Kijeve šąla protestuotojų minia, V.Janukovyčius šildosi Kinijoje

V.Klyčko sulaukė kvietimo į Paryžių

Protestuotojai nesiskirsto.<br>AP nuotr.
Protestuotojai nesiskirsto.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 3, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:13 AM

V.Janukovyčiaus vizitas pradėtas Siano mieste (Šaansi provincijos centre) ir truks iki gruodžio 6 dienos. Numatytos derybos su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, susitikimai su vyriausybės ir parlamento vadovais.

Ukrainos prezidnetas sakys kalbą verslo forume, kuriame dalyvaus Ukrainos ir Kinijos verslo atstovai.

Ketinama pasirašyti pluoštą dokumentų dėl strateginės partnerystės stiprinimo ir dvišalio bendradarbiavimo plėtros: politikos, energetikos, aviacijos, žemės ūkio, humanitarinių klausimų ir kitose srityse.

V.Klyčko sulaukė kvietimo į Paryžių

O Ukrainos opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko sulaukė Prancūzijos kvietimo.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas radijui RFI sakė, kad pranešė Ukrainos opozicijos lyderiui V.Klyčko, kad yra pasirengęs Paryžiuje su juo susitikti.

Ministras priminė, kad jis ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as per ES suvažiavimą Vilniuje praėjusią savaitę susitiko su V. Janukovyčiumi.

„Neturime teisės kištis į šalies vidaus reikalus, bet anądien kalbėjome su V.Janukovyčiumi ir man atrodo normalu taip pat susitikti su V.Klyčko, nes Julija Tymošenko yra kalėjime“, - sakė L.Fabiusas.

Prieš tai Ukrainos opozicinės partijos UDAR lyderis V.Klyčko kalbėdamas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje paragino susirinkusiuosius paskelbti visuotinį streiką.

„Mes taikiai blokuosime vyriausybinius pastatus ir neleisime jiems dirbti“, – pareiškė jis.

Jis taip pat paragino visus susirinkusius Nepriklausomybės maidane nepasiduoti.

„Aš kreipiuosi į visus: nepasiduokite. Jeigu mes pasiduosime, daugiau nieko nebebus“, – kalbėjo politikas.

UDAR lyderis pabrėžė, kad būtina daryti spaudimą esamai valdžiai, blokuoti administracinius pastatus, tačiau nedemonstruoti jokios agresijos ir nepasiduoti provokacijoms.

„Galbūt, mums teks čia stovėti dieną, galbūt, savaitę. Mes turime palaikyti vieni kitus. Esu įsitikinęs, kad aš niekur nepasitrauksiu“, – pareiškė V.Klyčko.

Parlamentinės frakcijos „Batkivščina“ lyderis Arsenijus Jaceniukas savo ruožtu pakvietė protestuotojus taikia eisena žygiuoti prie prezidento administracijos pastato ir būti ten tol, kol vyriausybės galva pasirašys premjero atstatydinimo įsaką ir paskirs pirmalaikius rinkimus.

„Mes pasiūlėm, jiems (valdžiai) tris sprendimo variantus, bet nė vienas jų nebuvo panaudotas. Dabar politinės krizės sprendimo raktas yra Janukovyčiaus rankos, – sakė A.Jaceniukas. – Jis turi teisę pasinaudoti tuo ketvirtuoju mechanizmu“.

„Mūsų uždavinys – taikiu protestu žygiuoti prie prezidento administracijos bei reikalauti, kad Janukovyčius pasirašytų įsaką dėl Azarovo atstatydinimo bei paskelbti pirmalaikius rinkimus... Mes stovėsime iki tos akimirkos, kai bus sprendimas apie Azarovo atstatydinimą ir pirmalaikius rinkimus“, – pareiškė jis bei paragino laikytis drausmės ir tvarkos.

Greitai suformuota kolona demonstrantų pajudėjo prezidento administracijos link.

Bet neilgai trukus ji skilo į dvi dalis. Vieni liko mitinguoti Banko ir Instituto gatvių sankryžoje, kiti tęsia savo žygį. Aidi šūkiai „Gaują šalin“, „Atstatydinimas!“

Krymo totorių Medžliso prezidiumas antradienį išreiškė solidarumą su Ukrainos opozicijos reikalavimu nedelsiant atsistatydinti Ukrainos ministrų kabinetui ir surengti pirmalaikius Ukrainos parlamento rinkimus.

