Tailando premjerė atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo

Keblioje padėtyje

Yingluck Shinawatra išsaugojo postą.<br>AP nuotr.
Yingluck Shinawatra išsaugojo postą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 28, 2013, 1:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:41 AM

Šios demonstracijos yra didžiausios nuo masinių mitingų, vykusių prieš trejus metus, kurie peraugo į didžiausius per kelis dešimtmečius pilietinius neramumus šioje karalystėje. Tąsyk žuvo daugiau nei 90 žmonių, o beveik 1 900 buvo sužeisti.

Žemuosiuose parlamento rūmuose, kuriuose dominuoja valdančioji partija, pasiūlymas pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe buvo atmestas 297 balsais prieš 134, nurodė parlamento pirmininkas Somsakas Kiatsuranontas.

Šį pasiūlymą pateikė opozicinė Demokratų partija, įtarianti didelio masto korupciją vyriausybėje ir kaltinanti premjerę tapus savo brolio – nuversto premjero Thaksino Shinawatros – marionete.

Yingluck Shinawatra šiuos kaltinimus neigia ir paragino demonstrantus pasitraukti nuo svarbių vyriausybinių pastatų.

„Jie nori mitinguoti iki šio mėnesio pabaigos. Manau, jie jau pakankamai aiškiai išreiškė savo politinę poziciją“, – ji sakė prieš balsavimą.

Protestuotojai reikalauja nutraukti „Thaksino režimą“ ir nori pakeisti vyriausybę nerenkama „liaudies taryba“.

Į politiką pasukęs milijardierius Thaksinas Shinawatra yra pelnęs daugelio rinkėjų simpatijas šalies kaimiškuose regionuose ir tarp miestų darbininkų.

Tačiau jo nekenčia daugelis pietiečių, viduriniosios klasės tailandiečių ir Bankoko elito narių, kurie nuverstą vyriausybės vadovą laiko korumpuotu ir keliančiu pavojų monarchijai.

Protestuotojai ketvirtadienį pradėjo žygiuoti link Gynybos ir Švietimo ministerijų, o trečiadienį jie įsiveržė į didelį vyriausybinį kompleksą šalies šiaurėje, todėl teko evakuoti Specialiųjų tyrimų departamentą, kurio veikla panaši į JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB).

Trečiadienį protestuotojai taip pat susirinko prieš maždaug 25 provincijų tarybų būstinių – daugiausiai pietiniuose regionuose, kure yra opozicijos tvirtovės, įskaitant turistinę Puketo salą.

Teismas išdavė arešto orderį vienam aukštam protestuotojų lyderiui dėl jo vaidmens ministerijų užėmimuose.

Yingluck Shinawatra atmetė galimybę numalšinti protestus jėga, siekdama išvengti kruvino 2010-ųjų scenarijaus, dėl kurio padidėjo šalies politinis susipriešinimas.

Viena iš jai prieinamų galimybių – paleisti žemuosius parlamento rūmus ir surengti naujus rinkimus, žinant, kad Thaksiną Shinawatrą palaikančios partijos ilgiau nei dešimtmetį laimėdavo visus rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.