Tailando sostinę krečia nauji susirėmimai

Nauji susirėmimai pirmadienį

Tailandas vėl pratrūko protestais.<br>AP nuotr.
Tailandas vėl pratrūko protestais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 2, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:08 AM

Policija leidžia ašarines dujas prie budriai saugomos vyriausybės būstinės, pranešė vienas ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas. Tuo tarpu protestuotojai svaidė lazdas ir kitus daiktus į saugumo pajėgas, ginančius užtvaras aplink apsiaustą kompleksą.

Pareigūnai nurodė, kad kai kurios mokyklos ir universitetai sostinėje buvo uždaryti dėl saugumo priežasčių – po sekmadienį vykusiu neramumų aplink pagrindinius vyriausybinius pastatus Bankoke.

Protestai, kurių dalyviai reikalauja nuversti išrinktą vyriausybę ir pakeisti ją „liaudies taryba“, tapo naujausiais pilietiniais neramumais, supurčiusiais šią karalystę po to, kai generolai rojalistai prieš septynerius metus pašalino iš posto premjerą Thaksiną Shinawatrą, Yingluck Shinawatros brolį.

Milijardierius verslo magnatas, tapęs premjeru yra nekenčiamas Bankoko elito, miestų viduriniosios klasės ir pietiečių, kurie pastarosiomis dienomis užplūdo sostinės gatves, žadėdami galutinai sugriauti Thaksino Shinawatros, šiuo metu gyvenančio užsienyje, įtaką šalyje.

Tačiau nuverstą premjerą palaiko gyventojai daugelyje provincijų, ypač šalies šiaurėje, o Yingluck Shinawatros partija turi tvirtą daugumą parlamente.

Protestų lyderis Suthepas Thaugsubanas sekmadienio vakarą sakė slapta susitikęs premjere, dalyvaujant armijos, karinių jūrų ir oro pajėgų vadais, tačiau tvirtino, kad per tas derybas tebuvo pateiktas jo reikalavimas , kad vyriausybė perduotų valdžią „liaudžiai“.

„Mes nesiderėsime, ir tai turi būti baigta per dvi dienas“, – jis sakė kalbėdamas per televiziją.

Jau mėnesį vykstančios demonstracijos yra didžiausios nuo masinių Thaksino Shinawatros šalininkų protestų Bankoke prieš trejus metus, kuriuos užbaigė dešimčių žmonių gyvybių pareikalavusi kariuomenės operacija.

Policija nurodė, kad sekmadienį opozicijos demonstracijose dalyvavo apie 70 tūkst. žmonių.

Nors protestuotojų sumažėjo, lyginant su opozicijos mitingu lapkričio 24-ąją, kuriame dalyvavo apie 180 tūkst. žmonių, jie apsiautė kai kuriuos svarbius objektus, įskaitant ministerijas. Kai kurie apžvalgininkai kelia prielaidą, kad šiais veiksmais protestuotojai siekia išprovokuoti karinį perversmą.

Policija sekmadienį ne kartą leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles, atkakliausiems protestuotojams kelias valandas mėginant prasiveržti pro užtvaras. Jie sukarpė spygliuotų vielų užtvaras, kuriomis buvo apjuosti vyriausybės rūmai, aplink kuriuos buvo sutelktos stiprios saugumo pajėgos, įskaitant neginkluotus karius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.