Kapu virtusios „Maxima“ kaimynai bijo dar vienos griūties

Lrytas.lt spec. korespondentas, Ryga

Rygos Zuolitūdės rajone buvusią "Maxima" primena tik stendas, gėlės ir žvakutės žuvusiesiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rygos Zuolitūdės rajone buvusią "Maxima" primena tik stendas, gėlės ir žvakutės žuvusiesiems.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-11-28 21:32, atnaujinta 2018-02-20 02:24

Lygiai prieš savaitę, lapkričio 21-osios vakarą po betono ir žemių tonomis Rygoje buvo palaidota dešimtys žmonių. Šį ketvirtadienį Ryga dar laidojo „Maxima“ griūties aukas, prokuratūra iškėlė bylą dėl masinio žmonių nužudymo, o tyrėjų grupė aiškinosi katastrofos kaltininkus. Latvių teisėsaugos akiratyje atsidūrė ir nekilnojamojo turto vystytojai „Homburg Zolitūde“ bei rangovai „Re&Re”, surentę nelemtąjį pastatą.

Šalia „Maxima“ griuvėsių Rygos stūkso modernus daugiabutis, po tragedijos keliantis šiurpą aplinkiniams Priedainės gatvės gyventojams. Jau dabar ekspertai abejoja, ar daugiaaukštis saugus, o Zolitūdės rajono gyventojai rengiasi evakuacijai.

Grietinėlės nenusipirko

Praėjusio ketvirtadienio vakarą Rygos Priedainės gatvės devynaukščio gyventojai, 60-mečiai Nina ir Aleksandras jau buvo apsirengę ir ketino eiti į vos už kelių žingsnių esančią „Maxima“ prekybos centrą nusipirkti grietinėlės.

„Ryte man trūks plyš norisi išgerti kavos su grietinėle. Vakare atidariau šaldytuvą, grietinėlės nė lašo. Žmonai sakau, eime į „Maxima“, dar ko nors nusipirksime. Jau ėjome pro duris, kai sudrebėjo namo langai, sutarškėjo indai, lyg per žemės drebėjimą“, - pasakojo prie žvakučių jūra apjuostų „Maxima“ griuvėsių sutuoktiniai.

Jie, gyvenantys šalia Rygos Zuolitūdės mikrorajono „Maxima“, lengvai galėjo tapti katastrofos aukomis. Trečiadienį, kai buvo laidojama dauguma žuvusiųjų, Nina ir Aleksandras uždegė žvakutę prie jų sūnaus geriausio draugo portreto, 26 metų vaikino.

Bijo, kad užgrius daugiaaukštis

Tačiau pagyvenę sutuoktiniai anaiptol nesijaučia saugūs. Jų devynaukščio net 10 metrų neskiria nuo beveik baigto statyti daugiabučio. Jis buvo susijęs su pastatų kompleksu, kuriame buvo įsikūrusi ir „Maxima“. „Homburg Zolitūde“ didžiąją dalį komercinių pastatų komplekso buvo pardavusi su „Maxima“ grupe susijusiai bendrovei „Tineo“, bet latvių NT kompanijai ir toliau priklausė prekybos stogas. „Homburg Zolitūde“ iki nutinkant tragedijai prie pat „Maxima“ statė dešimties aukštų daugiabutį, įrenginėjo požeminį garažą.

Namas dar nebaigtas ir neįrengtas, bet pirkėjai jau rezervavo 30 proc. butų, sumokėjo pradinius įnašus.

Kai kurie Latvijos architektai ir statybos inžinieriai dabar teigia, jog daugiabučio ir požeminio garažo statyba galėjo išjudinti požeminių upokšnių plaunamą gruntą, ir tai galbūt tapo viena „Maxima“ griūties priežasčių.

Pasigirdo siūlymų nugriauti vos pastatytą daugiaaukštį, nes esą jo konstrukcijos gali neatlaikyti ir sukelti pavojų kaimynams, sovietinių laikų daugiabučių gyventojams.

Pastatas pasviręs?

Mano kalbinta sutuoktinių pora Nina ir Aleksandras gyvena arčiausiai griuvusios „Maxima“ kaimyno daugiaaukščio ir sako galvojantys apie evakuaciją arba bandys parduoti būstą rizikingoje vietoje.

Aleksandras sakė praėjus dviem dienoms po nelaimės matęs geodezininkus, kurie atliko kažkokius tyrimus dešimtaukščio ir požeminio garažo teritorijoje.

„Girdėjome, kad pastatas jau pasviręs 5 proc. Nežinau, gal tai tik kalbos, oficialių išvadų nepaskelbta“, - sakė Aleksandras.

Įšaldė statybas

„Homburg Zolitūde“ ir rangovai „Re&Re” neseniai sustabdė statybas. NT vystytojai buvo numatę pastatyti daugiaaukštį gyvenamąjį namą, kurio būstų plotas bus 10 tūkst. kvadratinių metrų. Namas turėtų būti dešimties aukštų ir turėti 131 butą, taip pat požeminę stovėjimo aikštelę 133 automobiliams, jos plotas – 4,5 tūkst. kvadratinių metrų. Dalis šitos aikštelės patenka po griuvusiu prekybos centru – ji buvo pastatyta per pirmąjį projekto etapą, kaip ir statinys, virtęs griuvėsiais.

