Ukrainos premjeras apsigynė - parlamentui nepakako balsų jį atstatydinti

Antradienį popiet į parlamentą atvyko M.Azarovas kartu su savo vadovaujamais ministrais, po aštrių kalbų įvyko balsavimas. Parlamentui nepavyko atstatydinti vyriausybės - už nepasitikėjimą balsavo 186 deputatai, tuo tarpu balsų reikėjo 226.

M.Azarovas reaguoja į tai, kad parlamentui nepavyko jo atstatydinti.<br>AP nuotr.
M.Azarovas reaguoja į tai, kad parlamentui nepavyko jo atstatydinti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2013, 9:13 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:41 AM

Opozicija inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo ministro pirmininko Mykolos Azarovo vadovaujama vyriausybe, šalyje tęsiantis masiniams protestams, didžiausiems nuo oranžinės revoliucijos 2004 metais.

Opozicijos lyderiai, tarp kurių - partijos „Udar“ pirmininkas ir garsus boksininkas Vitalijus Klyčko, paskelbė rezoliucijos projektą, kuriame teigiama, kad vyriausybė išdavė ukrainiečius, atšaukdama planus pasirašyti Asociacijos sutartį su ES spaudžiant Rusijai.

Antradienį popiet į parlamentą atvyko M.Azarovas kartu su savo vadovaujamais ministrais, po aštrių kalbų įvyko balsavimas. Parlamentui nepavyko atstatydinti vyriausybės - už nepasitikėjimą balsavo 186 deputatai, tuo tarpu balsų reikėjo 226.

Už vyriausybės atstatydinimą balsavo 90 frakcijos „Batkivščina“ narių, 42 V.Klyčko frakcijos UDAR atstovai ir 36 frakcijos „Svoboda“ nariai.

Regionų partija ir komunistai atsisakė balsuoti už M.Azarovo vyriausybės atstatydinimą.

Rada išsikvietė vyriausybę

Priešpiet Rada palaikė sprendimą pakviesti premjerą M.Azarovą ir vyriausybės narius į parlamentą peržiūrėti nepasitikėjimo vyriausybe ir ministrų kabineto atsistatydinimo klausimo. Už tokį sprendimą balsavo 368 deputatai. Valdančioji Regionų partijos frakcija skyrė 147 balsus. Nuo balsavimo susilaikė 27 deputatai, prieš nebalsavo nė vienas. Po balsavimo parlamento pirmininkas Vladimiras Rybakas iki 12 val. paskelbė pertrauką.

Po pertraukos parlamentas ėmėsi svarstyti nepasitikėjimo vyriausybe klausimą. Į posėdžių salę atvyko ministrai su M.Azarovu priešaky.

M.Azarovo pasisakymui buvo numatytos 45 minutės, lygiai tiek pat – atsistatydinimo reikalaujančiai pusei. Po šių pasisakymų vyko svarstymas.

M.Azarovas atsiprašė už policijos veiksmus

M.Azarovas iš Aukščiausiosios Rados tribūnos atsiprašė už šiurkščius teisėsaugininkų veiksmus šeštadienio naktį.

„Vyriausybės vardu noriu atsiprašyti už mūsų teisėsaugininkų veiksmus Maidane. Vyriausybė ir prezidentas labai apgailestauja, kad taip atsitiko“, - sakė jis.

Tuo pat metu jis apkaltino opoziciją neteisėtai blokavus vyriausybės pastatą. „Jūs už tai būsite atsakingi, - sakė jis. - Turite raštingų teisininkų, jie supranta, kad jūs pažeidžiate Konstituciją ir Baudžiamąjį kodeksą“.

Visą vyriausybės vadovo pasisakymą opozicijos deputatai palydėjo skandavimu, raginančiu atsistatydinti.

Taip pat jis pareiškė, kad ES sutinka peržiūrėti finansinių kompensacijų Kijevui klausimą.

„Vakar man dalyvaujant Ukrainos prezidentas ilgai telefonu kalbėjosi su Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso. Mes susitarėme, kad tęsime derybas dėl Asociacijos sutarties pasirašymo sąlygų ir dėl Laisvosios prekybos zonos. Ir Europos Komisija, ir ES sutinka peržiūrėti klausimą dėl finansinių kompensacijų Ukrainai“, - sakė M.Azarovas parlamento posėdyje.

Jis pažymėjo, kad Ukrainos delegacija į šias derybas išvyks jau kitą savaitę.

M.Azarovas pareiškė, kad vyriausybė jau susitarė su Rusija dėl trišalių derybų su ES - beliko įtikinti tik ES. Pasak jo, ES turės peržiūrėti sąlygas, kurias Rusija iškėlė Ukrainai dėl eurointegracijos.

Kai tai bus padaryta, Ukraina, pasak premjero, bus pasirengusi pasirašyti Asociacijos sutartį su ES.

M.Azarovas parlamente pažadėjo ir griežtas permainas ministrų kabinete.