Medžlisas taip pat paragino visas politines jėgas politinę krizę spręsti tik taikiu būdu.

„Krymo totorių tautos Medžlisas visiškai solidarus su dauguma Ukrainos visuomenės, stojančios už Ukrainos ir ES Asociacijos sutarties pasirašymą“, – sakoma antradienį oficialiajame Medžliso tinklalapyje paskelbtame pareiškime.

„Sisteminių politinių, teisinių ir ekonominių reformų įgyvendinimas Ukrainoje įmanomas tik europinių standartų žmogaus, tautinių mažumų ir senųjų vietinių tautų teisių pagrindu“, – nurodoma pareiškime.

„Oficialioji Ukrainos valdžia, vietoj dialogo su visuomene, atsakė pogromais prieš taikias piliečių akcijas ir represijomis prieš jų dalyvius... Nepateisinamas žiaurumas studentų ir visų, ... nusprendusių taikiai išreikšti savo pilietinį požiūrį atžvilgiu, išjudino visą Ukrainą“, – sakoma pareiškime.

„Todėl Krymo totorių tautos Medžlisas yra solidarus su reikalavimais nedelsiant atsistatydinti Ukrainos ministrų kabinetui ir surengti pirmalaikius rinkimus į Aukščiausiąją Radą, neužtikrinusią veikiančių Ukrainos įstatymų dėl Ukrainos eurointegracijos vykdymo“, – pabrėžiama pareiškime.

Tuo tarpu, kaip praneša BBC, Krymo autonominės respublikos Aukščiausiosios tarybos prezidiumas paragino Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių ir vyriausybę „kuo greičiau išnagrinėti galimybę Ukrainai įstoti į Muitų sąjungą“.

Protestuotojus bandoma apjuodinti

Pastaraisiais įvykiais Ukrainoje siekiama įvesti neonacistinę diktatūrą, antradienį pareiškė Progresyviosios socialistinės partijos lyderė Natalija Vitrenko.

„Ukrainos nacionalistų ideologija – visa tai veda tik iki kraujo praliejimo, tik iki nacistinės diktatūros įvedimo. Tai štai iki ko, mano nuomone, jie nori privesti Ukrainą“, – sakė šios radikaliųjų kairiųjų partijos vadovė N.Vitrenko spaudos konferencijoje.

Ukrainos profesinių sąjungų „Ukrainos darbo konfederacija“ vadovas Volodymyras Marčenka įvykius šalyje pavadino „neonacių puču“, kurį teisėtai vykdo „neonacistinė Ukraina“.

„Dabartinis Euromaidanas yra trečioji išdavystės banga (po tautinių išsivadavimo kovų Antrojo pasaulinio karo metais ir SSSR griūties). Dabar gatvėse rikiuoja nauji kolaborantai: neonacistinė „Svoboda“, „Batkivščyna“ ir UDAR. Visi jie pripažino UPA (Ukrainos sukilėlių armiją) kovotojais už Ukrainos nepriklausomybę, o kartu parodė, kad patys yra visi rudi“, – sakė V.Marčenko.

„Mūsų požiūriu, vyksta nacistinis pučas, kad neonaciai perimtų valdžią šalyje. Toliau šalis bus sunaikinta, vyks etninis valymas, fizinis susidorojimas su politiniais oponentais. Tai grėsmės, kurias kelia šito Euromaidano vedliai“, – pareiškė V.Marčenka.

Atsiprašė už smurtą

Ukrainos ministras pirmininkas Nikolajus Azarovas antradienį parlamente atsiprašė už praeito šeštadienio nakties įvykius Nepriklausomybės aikštėje Kijeve, pranešė Ukrainos naujienų agentūra „Ukrinform“.

„Vyriausybės vardu noriu atsiprašyti už įvykius Maidane (...) Ir noriu pabrėžti, kad kelias pastarąsias dienas - šeštadienį, sekmadienį, pirmadienį ir šiandien - policija nenaudojo smurto tvarkai palaikyti“, - sakė N. Azarovas.

Ministras pirmininkas taip pat sakė, kad per išpuolį prieš prezidentūrą teisėsaugos agentūroms buvo griežtai nurodyta nenaudoti jėgos. Jis pridūrė, kad naujausiais duomenimis, per neramumus buvo sužeisti 162 policijos pareigūnai, o 92 iš jų su sunkiais sužalojimais buvo paguldyti į ligonines.

Anot N. Azarovo, lapkričio 30 dienos incidentas bus tiriamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.