Ukraina kunkuliuoja: premjeras pripažino, kad susitarimas su Rusija - neišvengiamas

Susitarimas - neišvengiamas

Opozicija įtūžo dėl V.Janukovičiaus susitikimo su V.Putinu.<br>AP nuotr.
Opozicija įtūžo dėl V.Janukovičiaus susitikimo su V.Putinu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 7, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:44 PM

Komentuodamas naujienų agentūrai „Interfax“ penktadienį vykusį V.Putino ir Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus susitikimą Juodosios jūros kurorte, D.Peskovas nurodė: „Klausimas dėl Ukrainos prisijungimo prie Muitų sąjungos per susitikimą Sočyje nebuvo aptarinėjamas.“ 

Prezidento atstovas pridūrė, kad per tą susitikimą „didelis dėmesys buvo skirtas bendradarbiavimui energetikos srityje, kurį aptardamos šalys suartino savo pozicijas“. 

„Tačiau galutinis susitarimas nebuvo pasiektas“, – pažymėjo D.Peskovas. 

Pasak jo, artėjant planuojamam dvišalės vyriausybinės komisijos susitikimui Rusijos ir Ukrainos vadovai „apsikeitė nuomonėmis dėl bendradarbiavimo pramonės ir aukštųjų technologijų sektoriuose, ypač aviacijos ir laivų statybos, raketų bei kosmose pramonės srityse, potencialaus pratęsimo ir plėtros“. 

„Putinas ir Janukovyčius taip pat apžvelgė dvišalio bendradarbiavimo finansų ir kreditų srityje dabartinę būklę bei perspektyvas“, – nurodė Rusijos prezidento atstovas. 

D.Peskovas pridūrė, kad V.Putinas ir V.Janukovyčius taip pat aptarė abiejų šalių vyriausybių delegacijų susitikimi, kuris vyks gruodžio 17 dieną Maskvoje, programą. 

„Derybos visomis šiomis temomis artimiausiu laiku bus tęsiamos ekspertų lygiu“, – sakė D.Peskovas. 

Susitarimas - neišvengiamas

Penktadienio vakarą, Ukrainos ministras pirmininkas Mykolas Azarovas prabrėžė, kad svarbus ekonominis susitarimas su Rusija buvo neišvengiamas, nes protestuotojai intensyviai ruošėsi ateinančio savaitgalio protestams, praneša „Ria Novosti“. 

„Mes kalbame apie pasirengimą dideliam susitarimui dėl strateginės partnerystės su Rusija“, - sakė M. Azarovas žurnalistams, remdamasi vyriausybės ataskaita. 

Protestai Ukrainos gatvėse prasidėjo praėjusį mėnesį, kai vyriausybė nesutiko pasirašyti asociacijos sutarimo su Europos Sąjunga. Kremlius stumia Ukrainą atsisakyti Europos integracijos ir prisijungti prie Maskvos vadovaujamos Muitų Sąjungos. 

Penktadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, grįždamas iš vizito Kinijoje, stabtelėjo Rusijos Sočio kurorte, kur susitiko su prezidentu Vladimiru Putinu. 

Susitikimo detalės nebuvo atskleistos, tačiau, M. Azarovas pareiškė, kad prezidentai aptarė, kaip panaikinti prekybos konfliktus, ypač konfliktą susijusi su dujų tiekimu. 

Dėl Kijevo prisijungimo prie Muitų sąjungos nesitarė?

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per penktadienį vykusį jųdviejų susitikimą Sočyje nesitarė dėl galimo Kijevo prisijungimo prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos, kuriai taip pat priklauso Baltarusija ir Kazachstanas, šeštadienį pranešė Ukrainos prezidentūros spaudos tarnyba. 

„Ukrainos galimas stojimas į Muitų sąjungą nebuvo aptariamas per šį susitikimą. Jokių dokumentų nebuvo planuota pasirašyti per šį susitikimą, ir jokie (dokumentai) nebuvo pasirašyti“, – sakoma prezidentūros pranešime. 

Jame nurodoma, kad prezidentai aptarė įvairius klausimus, susijusius su dvišaliu bendradarbiavimu, ypač pramonės, aukštųjų technologijų ir finansų srityse. 