Tačiau „Homburg Zolitūde“ neatsisako planų po ekspertizės tęsti statybas ir pardavinėti butus. Tiesa, anksčiau nustatytą kainą galbūt teks gerokai sumažinti. Iki tragedijos už kvadratinį metrą naujos statybos šiuolaikiškame daugiabutyje buvo prašoma 775 latų (apie 3 tūkst. Lt) už kvadratinį metrą.

Gynėsi nuo kaltinimų

Sužinoti apie Latvijos NT vystytojų nuotaikas ir ateities planus portalui lrytas.lt pavyko atlikus žurnalistinį eksperimentą.

Paskambinus kontaktiniu pastatą valdančios bendrovės „SIA Homburg Management“ telefonu atsiliepė moteris, prisistačiusi Indra Kivila. Kaip galima spręsti iš informacijos internete, ji užima direktorės pareigas.

Žurnalistas prisistatė pirkėju, norinčiu įsigyti du butus moderniame daugiaaukštyje Priedainės gatvėje.

„Statybas mes sustabdėme, juk turbūt žinote, kas atsitiko. Paskambinkite po mėnesio. Dabar atliekamos ekspertizės, tikrinama, ar pastatas saugus. Esu įsitikinusi, kad viskas bus tvarkoje ir tada vėl pardavinėsime butus“, - sakė I.Kivila.

Verslininkė netikėtai išsiliejo atsitiktiniam pašnekovui, skųsdamasi, kad jų bendrovė atsidūrė tarp įtariamųjų tragedijos kaltininkų.

„Mūsų projektus rengė geriausi architektai, statė patyrę statybininkai. O dabar štai, kasdien mane kviečia policija, prokuratūra“, - guodėsi I.Kivila.

Taisys visas klaidas

Paklausus, ar neteks nugriauti daugiabučio, jei ekspertų išvados bus neigiamos, I.Kivila išgąstingai atsakė: „Apie tai negali būti nė kalbos! Šis projektas mums kainavo 5, o gal net 7 mln. latų (25-35 mln. litų), esame įsipareigoję bankams! Jeigu bus rasta kokių nors trūkumų, juos pataisysime, bet nugriauti – tai jau ne!“ - tikino direktorė.

Į žurnalisto klausimą, ar bus galima derėtis dėl butų kainos, I.Kivila atsakė: „Žinoma, nuolaidas teks daryti. Susitarsime, paskambinkite po Naujųjų metų, tada jau gal pajudės prekyba.“

Po tragedijos Latvijoje prabilta apie tai, kad į privačias rankas atiduota statybų kontrolė atliekama atsainiai, klesti papirkinėjimai.

„Homburg Zolitūde“ išplatino pareiškimą, kuriuo prisiėmė moralinę atsakomybę už tai, kad žuvo žmonės griuvus pastatui, kurio statybai vadovavo jų kompanija.

Kanalizaciją tvarkė pernakt

Portalo lrytas.lt žiniomis, ekspertai šiomis dienomis itin atidžiai tyrė, kas vyksta po rizikingojo daugiabučio pamatais, ar į apatinius aukštus nesisunkia vanduo, kaip tai būdavo griuvusios „Maxima“ pastate.

Ryga pastatyta ant požeminių upokšnių, kurie neretai išjudina gruntą. Rygiečius šis reiškinys ypač neramina po „Maxima“ katastrofos.

Tuo įsitikinau, praleidęs naktį viešbutyje Rygos centre. Miegoti beveik neteko, nes visą naktį burzgė komunalinė technika – darbininkai šalia viešbučio tvarkė požemines komunikacijas.

Dirbo pernakt, pasišviesdami žibintais. Ryte į viešbučio gyventojų priekaištus dėl bemiegės nakties brigadininkas atsakė:

„Atsiprašome už nepatogumus, bet skubiai tvarkėme kanalizaciją, šalia esantis baras jau kelintą kartą užtvinsta. Merija mums įsakė trūks plyš per naktį sutvarkyti, nes gali išsiplauti gruntas, pastatas grius. Tik to mums ir betrūko, dar vienos nelaimės“, - aiškino latvių komunalininkas.

Galbūt pakeis pavadinimą

Ar „Hamburg Zolitūde“ pavyks išsilaikyti NT rinkoje, turint omenyje, kad kompanijos geram vardui iškilo grėsmė? To paklausiau Lietuvos NT vystytojų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovo Sauliaus Vagonio.

„Iš pradžių gal ir iškils sunkumų vykdant projektus, pardavinėjant nekilnojamąjį turtą, nes pirkėjai jaus baimę dėl pastatų saugumo. Tačiau net tragedijos prisimiršta, viskas priklauso nuo oficialių tyrimų išvadų. Jeigu paaiškės, kad NT bendrovė kalta netiesiogiai ir nedaug, jų padarytos klaidos bus pamirštos. O jeigu kaltės nemažai, galbūt teks pakeisti pavadinimą ir dirbti toliau“, - aiškino ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.