Reikėjo 226 balsų

Savaitgalį per masines demonstracijas kilo smurtiniai susirėmimai su policija, tačiau pirmadienį situacija palyginti buvo rami. Apie tūkstantį eurointegracijos šalininkų naktį į antradienį praleido Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Antradienio rytą prie parlamento pastato Kijevo centre dislokuota keli tūkstančiai riaušių policijos pareigūnų.

„Dalis piketuoja prie vyriausybės pastato, kiti - prie parlamento, o mes balsuojame už M.Azarovo vyriausybės atstatydinimą“, - sakė partijos „Svoboda“ („Laisvė“) lyderis Olegas Tiagnybokas.

Norint laimėti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, opozicija turėjo surinkti 226 balsus 450 vietų Aukščiausiojoje Radoje.

Parlamentas apsuptas

Antradienio rytą Ukrainos Rados pastatas – dėmesio centre. Prie parlamento būriuojasi ir opozicijos, ir Regionų partijos atstovai, nuo pat ryto vyksta mitingai – žmonės laukia parlamentarų balsavimo dėl vyriausybės atstatydinimo.

Rados pastatą žiedu apsupę specialiosios policijos pajėgos - „Berkutas“. Jie sustoję keliomis eilėmis.

Visi pravažiavimai link Ukrainos parlamento užblokuoti teisėsaugininkų mikroautobusais, rašo zn.ua. Užblokuoti ir visi įmanomi pravažiavimai į priešais parlamentą esančią Konstitucijos aikštę.

Prie parlamento pastato atėjusi Euromaidano dalyvių kolona sugiedojo Ukrainos himną, skandavo „milicija su liaudimi!“ Po to pradėjo kalbėti aktyvistai ir opozicijos politikai.

Aikštėje priešais Aukščiausiąją Radą taip pat pastatyta scena su Regionų partijos simboliką ir keturios palapinės, kurios tiekia maitinimą.

Balsų atstatydinti Vyriausybę užteks?

Parlamente pakanka balsų, kad antradienį galėtų būti atstatydinta Mykolos Azarovo vadovaujama vyriausybė, pasakė Rados vicepirmininkas Ruslanas Košulinskis.

„Mes kalbame apie ministrų kabineto atstatydinimą kaip apie svarbiausią užduotų, kurią opozicija iškėlė parlamente. Reikalingas deputatų skaičius, kad vyriausybė būtų atstatydinta, yra“, - sakė parlamentaras, atstovaujantis susivienijimą „Svoboda“.

Regionų partijos atstovas parlamentaras Jurijus Mirošničenka išreiškė viltį, kad parlamento plenarinis posėdis antradienį bus ramus ir deputatai dirbs „normalioje aplinkoje“.

Paklaustas, kaip balsuos dėl ministrų kabineto atstatydinimo, jis sakė balsuosiąs „kaip partija“ ir pridūrė, kad Regionų partijos frakcijos nariai išklausys argumentus ir nenori dengti nusikaltimų.

Prezidento palaikymo akcija

Valdančioji Regionų partija visoje Ukrainoje paskelbė prezidento V.Janukovyčiaus palaikymo akciją. Akcija paskelbta per mitingą Marijinskij parke, esančiame netoli Aukščiausiosios Rados.

Klabėdamas nuo scenos deputatas Olegas Carevas pareiškė, kad Ukrainos ateitis - „draugystėje su Rusija ir Europos Sąjunga“, bet tam, pasak jo, būtinas dialogas pačioje visuomenėje.

Eurointegracijos šalininkai valdančiosios partijos mitingą bandė perrėkti šūksniais. Tarp abiejų mitingų dalyvių įsiterpė teisėsaugininkų užtvara.

Premjeras jau linksta į kompromisus

Ukrainos ministras pirmininkas M.Azarovas taip pat jau linksta į kompromisus. Jis pareiškė, kad vyriausybė „linkusi į perspektyvų bendradarbiavimą su Tarptautiniu Valiutos Fondu“ ir labai vertina „Fondo palaikymą sunkiu Ukrainai laikotarpiu“.

Pasak jo, Ukraina pasirengusi atnaujinti derybas su TVF, pasiekus „protingą“ kompromisą dėl Fondo iškeltų sąlygų.

„Mes pasirengę atnaujinti derybas su TVF, bet su sąlyga, jeigu bus pasiektas protingas kompromisas, dėl kurio galime susitarti atsižvelgiant į socialinę ir ekonominę situaciją Ukrainoje“, - sakė jis.

M.Azarovas pažymėjo, kad bendradarbiavimo su TVF sustabdymas – svarbi problema ministrų kabinetui, kuri buvo keliama per visus susitikimus su JAV ir ES atstovais.

Tačiau jis eilinį kartą pareiškė, kad „paskutinis lašas“, dėl kurio buvo priimtas sprendimas sustabdyti pasiruošimus Asociacijos susitarimui tarp Ukrainos ir ES buvo laiškas iš TVF, kuriame buvo išdėstyti „griežtesni reikalavimai, nei anksčiau“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.