Politinėje Tailando muilo operoje – vėl nauja serija

Tailandas Vakaruose labiau žinomas kaip atostogų rojus. Tačiau čia jau aštunti metai verda nuožmios politinės kovos, kurių epicentre – premjerė Yingluck Shinawatra ir jos brolis Thaksinas.

Demonstrantai tikina esantys pasiryžę nuversti Y.Shinawatros vyriausybę.<br>AP nuotr.
Demonstrantai tikina esantys pasiryžę nuversti Y.Shinawatros vyriausybę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 7:50 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:43 AM

Th.Shinawatra, garbinamas nuskurdusių valstiečių, Tailando premjeru buvo išrinktas dar 2001 metais, bet 2006-aisiais neteko posto po karinio perversmo, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis „Reuters“ ir AP.

Nuo to laiko jis gyvena tremtyje, bet ir toliau vadovauja šaliai – per savo seserį Yingluck.

Abiejų populistinės politikos ekspertų tiesiog nekenčia Bankoko elitas, vidurinė klasė ir rojalistai.

Pastarieji, dažniausiai vilkintys geltonus marškinėlius, reguliariai pasirodo Bankoko gatvėse ir reikalauja vyriausybės atstatydinimo. Sekmadienį ir vakar sulaukta naujos neramumų serijos.

Tiesa, demonstracijos vyksta jau mėnesį. Tačiau protestuotojų skaičius tik sekmadienį išsipūtė iki saugumui pavojingos 70 tūkstančių ribos.

Reikalaujama nuversti išrinktą vyriausybę ir pakeisti ją „liaudies taryba“. Protestuotojai apsiautė kai kuriuos svarbius objektus, įskaitant ministerijas.

Policija vakar ir sekmadienį vis leido ašarines dujas į žmones, mėginančius prasiveržti pro užtvaras prie budriai saugomos vyriausybės būstinės.

Per neramumus žuvo mažiausiai keturi žmonės, dar maždaug 50 demonstrantų buvo sužeista.

Šalies opozicijos lyderis Suthepas Thaugsubanas nusiteikęs ryžtingai. Jis pareiškė slapta susitikęs su premjere Y.Shinawatra ir perdavęs jai reikalavimus per dvi dienas pasitraukti.

Tačiau ministrė pirmininkė bet kokius ultimatumus atmeta. Savo ryžtingame kreipimesi į tautą vyriausybės vadovė pabrėžė, kad paleisti parlamentą neįmanoma pagal konstituciją.

„Noriu daryti viską, kas žmonėms suteiktų laimę. Tačiau privalau veikti pagal konstituciją“, – pabrėžė Y.Shinawatra.

Analitikų manymu, išspręsti naujausią konfliktą gali tik itin įtakinga Tailando kariuomenė. Ji anksčiau jau buvo nuvertusi Th.Shinawatros vyriausybę.

Nors Tailande nuo 1932 metų buvo jau 18 sėkmingų ar nesėkmingų karinių perversmų, atrodo, kad kariškiai nėra linkę kištis į dabartinę priešpriešą.

„Ginkluotosios pajėgos liks neutralios. Žinau, kad jos nori matyti šalį taikią“, – tikino Y.Shinawatra, kuri ankstesnio savo pažado – kad policija nenaudos jėgos prieš protestuotojus – neištesėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.