Ryga pagerbė per „Maxima“ griūtį žuvusius gelbėtojus

Specialiai lrytas.lt, Ryga

Tragedija Rygoje sukrėtė visuomenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Tragedija Rygoje sukrėtė visuomenę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Nov 27, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:14 AM

Trečiadienį ryte Rygos katedroje gausybė žmonių atsisveikino su Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojais Vilniu Šteinyčiu, Edgaru Reinfeldu ir Sergejumi Ižiku, kurie žuvo per gelbėjimo darbus sugriuvusiame prekybos centre „Maxima“ Rygoje, Zuolitūdės rajone. Vidurdienį Rygą perskrodė sirenų kauksmas, kai trijų didvyrių karstai buvo išnešami iš katedros. Šiandien pavakare Rygoje rengiama protesto prieš „Maxima“ akcija: kelioms minutėms sustos automobiliai, bus užblokuoti keliai.

Atsisveikino šimtai žmonių

Prie įėjimo į katedrą nusidriekė kone kilometro ilgo gedėtojų vora. Žmonės pagerbti gyvybes paaukojusių gelbėtojų rinkosi šeimomis. Jie nešė gėles, žvakes ir laidotuvių vainikus.

Dauguma kitų aukų taip pat bus laidojama trečiadienį, Latvijos vyriausybė jų artimiesiems pažadėjo padengti visas laidojimo išlaidas.  Žuvusiųjų gelbėtojų šeimoms Vyriausybė žada išmokėti po 50 tūkst. latų (apie 100 tūkst. Lt) atlygį.

Parduotuvė „Maxima“ sugriuvo lapkričio 21-osios vakare, palaidodama po nuolaužomis 54 žmones. Pagrindinė tragedijos versija siejama su pažeidimais atliekant statybos darbus.

Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis trečiadienį pareiškė, kad bendrovės „Maxima Latvija“ vadovybė privalo pateikti visą su prekybos centro Rygoje griūtimi susijusią informaciją.

Atsistatydino premjeras

„Tai ne tas atvejis, kai galima bandyti kažką slėpti ar vengti pranešti. Raginu visus su šia tragedija susijusius asmenis pateikti absoliučiai visus duomenis“, – interviu LNT televizijai trečiadienį sakė premjeras.

Tą pačią dieną, trečiadienį, po laidotuvių V.Dombrovskis prezidentui įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

Rygos katedroje pašarvotų gelbėtojų artimuosius vizitu pagerbė Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis.

Nors gelbėtojų laidotuvės paskelbtos valstybinėmis, artimieji griežtai pareikalavo nerengti didelių iškilmių. Žurnalistų ir kitų pašalinių asmenų artimieji prašė nelydėti į kapines, nedalyvauti laidojant.

Prašė katalikų kunigo

Vienas žuvusiųjų, Igoris Ižikas, sovietų laikais buvo karo lakūnas. Latvių žurnalistų kalbinta jo ligota motina, gyvenanti už 50 km nuo Rygos, apgailestavo, kad sūnaus kūnas nebuvo atvežtas į namus. Ji norėjo, kad laidotuvėse dalyvautų katalikų kunigas. Žuvusieji gelbėtojai buvo pašarvoti liuteronų katedroje.

„Buvo karo lakūnas, o žuvo po įgriuvusiu parduotuvės stogu“, – likimo ironija skundėsi I.Ižiko motina.

Kitas žuvusysis, kapitonas Vilnis Šteinitis, buvo dešimt kartų apdovanotas už gerą tarnybą. Jauniausias didvyris, 26 metų vyresnysis leitenantas Edgaras Reinfeldas, taip pat buvo vertinamas kaip daug žadantis pareigūnas.

Kaltino „laukinį“ kapitalizmą

Antradienį Rygos pakraščiuose „Maxima“ tinklo parduotuvėse buvo matyti pirkėjų, nors ir nedaug. Trečiadienį, kai laidojama didžioji dalis katastrofos aukų, „Maxima“ parduotuvės tuščios. Daug rygiečių atsiliepė į socialiniuose tinkluose paskelbtus raginimus boikotuoti „Maxima“ parduotuves, kol nebus išaiškinti tragedijos kaltininkai.

Prie Rygos katedros eilėje atsisveikinti su žuvusiaisiais stovėjo ir daug pareigūnų – policininkų, ugniagesių-gelbėtojų.

Portalo žurnalistui Latvijos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos karininkas Ivaras Dovganis sakė žuvusiuosius pažinojęs, tačiau su jais mažai bendravęs. I.Dovganis taip pat dalyvavo gelbėjant žmones iš Rygos „Maxima“ griuvėsių.

„Jau beveik 20 metų dirbu ugniagesių tarnyboje. Teko matyti ir apanglėjusių lavonų, daug kraupių vaizdų mačiau... Bet tiek daug sumaitotų žmonių regėti vienoje vietoje dar neteko ir tikiuosi, neteks. Kai iš griuvėsių ištraukiau pagyvenusią moterį, ji dar alsavo. Vėliau sužinojau, kad neišgyveno. Tuos vaizdus turbūt regėsiu iki gyvenimo pabaigos“, – susijaudinęs kalbėjo latvis gelbėtojas.

Trečiadienį vakare per socialinius tinklus rygiečiai pakvietė kelioms minutėms sustabdyti eismą, tokiu būdu pareikšti protestą prieš godžius verslininkus, kurie neleido nutraukti prekybos centro darbo net kelis kartus įsijungus pavojaus signalizacijai.

Su gėlėmis rankose prie Rygos katedros stovėjusi, kultūros darbuotoja prisistačiusi Maja Uoginia sakė, kad „Maxima“ griūties tragedija parodė, jog „laukinio kapitalizmo“ laikai Latvijoje – dar ne praeitis.

Ji tikino, kad latviai netapatina „Maxima“ su Lietuva, lietuviškomis prekėmis.

„Buvo raginimų socialiniuose tinkluose boikotuoti lietuviškas prekes, bet tai populistiniai šūkiai, jų neverta klausytis. Lietuviški gaminiai čia niekuo dėti“, – įsitikinusi M.Uoginia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.