainuos 37mln. zlotų, yra per didelis išlaidavimas.

Kritikai ragina pasitenkinti didesne ekskalinių maniakų priežiūra laisvėje, o politikai ginasi, kad panašų įstatymą kuria ne tik norvegai, bet ir vokiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.