S.Berlusconi niekur nesitrauks

Pažemintas, bet nesutryptas. Su tokiu nusiteikimu į rytojų žvelgia Silvio Berlusconi. Nors politikui Parlamento durys ir užtrenktos, pasitraukti iš politikos jis neketina. Ir jau turi kitą planą.

Iš Senato išspirtas S.Berlusconi gali neišvengti arešto, bet ilgamečio politiko šou, ko gero, dar nesibaigė.<br>AP nuotr.
Iš Senato išspirtas S.Berlusconi gali neišvengti arešto, bet ilgamečio politiko šou, ko gero, dar nesibaigė.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 29, 2013, 8:35 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:18 AM

Prieš Italijos Senato balsavimą S.Berlusconi buvo pasiruošęs netekti parlamentaro mandato ir pasitraukti iš pirmųjų politinių kovų gretų, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis BBC, AP, „Reuters”.

Dabar 6 metus italas, kuris yra nuteistas dėl vengimo mokėti mokesčius, negalės siekti įstatymų leidėjo mandato.

Tad S.Berlusconi nustumtas į užribį ir politiškai susilpnintas.

Auga ir su teisėsauga susijusios jo bėdos, mat buvęs premjeras, kuriam yra iškelta daugybė bylų, neteko parlamentaro imuniteto. 20 metų Italijos politikoje dominavęs S.Berlusconi gali neišvengti arešto.

Tačiau, kaip situaciją apibendrino BBC politikos apžvalgininkas Alanas Johnstonas, S.Berlusconi šou toli gražu nebaigtas.

Mandatas italui nebūtinas

Italas pasiryžęs veikti ir už Parlamento ribų. Jis toliau vadovaus partijai „Pirmyn, Italija” („Forza Italia”), kuri turi ištikimų rėmėjų.Siekiant politinių ambicijų S.Berlusconi pagelbės ir jo finansiniai ištekliai bei turima žiniasklaidos imperija.

Visa tai padės jam pasiųsti žinią daugybei italų į namus.

„Privalome likti aikštėje, neturime prarasti vilties, jeigu centro dešiniųjų lyderis nebėra senatorius. Kitos partijos taip pat turi lyderių, kurie nėra Parlamento nariai”, – šalininkų miniai trečiadienį kalbėjo S.Berlusconi.

Jis paminėjo buvusį komiką Beppe Grillo, kuris yra įkūręs „Penkių žvaigždžių judėjimą”, ir Matteo Renzi – Florencijos merą, kuris yra Demokratų partijos žvaigždė.

Pastarasis politikas dažnai minimas kaip ateityje galimas kandidatas į premjero postą.

Mokinys paliko mokytoją

S.Berlusconi pasiryžęs atlaikyti ir smūgį, kurį jam sudavė jo politiniu sekėju laikytas Angelino Alfano. Politikas šį mėnesį atskilo nuo savo mokytojo ir suformavo naują centro dešiniųjų partiją, kuri yra ištikima premjero Enrico Lettos vyriausybei.

S.Berlusconi partijos ministrai praėjusį rugsėjį iš vyriausybės pasitraukė, taip sukeldami Italijoje politinę krizę, iš kurios E.Lettai pavyko išsikapstyti.

Negali sau leisti senti?

Pagal 2012-aisiais priimtą įstatymą, asmuo, nuteistas daugiau nei 2 metų kalėjimo bausme, negali siekti ir užimti parlamentaro posto.

S.Berlusconi dėl savo kompanijos „Mediaset” veiklos buvo nuteistas 4 metų kalėjimo bausme, kuri buvo sumažinta iki vienų metų.

Bet dėl amžiaus jis į kalėjimą tikriausiai nesės. Labiausiai tikėtina, kad S.Berlusconi bus skirtas namų areštas arba viešieji darbai.

Nepaisant visų nemalonumų, S.Berlusconi tebėra charizmatiškas daugybei italų.

„Jis neprarado užkietėjusių rėmėjų paramos”, – tikino politikos analitikas Roberto D’Alimonte. Tačiau, jo įsitikinimu, kad visus šiuos šalininkus išlaikytų, S.Berlusconi turi išlikti „agresyvus, įprastas Berlusconi” ir neatrodyti silpstantis, netgi fiziškai, dėl savo amžiaus. 

Byla veja bylą, bet dauguma jų įstrigusios

S.Berlusconi jau 20 metų mina teismo slenkstį. Prieštaringai vertinamam politikui teko dalyvauti daugiau negu 100 teismo procesų. Tarp kaltinimų S.Berlusconi – papirkinėjimas, konfidencialios informacijos nutekinimas ir mokestinis sukčiavimas.

Rugpjūtį Aukščiausiojo teismo nuosprendis, priimtas „Mediaset” byloje, yra vienintelis galutinis ir neskundžiamas teismo nuosprendis.

Dauguma kitų bylų yra įstrigusios nesibaigiančiame apeliacijų procese. Bene garsiausia jų – dėl mokėjimo už seksą nepilnametei prostitutei ir įgaliojimų viršijimo, prašant policijos merginą paleisti, kai ji buvo sučiupta vagiliaujanti.

Birželį už tai politikui skirta 7 metų bausmė, bet jo teisininkai padavė apeliaciją. S.Berlusconi Italijos premjero pareigas ėjo 1994–1995, 2001–2006 ir 2008–2011 metais.

S.Berlusconi iš priešakinių politikos linijų pasitraukė 2011-ųjų lapkritį, kai kilus maištui Parlamente ir panikai finansų rinkose perdavė valdžią buvusiam Europos konkurencijos komisarui Mario Monti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.