„Ypač didelis dėmesys buvo skirtas Ukrainos ir Rusijos bendradarbiavimui energetikos sektoriuje. Tie klausimai buvo taip pat aptariami, ruošiantis Ukrainos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos sesijai“, – sakoma pranešime.

Opozicija reikalauja atskleisti numanomo susitarimo detales 

Ukrainos opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) deputatas Mykola Tomenka šeštadienį pareikalavo, kad prezidentas Viktoras Janukovyčius atskleistų „strateginio susitarimo“ su Rusija, kurį šalies vadovas esą pasirašė penktadienį, tekstą. 

„Iš pradžių mums ... reikia paviešinti tą dokumentą, todėl kreipiausi į prezidentą su reikalavimu pateikti to dokumento tekstą, kad su juo būtų galima susipažinti. Antra, reikia išsiaiškinti, ar tas dokumentas pasirašytas kaip tarptautinė sutartis. Jeigu taip – tuomet jį turi ratifikuoti Ukrainos Aukščiausioji Rada“, – M.Tomenka sakė per susitikimą su visuomene Kanivo mieste centrinėje Čerkasų srityje, atsakydamas į klausimą, ar V.Janukovyčius tikrai pasirašė strateginę sutartį su Rusija, esą įpareigojančią Kijevą prisijungti prie Maskvos vadovaujamos Muitų sąjungos. 

Pasak įstatymų leidėjo, gali būti, kad tame dokumente numatoma tik galimybė gauti paskolą iš Rusijos ir peržiūrėti dvišalius susitarimus dėl dujų tiekimo. 

Tačiau jeigu į susitarimą įtraukti Ukrainos įsipareigojimai įstoti į Muitų sąjungą ir tuo pačiu perduoti dalį suverenių šalies galių tarpvalstybinei organizacijai, šį dokumentą reikėtų vertinti visiškai kitaip. 

„Bet kokiu atveju kalbame apie prezidento įvykdytą Ukrainos konstitucijos ir galiojančių įstatymų pažeidimą bei valstybės išdavystę, – teigė M.Tomenka. – Todėl bet kokiu atveju reikia išsiaiškinti, ką iš tikrųjų pasirašė Viktoras Janukovyčius su Rusijos prezidentu.“ 

Anksčiau šeštadienį žiniasklaida citavo žurnalo „The Economist“ vyriausiojo redaktoriaus Edwardo Lucaso žinutę socialiniame tinkle „Twitter“, kurioje sakoma, kad jis iš savų šaltinių sužinojęs, jog V.Janukovyčius susitarė su Rusija dėl Ukrainos prisijungimo prie Muitų sąjungos artimiausiu laiku. 

Pasak E.Lucaso, abiejų šalių prezidentai per susitikimą Sočyje sudarė strateginį susitarimą, įskaitant dėl 5 mlrd. dolerių preliminarios paskolos Ukrainai, dujų kainos sumažinimo iki 200 dolerių už tūkstantį kubinių metrų – su sąlyga, kad Ukraina įsipareigos įstoti į Muitų sąjungą. 

Žurnalistas taip pat rašo, kad visa Maskvos pagalba Ukrainai gali siekti 15 mlrd. dolerių.

Kijevo milicija sustiprino televizijos centro apsaugą 

Ukrainos milicija šeštadienį sustiprino televizijos centro Kijeve apsaugą dėl pranešimų apie opozicijos protestuotojų ketinimus blokuoti jo veiklą. 

Kijevo miesto policijos departamentas šeštadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad pasiūlymų „užimti“ televizijos centrą buvo nugirsta tarp demonstrantų, penktadienį dalyvavusių mitinge prie Ševčenkos apylinkės teismo pastato, kur buvo sprendžiama dėl arešto aktyvistui ir žurnalistui Andrijui Dzyndziai bei kitiems dviem asmenims, sulaikytiems per demonstrantų susirėmimus su milicija gruodžio 1-ąją. 

„Atsižvelgiant į kai kurių demonstrantų ketinimus žygiuoti prie televizijos bokšto ir jį blokuoti, milicija taip pat sustiprino televizijos centro apsaugą“, – nurodė departamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.